用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有腦癎媽媽請分享另類冶療成果
go

有腦癎媽媽請分享另類冶療成果 [複製鏈接]

HI!你好, 需然我都不知道用咩方法, 但你一定要準備好心情, 因我小孩都有腦癎, 都要食藥, 你現在食那牌子?
我小孩食"E"牌子的...., 是否交政府醫院FOLLOW?
每天問自己點解是我......每天,每天,都問,
都就嚟發神經, 但一看見小孩, 就心痛, 他又辛苦..

原帖由 aasee 於 10-7-1 18:08 發表
在食E,Col, and V藥, 24小時睇住,因唔知幾時抽築大家努力

雖然辛苦, 自己都要保護身體, 因需要妳的照顧.....一起加油.

原帖由 rayjj88 於 10-7-4 02:33 發表
我囝囝雷BB都有腦癇症,他3X日大開始抽 筋,宜家16個月,政府跟開。
初時食笨巴比妥,宜家食卡馬西平。幸好自他6個月大時,轉左卡馬西平,已經控制得幾好,約個幾月抽一次,不過昨日覆診都要加藥。
  做左政府評估,雷BB要讀S ...

雷媽媽: 一起加油!有時間可以上綱傾吓!

腦癇症

其實我問過幾個醫生, 一啲叫我小兒不要食,一啲叫我要食, 都唔知聽邊個講好....最後我先生決定食, 怕養唔大...
心情未好過, 現在要follow2年之後又唔知會點, 幾百個問題冇人可以答到........

原帖由 月滿西樓 於 10-10-29 21:49 發表
我個女剛剛查出腦電波異常, 雖然係在等報告出 ,但心情都未曾好過, 好擔心呀, 上网查資料, 越看心越寒, 無意中見到此貼, 冒昧請教幾個問題, 1)請問要確症是腦癎, 要做哪一些檢查, 我女做過ct正常, 腦電波有異常, 通常 ...

你好呀, 我當初同妳一樣, 唔知點好呀, 我小朋友都一樣要食藥, 腦電波正常, 磁力振都OK, 反正一發燒就抽, 後來就要食藥啦, 食咗後暫時已冇抽.

原帖由 月滿西樓 於 10-11-3 12:40 發表
鋒媽, 好多謝你的回覆, 我而家就同你當初的心情一樣,
請問你食幾耐藥了, BB發展OK嗎 , 有睇中醫針灸嗎

小兒食藥已經快一年啦, 發展就冇問題. 如果冇抽完全是一個正常小孩. 我只可提一提你, 不如試咗在政府評估先, 打後至決定是否進行其他方法呀, 現在你自己都係估估吓!

原帖由 月滿西樓 於 10-11-4 21:08 發表
我唔係估估下了, 已經確診是了,
我要步你的後尘開始吃藥了,
我先生話早點吃, 上幼稚園沒功課,
好過上小學先吃, 唉....

什麼叫政府評估呀, 邊度有的做...

...

政府醫院評估是指已確診, 需要食藥, 我小兒現在食'Epilim',
你呢? 其實成績後期先想啦, 最重要是小朋友健康嗎?

原帖由 jackyccchan 於 10-11-8 16:51 發表
Mandy 你女女,大慨幾耐發一次?我個仔又係八歲。

jackyccchan :

你好!
我個仔又是8歲, 你小孩有冇食藥呀?
‹ 上一主題|下一主題