用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 08-09入讀小一的家長聚一聚
樓主: 承承媽媽
go

08-09入讀小一的家長聚一聚 [複製鏈接]

原文章由 celiatse 於 07-7-12 21:57 發表
女兒是發展遲緩及行動有丁丁不便,原本心儀的學校被人評為不去好過。好想有小班教學的學校, 但找不到有關的學校list, 不知如何是好。

曾想報直資, 但有部份都要成績好及怕無額外資源及經驗照顧小女!頭痛頭痛 ...

celiatse
我case同你一樣,而家睇緊學校,不過仲毫無頭緒,我想搵間小班教學,活動教學,老師好,無乜功課,直資or私立都無問題,只想搵間仔仔讀得開心既學校.......................

[ 本文章最後由 yauling 於 07-7-26 15:24 編輯 ]

承承媽媽/Justin2002

我都係住紅磡,聽你地咁講法,紅磡區真係無乜小學適合我地wor,我都想搵間小班教學,少功課,老師又好既, 我仔仔個治療師介紹我去港島區-救恩,佢話好好,係私小,我諗我如果係九龍區搵唔到既話都會考慮呢間....睇黎我地搵日得閒出黎交流下心得都好喎,我完全無經驗都唔知點入手好.....

有人介紹"啟基",不過我之前未聽過呢間,所以唔係咁清楚呢間學校,請問有無人知道多D呢間學校既野呢?? 如教學,老師,功課等.......THANKS

原文章由 CCheng 於 07-7-27 13:47 發表
我囝囝都有此問題, 正為找小一煩惱...不如大家post 出嚟邊d學校可試...
如不, 請pm我. 唔該

私校方面, 啟基可考慮, 不過學費要$3xxx-4xxx

承媽 : 我上過教統局FOR特殊小朋友選小一的講座, 佢地話要 ...
‹ 上一主題|下一主題