用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日英華面試開始。。2020-2021
樓主: traybee61
go

今日英華面試開始。。2020-2021   [複製鏈接]

chowyikwan 發表於 19-9-6 23:34
名小偏好收名幼,我相信超過一半人同意,甚至超過八成人同意。

叻仔叻女不讀名幼,入津幼好難跑出。皆因 ...

經過上一年小一面試,親身感受學校收學生並不是著重收名幼生,主要係睇小朋友本生表現。至於名幼生考到直資私小人數多,只可以講名幼好多家長本身係樂於培養小朋友考直資私校,就算目標係名津神津,佢地都會先考直資或私小再去叩門。
英華,TSL,只感覺呢兩間收嘅學生比較相似,絕對不是只收名幼生,亦不是只收學術高嘅小朋友,而會睇小朋友臨場表現。識身邊有好多個小朋友包括自己小朋友,亦不是名幼生,而只是非常普通嘅鄉村津校,普通到連校長都唔識個間幼稚園名(emoji) ,亦不是大B,而都是7月,8月,10月,12月B。但都有TSL,YW offer加其他學校offer。
當然所識呢的鄉村津幼小朋友家長亦有花心思培養小朋友 ,每個小朋友都真係好鍾意睇書,亦非常鍾意玩,表現比較有自信,性格比較陽光。

wongszehang 發表於 19-9-7 23:36
多謝前輩指點
可否請教,TSL and 英華的面試邊個會深d?

聽小朋友講,兩間對於學術考得都不是好深,如果一定要兩間比較,tsl第二輪都有學術方面,但係以遊戲合作方式進行,考應變能力,數理邏輯,性格方面。
YW 第二輪已經唔考學術,第三輪完全只係同校長傾解。

wongszehang 發表於 19-9-7 23:36
多謝前輩指點
可否請教,TSL and 英華的面試邊個會深d?

(emoji)唔係指點,只係經歷過後少少感受。希望唔係讀名幼嘅小朋友都一樣有信心。
‹ 上一主題|下一主題