用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 臻美幼稚園
go

臻美幼稚園 [複製鏈接]

臻美幼稚園

收到通知信未呀??

Re: 臻美幼稚園

EYUNG 寫道:
zoezoeiou

請問你報了多少間幼稚園?  你是否有大仔或女已就讀臻美小學?

1) 報了5間 ,但最希望入臻美.

2) BB 是獨女.

3) 你呢? 又報了多少間?

Eyung
我想問K1 有多少班? 淨得上午班嗎? 有幾多人一班?

点解K2就考小学, 乜唔係K3先考?

billyyanst 寫道:
今日收到信收左我個囝, 上午班 :wink:  

me too,  好開心

幾個月來,日日都計邊間KG好, 呢間点,個間ヌ点.

請假交表, 請假找位置, 請假interview.....

交了表, in 完,收你, 又想想好吾好交留位費......

今曰是big day, 收了zoe, 哈哈哈......好想立刻交留位費, 哈哈哈.....如中mark six 一樣...哈哈哈.

原來考到心儀KG会如此開心哈哈哈.....

(crazy mama)

Claudeema,

你交唔交留位費呀?

我問過現校D Mama, 佢地話最重要係parent  有否讚同佢地的理念, 所以interview 我地係main point. ka. 所以佢叫我要講吓BB的衰嘢,但又要話番点改变BB的衰嘢,

My Baby 有哭,但好快冇事,坐係我處,

我估佢一日in o甘多人,或多或少都要運氣..

我倆公婆真係好....

上午班
----------
Amy
billyyanst
zoezoeiou
dleelm
Claudeema

EYUNG

我想問K2一定讀全日班嗎?
我只想佢讀half day

另返學時間?

Eyung

Thanks for your information !

monday morning, 我会去比留位費,有冇mami 去呀?

我仲請假添...

AMY 寫道:
我打電話去學校問過,當天交留位費可找奶奶去交, 不用家長簽名, 所以我唔會請假去, 因為已經超額, 下個月亞囡幼兒園要去親子旅行又要請假,真唔好意思.......

有無人知道校車係高俊苑每月幾$

我想再去間KG睇吓, 平日上課是怎樣及與open day 有セ分別,所以我先去, 另外又帶理個女, 睇吓個女有幾喜歡.....

至於學費資肋我知我唔合格,所以唔会apply,...另你個家庭好似係除4人呀!....教育署個網好似有教架

Today, I have already paid the registration fee.

今年收了70個baby.   

billyyanst 寫道:
我都交左留位費啦

WA !!! 收左70個 即係起碼5班 (5X14=70), 咁上小學的機會咪會少D  

我都吾知呀, 我問個收錢個staff, 佢話收咗70個...唔知佢有冇比錯料????
Eyung 話上年有2班上午班, 2班下午班.. ......
billyyanst, 你唔好嚇我啦, 如果小學不收番,甘咪又煩   

我交費時在早上11:00, 剛剛唱遊, 我見到D 小朋友好乖排隊,不過就好似老師好倦甘..... 我Baby都有去,但在扭計叫要走,後來ヌ見到個校長,同D staff 講嘢......我幾鐘意個校長,因為好有笑容呀.

另之前有D Mama 討論外藉老師同普通話老師,是否是講KG呀????   
其實有是真的好D嗎??,那我就不知. 但我就覺得如果着重幾多堂外藉老師教或國語老師教,点解唔讀出面Kowloon Tong 個D KG呢??? 我地固之然希望BB学到以上語言,最準D發音,但是否本地老師就不能呢? 英文有美国音,澳洲音,就算英國都有好幾仲音啦...
放且現今D MaMa都同小朋友報好多興趣班,就算学校有足夠英文課程,都会去報D english course啦   

bobo12,
我唔係想話爭執Dセ嘢, 亦好多謝你替我地班初來報讀D MaMa 的提点.  其實我報呢間學校時,有朋友同我說:"千祈唔好同其他出面的小朋友比,如点解你個仔己經學到寫三板紙.而自已個仔無學寫. 因為學校的教學方針唔同, 你耍考慮清楚."
我聽完後,都有疑惑.   其實如學校講一套做一套,我地做MaMa一定有好多疑慮. 但其實佢地有家長会,其實呢D問題是否可以提出呢?  
我所寫全無爭抝成份,大家亦只想下一代有好的教育.如有得罪請見諒, 更希望大家能再share意見及消息. 如這是你的last post, 甘大家就小咗知道学校的弊處了.

你地覺唔覺臻美越來越多人想考.
因為我有好多朋友都話出年同佢D Baby報名,費事去Kln tong D学校,ヌ有一條龍喎.

你帥D cheque 過數未呀? 我今日check 個 account 仲末呀.

我想知臻美D project 係咪今日講,就明天要交呢? Because, 我

dleelm 寫道:
我張cheque今日重未過數?? 奇怪.

我仲未呀, 我怕佢以為我唔讀,就死火   

jackiesau
   你好, 我想請教. 我在小學雜談內都有睇講臻美, 我剛見到有家長話收唔到D書, 是否学校会那樣"無交帶"..????
   是否正如之前D MaMa 所說, 學校仍未妥善???
   我好想小朋友在此校,但有時見到在傾問時,出現了令我不安的問題.....

Bell,
  好多謝你呀, 我又想問在這兩年你的Baby 有冇改变?
學到D乜? 平日上堂是怎樣? 除了交$19XX school fee 外,仲有セ其他fee 要交?
  另你是否禳Baby 繼續在此校升P.1? 点解?
  可能我呢D問題是蠢D, 但我都想知.
     tks.

Bell,
   唔該晒呀! 我同老公在interview 後,都好喜歡臻美, 所以放棄之前所報的KG, 亦待臻美result, 好彩,佢真係收咗佢. 知道result後,好開心,連D同事都話我儍咗, 成曰偷笑   

可惜近兩日個心好o吾舒服, 怕如臻美小學唔收BB, 怕出面D学校o吾收    :-|

Bell,
   你又講得啱. 但如果佢地收咗, 到k.3時又想報出面D 学校, o甘又可以嗎?
    我知有家長做義工, 但如兩夫妻因工作,又未能做到義工,会否有影響??   
‹ 上一主題|下一主題