用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望/女拔係一線學校,咁....
go

德望/女拔係一線學校,咁.... [複製鏈接]

引用:一般坊間認為小學:1)+神校:+SPCC,+DBSPS,+D

原帖由 iedummy 於 16-07-14 發表
一般坊間認為小學:

1) 神校: SPCC, DBSPS, DGSPS
我估你個小朋友係男仔

hppa  You are correct  發表於 16-7-14 23:53

引用:Quote:原帖由+ericby+於+16-07-18+發表咁優

原帖由 siubbsw 於 16-07-18 發表
其實我覺得係二線,因為年年到最尾都有好多人放位,學校迫住要收waiting排好後的小朋友,叻嗰d去哂傳統名校 ...

我唸 陳守仁/蔡繼友点都算一線呱, 以小學計...

引用:回覆+micmicmic123+的帖子Personally+I+t

原帖由 SarahGil 於 16-07-19 發表
回覆 micmicmic123 的帖子

Personally I think CKY should not be ranked after TSL. I see people who ca ...

"CKY ....quite good IB results in recent years"

=> 我只能認同有進步,整體成績ok。 和前列學校相比,都有dd 距離....

Ref:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2613069

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2846118&highlight=2014%2Bib%2Bresult

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3081558&highlight=ib%2Bresult

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3296123&highlight=2016%2Bib%2Bresult

引用:Quote:SarahGil+發表於+16-7-19+11:57+回覆

原帖由 hkpapa852 於 16-07-19 發表
如果以中學成績計, DBS同CKY都係被人過份地神化了!

只有SPCC同DGS, 先可以算係撇離其它學校一條街

你咁坦白,會傷透很多人的心的....

認真, 我問我身邊的家長輩, 点解選某校呀? 有d答案係出名d、課程吸引...我自已亦會看其實質成績、結果, 唔信d校長係簡介會老吹的說話。

引用:Quote:原帖由+mcdonn+於+16-07-19+發表本帖

原帖由 Charlotte_mom 於 16-07-19 發表
講呢d點都傷感情架wor

都是認真的,你果間真係幾好,重有D實大於名添! 亦都欣賞其教學,如住港島區,絕對值得考慮。

賣下廣告,校長去咗x恩,其辦學亦分十分用心、出色,比個like
(唔好誤會, 我小朋友唔係係果間讀緊。)

引用:Quote:原帖由+mcdonn+於+16-07-19+發表本帖

原帖由 lui 於 16-07-19 發表
前列學校對考Ib學生有filter.Cky沒有。對只有三年IB往積它算中上。

IB result avg result 低於全港avg.  我個人認為是有進步空間的。

引用:Quote:原帖由+ngkka+於+16-07-20+發表不過

原帖由 siden 於 16-07-20 發表
逃避?
DGS有叫果啲學生唔好讀中文嗎?
我認同你的睇法。明知山有虎,遍向虎山行?每人長短處不同,行條正路、合法的路便可以了。隻海豚知道自己行路唔叻,所以游水過對面岸,咁都比人話!?

引用:Agree,如果睇IB+result,+average+score+CKY

原帖由 happyhkwong 於 16-07-20 發表
Agree,如果睇IB result, average score CKY only 30.x, 真道是38.x (今年),真道在IB出眾好多了!

...
公道D講,真道的英文科應該有D水份的....好似係考sylb. B. 如有錯,歡迎指正。

引用:Quote:原帖由+mcdonn+於+16-07-20+發表公道

原帖由 happyhkwong 於 16-07-20 發表
請問什麼是水份?吾係好明~兩間考既都一樣(請看附圖),請賜教~

...

Quoted from another post:

"...真道跟啓思都暫時以B作英文課程,所以考海外大學時要考英文語文試,例如IELTS, TOFEL.... 在本港如果是B課程HL取得7級等同A HL的4,A SL的5。

CKY同時提供AB,比例不詳。DBS及SPCC以課程A作英文主體...."

因我覺得我的朋友不適合IB教學,所以冇再詳細更進以上所說的確實性。所以我用"好似"、"如有錯, 歡迎指正"等字眼...希望無做成任何誤會、不快。如有,講聲對不起先!

‹ 上一主題|下一主題