用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望中學跟小學脱鈎了嗎?
樓主: 9284
go

德望中學跟小學脱鈎了嗎?   [複製鏈接]

引用:德中為什麼收少了德小,+因為幾年前,+多得癲

原帖由 KK20010609 於 16-07-05 發表
德中為什麼收少了德小, 因為幾年前, 多得癲癲, 現在德小學術明顯下降
癲癲?

jlgel 發表於 17-1-25 00:52
協恩下年都話唔會留咁多位比協小,其實係咪一樣嘅原因,想收更多街外精英
...

有一個分别,德小學生學校自已選,但協小學校冇得自已選人....

QQMonkey 發表於 17-1-31 14:46
所以就是道聽塗說law. 你要有偏見,亦沒辨法,我只希望其他家長不給你嚇親,失去信心。由考幼稚園開始,老 ...

明白你係GH fans,熱愛學校。但數字說明一切。呢幾年第一輪收少咗自已小學的學生係事實,亦都係大家覺得失望的地方。

另外,你話德小面試冇考學術。以前確實只係考下畫畫之類,沒有考學術。但近兩年已加入學術元素如英語聆聽、理解等,想收番D學術水平有番咁上下的小朋友。希望GH第二時真係可以提升番第一輪收番自已小學學生嘅比率,比番個信心家長...

3hearts  but from reading this post, already will vote out....  發表於 17-2-1 21:54

05baby 發表於 17-2-6 16:10
在此想説説作為德小家長的想法,不喜勿插。

正如其他家長ㄧ樣,為兒女選小學時,小學有沒有中學back up, ...

多謝分享及分析。但個問題不在於最後收番幾多德小的學生,在於第一輪收番幾多德小學生。

個人想法,如德中在往後收到足夠合適的外學生,咁就冇位收番第一輪餘下的德小生。餘下的德小學生相當被動,要有人放棄或學校選唔到合適的外學生才有機會入讀德中....

失望在於以前第一輪收生冇5成咁低,係這兩年先係咁。對於現在入讀小一的家長、學生可預計,願者入讀。但前兩年入讀小一果D就未必有預算了....

如果咁“突然”改法,冇過渡期,第二時會唔會又再把第一輪收生率再降低D呢?作為家長,自然會失去信心...

siden    發表於 17-2-6 16:50
‹ 上一主題|下一主題