用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 已決定比小朋友讀THINK的家長,請進入!!
樓主: luiflora
go

已決定比小朋友讀THINK的家長,請進入!! [複製鏈接]

hi luiflora,

似乎呢度唔係好多人讀think喎, 我都係10年8月讀kln tong Think N 班呀, 大家可以交流下啦!

我見林肯道個新校舍好似仲未得, 唔知趕唔趕得切開學添.

各位Think家長, Think 個homepage登左佢地今年o既派位成績, 可以參考下.

http://www.think.edu.hk/chi/schjiu/php/file2/img/20100331142820.pdf

原帖由 ol_bb 於 10-4-5 21:42 發表
Is it the Kln tong campus? International or Local session?

應該係Kln Tong campus, International and Local 加埋o既result呀.

原帖由 luiflora 於 10-4-6 00:18 發表

好多謝你的資料,請問你知不知道那些小學好不好??因為小朋友還細,我未研究小學,不過好像都中上小學,對嗎??

其實大部份我都有聽過, 應該係幾好的小學呀, 希望其他家長熟呢d 學校o既俾d comment我地啦.

原帖由 calbee6 於 10-4-6 00:18 發表
請問think既k1主流班(九龍塘分校)係唔係都有普通話堂, 咁一星期有幾堂呀?

我個囡依家插班讀n1, 每日15分鐘普通話, 以我所知, 如果k1 係英普班的話, 就有2小時英文, 1小時普通話, 英粵班好似係每日有20分鐘普通話, 但記住think kln tong分校到k2就一律係英普班架喇.

原帖由 shootingstar 於 10-4-7 12:35 發表

九龍塘分校學生唔多, 有咁的成績, 我覺得已經唔錯 , 期望學校公佈埋其他分校的成績.

雖然名單中沒有一些very top名校如st paul co-edu, dbs, 但我第一個感覺係, 派位好平均, 大部份係中上的直資/私校.  

...

係咪因為依家仲未大抽獎架? 佢呢個係2010年派位喎, 可能等到6,7月就連津校都派埋就一目了然.

原帖由 joeywongmy 於 10-4-10 09:11 發表

ma on shan

我舊年10月係Kln Tong interview, 主要係問小朋友多, 問佢叫乜名, 有考砌pizzle, 砌高三塊積木, 俾個蘋果圖畫佢填色, 俾隻杯問佢乜黎, 用黎做乜, 叫佢請媽咪飲水, 我淨係記得咁多咋.

問家長問得好短時間咋, 問平時邊個湊, 假日去邊度玩, 屋企講乜語言, 係咁多.

原帖由 jupierhk 於 10-4-12 00:10 發表
問媽咪是否用英語?平時語言妳答英/廣東話?thx!

我地報中英班, 全程用廣東話面試, 包括家長.
屋企語言我地有用中文同英文.

各位家長,

我個女依家已經o係think插班讀n1, 今朝問過主任, 佢話之前個承建商爛尾, 依家已經搵過第二個承建商趕工, 學校話會告o個個爛尾承建商架喇, 叫各位家長唔好咁擔心.

另外playgroup 安排, 佢就話可能會o係舊campus返五日, or 三日, 要到時24/4 校長講詳情.

最後, 佢話一定唔會五月過大數, 請大家放心.

原帖由 HealthyB 於 10-4-14 17:55 發表

Thanks for your iinformation!!

By the way, can you share your experiences in THINK? How's the teachers there?

我個女依家返am class, 我每朝都送佢返學, 我見佢返到學校都好開心架, 又好跟個班主任, 佢都鍾意返學呀.

仲有我覺得think高年班d 學生好乖呀, 我個女初時返學喊, d k3學生會主動過黎氹佢架, 我估老師教d 高年班學生要愛護d 小朋友囉, 哈哈!

講返playgroup, 如果佢地個playgroup係返五日, 都同返學差唔多姐, 主任話playgroup都大可能係頭一排要家長陪, 之後自己返學架.

原帖由 luiflora 於 10-4-15 10:18 發表

但係有一個問題是:舊校舍返playgroup..習慣了又返新校舍n班....甘對於小朋友來說等於兩間學校.....做家長的點忍心見佢地哭甘多次???會嚇死佢地(成日不同學校)!我會比仔仔在現時的學校讀到9月尾,進可攻退可守!!萬一 ...

我又覺得返兩間校舍又無問題呀, 反正都係對o個d 老師同同學嘛, 其實最驚係10月都無新校舍就真, 所以最穩陣係有原校就讀住先.

其實我仲煩, 因為我個女已經o係think讀緊n1, 8,9月又無得讀, 老師話如果唔返playgroup可以暫時俾我個女同依家d 同學仔一齊"升班"讀k1先, 到有新校舍先返返去讀返n1, 希望個女適應到啦.

原帖由 twinsstar 於 10-4-15 17:02 發表
then why not repeat K1 but not N1? Let him go to K1 directly and repeat K1 next year if neccessary. My son also got into THINK in the mid of the term last year as he is a small boy, this year, he's no ...

其實佢係0801, 應該唔可以升K1 架喎.. 同埋我唔想個女長時間都做全班最細o個個呀, 到時要睇下老師點講囉.

Name    Sex    Born
-------   ----    ---------
KChan    M      Aug08
IChan     M      Jan08
JYuen     M      Jan08

LCheung M      Feb08

KChung   F      Jan08
MLam     M      Jan08
KHung     F      Jan08
‹ 上一主題|下一主題