用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇9月份升p.1沙田保良局朱正賢ga媽咪呀~ ...
樓主: pohomame2005
go

有冇9月份升p.1沙田保良局朱正賢ga媽咪呀~ [複製鏈接]

咁你咪要整定張list整d咩食比囝囝
其實我都想學你比囡囡帶飯架,但想起放工又要買送,朝早又要一早煮,就決定訂飯,唔駛煩

原帖由 AndyMah 於 10-9-26 23:59 發表

我個仔果次都係呀!成隻雞脾掉咗佢, 真係好浪費.
我10月開始就會比個仔帶飯, 因為我要返工,
所以只可以晨早起身煮咗放暖壺比佢帶囉.
我有朋友全年都係咁整比個仔帶, 佢又無話有問題喎!
應該OK既! ...

我個囡話好過之前在暑假學的游泳,之前成日都問幾時走,但佢話今次上得好開心,唔捨得走,想學耐d
依家學了三堂,都ok,因真係有教佢的游泳姿勢,以前是無架,而且之前我個囡很怕水,依家都唔怕了
不過唔知點樣收生呢,我囡話一時有3個,一時有5個,可能有些是中途插班的
家長可以出去看台睇,如果唔睇,係入面有電視睇,但要看下你的小朋友係唔係近電視個邊,如果唔係,你係睇唔到的

原帖由 AndyMah 於 10-9-27 00:06 發表

就係囉, 想快D知結果, 再掉配下自己出面學D野嘛...
我仔太多野想學, 但又唔夠時間...真係煩.

係呢, 你個女學游水學成點呀, 泳天OK嗎?
我打算11月開始比個仔轉去泳天浸大繼續學呀! ...

其實上左三堂我都未見過教練,只知是男教練
因我帶住細女,個段時間細女又要sleeping,爸爸又要返工,所以我無出去睇阿囡游水,只係係入面等
所以都沒有問教練阿囡的程度去度邊,但阿囡佢會自己講自己識d咩,都會大概知的

原帖由 AndyMah 於 10-9-27 13:33 發表

我個仔今年暑假先開始學, 初初佢都好怕水架, 依家叫做可以唔用浮板踢水, 所以我更加唔想佢停, 無奈沙田無室內暖水池岩佢地個程度, 所以如果想keep 住學一定要搵泳水囉.
聽你咁講我都可以放心比個仔轉過去. 咁我想 ...

你囡囡好醒喎
我都話過我個囡點解咁浪費呀,取回來當晚餐都好,但佢話都唔知用d咩裝住,所以都係掉左佢,我心諗咁又係的,而且又唔知會唔會臭

原帖由 yhk329 於 10-9-27 14:06 發表

係咪上星期五果餐呀
我亞囡帶番個漢堡包返屋企做晚餐

係呀,我聽我個囡講d午餐都幾多,所以次次都食唔晒d野,
而且個次只雞脾係全脾,還有其他野食呢,依佢地的食量,梗係食唔晒啦

原帖由 mingb 於 10-9-27 18:36 發表

點解佢地雞脾咁好食都唔食呀? d餸多得滯?

我已經由上星期開始知後,叫佢溫了,昨天終於溫完,都ok的,
但中文仍未溫,今晚要阿囡寫下d字,怕她不記得點樣寫
其實我覺得對於佢地來說,有8句英文都叫多,因以前幼稚園都係三個英文字咋,所以我覺阿囡都幾辛苦下

原帖由 AndyMah 於 10-9-27 23:44 發表

可能我個人緊張 d 啦, 成日想知佢學成點, 同埋睇住佢會開心D.

你地溫晒英文未呀? 我仔次次一提起要溫習就走頭喇...比佢激死

咁誇張,係佔全班的三分之一喎,但學校又無講喎

原帖由 yhk329 於 10-9-28 06:08 發表
死啦,我真係怕有機會停課
亞囡話佢地班昨日有13個小朋友請病假

係呀,午餐係多得滯,對於佢地的年紀食量又點會咁大

原帖由 mingb 於 10-9-27 18:36 發表

點解佢地雞脾咁好食都唔食呀? d餸多得滯?

我唔知會唔會班班都唔同的
我估都不是同一個老師教的
我地英文的第二次範圍是一張紙仔
中默的範圍是第一及第二課

原帖由 yhk329 於 10-9-28 16:44 發表

佢地班可能有多人無返學
所以都未有第二次英默及第一次中默範圍
可否給你們A班的範圍給參考呢

真係著體育衫多過著校服,連我個囡都話以後都唔駛著裙,
所以我都會買多套冬天體育衫

原帖由 mingb 於 10-10-7 20:10 發表

應該係卦,因為連平日既音樂班都要著運動衫....

而家囝囝只有一day唔使著運動衫,諗住出去買多套運動衫,點知已經收埋哂,準備賣冬季校服.

我個女都無份呀
但我個女話得5個人有,唔知係唔係

原帖由 mingb 於 10-11-6 03:31 發表

哈哈,我仲問到d野架.....

數學18分或以上有糖,囝囝話有一半人有......

我都覺得係,而且又係英文,平時都無點同佢溫,都唔知點同佢溫好,

原帖由 yhk329 於 10-11-7 22:11 發表
常識好鬼深.....又好鬼難溫

你咁快同佢溫到最尾果課呀
平時我都無時間同佢溫書,因我要返工,返到去同佢睇下功課,溫下默書,都無時間了
都唔知點好,

原帖由 yhk329 於 10-11-8 13:58 發表

昨日溫最後個課,佢識讀內容比我聽
但原來唔明個字點解
我唯有借課文內容唱了兩句歌去作鼓勵
“We shall overcome, We shall overcome”

我同你一樣,估唔到最無點溫,佢最有信心的數學,是最差的一科,不過都有8字頭,對於我來說都OK

原帖由 mingb 於 10-11-25 15:34 發表

數學本來係我預期最高分,點知係最低分.....

家課上只寫了普通話,我個女是4字頭,我估無理由咁低分,應該50是滿分掛
常識都講了,我都估唔到我個女可以取得咁高分,無枉費我同佢集中去溫

原帖由 mingb 於 10-11-25 16:42 發表

我地家課冊冇寫分數喔,可能班班唔同,囝話聽日派常識科...

下,原來係100分滿分呀,咁即係唔合格,佢當日考完,我問佢,佢仲話識,好容易

原帖由 mingb 於 10-11-25 19:19 發表

普通話都係100滿分架,佢地考果陣要睇字自己填1234聲,老師冇讀,可能呢個係難度~

我昨天睇阿囡的手冊,說星期三考樂器,佢話可以唔考,但會無10分,但佢都無學過什麼樂器,攪到我昨天買了一個普通的琴比佢,教佢彈生日歌,我估這是最容易及快學的歌了,但我係無樂譜的,自己覺得差唔多音就算,我估應該都有少少分掛
我覺得依家的小朋友,真係要變萬能俠,什麼都要識,以前我地考音樂,那會有什麼考樂器的東西,只是唱下歌仔便算

原帖由 yhk329 於 10-12-10 12:09 發表
亞囡昨日話下堂音樂堂要考樂器
因佢無學樂器,這假期要搵表姐教佢彈首歌仔
如果唔係就無左十分喎
打番學校,書記姐姐話無老師,答唔到我
大家是否知道詳情呢

如果真係要有音樂訓練先有分攞
咁合唱團是否都可取分呢 ...

我都問過阿囡,老師有無講會攪party,佢話無喎
不過佢地真係放得早,我細囡讀幼稚園都係22/12才放

原帖由 AndyMah 於 10-12-13 13:36 發表
學校17號咁早就開始放假, 唔知會唔會有x'mas party 呢?

回復 1# yhk329 的帖子

EHW=E-HOMEWORK(網上功課)
‹ 上一主題|下一主題