用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 有冇人會放棄聖心offer呢?
go

有冇人會放棄聖心offer呢? [複製鏈接]

I will give up AM SHCK offer if I got an offer from SPK :)

其實對於我黎講, 兩間幼稚園都好好, 能夠有幸入到其中一間, 已經萬分開心, 知道入到SHCK個心已經定左好多!

AM有AM好(早睡早起), PM又有PM好(唔駛咁趕), 所以唔會因為AM/PM而影響選校

因為未知SPK有無offer, 我只係做左好初步既分析, 就正如Ian所講, 我都係唔想小朋友到K3又要擔心上小學學位, 小學又要憺心呈分上中學(淨係In K1已經擔心左4個月, 每次Interview前一個星期都緊張到見佢食粒糖都擔心佢糖份過高, 隔離個小朋友病又憺心佢野到去唔到Interview...)

如果制度唔改, 我小朋友應會有25分入MPS, 但係又唔知咩原因, MPS->MSS既比率又唔係咁高, 比較穩陣暫時都係SPK->SPC

如果唔諗升學問題, 我會選SHCK, 因為佢有家長教師會, 起碼同小朋友同學既老師&家長可以交流多D, 對小朋友係學校既事都清楚D

我有四個朋友既小朋友都係當年有SPK&SHCK既offer可作參考:
A朋友=SHCK->K2轉左St. Jo (家長老師交流多些, 因為係男仔所以轉)
B朋友=SHCK->小學轉左SPC (為什麼轉就唔知, 不過媽媽話好明顯SHCK既小朋友係Sharp好多, 英文好D)
C朋友=SHCK->小學MPS(Knocking door)->DGS(勁讚SHCK有愛心, 連校工都有愛心)
D朋友=SPK->SPC(媽媽話SPK小朋友全部好乖好獨立好有禮貌,Phonics教得好,小朋友唔怕串字,但老師與家長較少交流)

Ian板主, 你是過來人, 請問能否提供更多有關資料給我們選校作參考?

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-16 03:02 PM 發表

Even pm offer? Why?

原帖由 wootaitai 於 11-2-16 11:24 PM 發表
我個case同你差不多所以升小不是最大concern。  

你覺得邊間英文好D?我個人認為有沒有NET不是最大因素。。

之前去In過玫瑰岡, 佢地有NET(鬼佬), interview時香港人老師會有一部份時間用英文問小朋友問題(聽得出老師D英文口音好好, 又有笑容), 佢地成個Interview處理得好好, 首先有老師帶住小朋友派樂器一齊唱歌, Warm Up完先分批入課室, 過程流暢, 我小朋友最尾In完送埋個飛吻比老師, 聽老師講, 佢地兩日全英文時段, 一日全國語, 有蒙特梭利堂, 我地都好鐘意,

但係見佢地小朋友考上小學既成績又唔係好好,平時見佢地等校車又無咁乖(比較Active, 嘈D) 所以我地都諗緊唔想淨係揀有NET既學校, 此終覺得小朋友既德育係最難教, 同埋要由細陪養.....

致於邊間英文好D... 我都唔係好知, 但係我去飲時,見我朋友個女能K2時自己攞住本英文故事書坐定定睇成個鐘...我覺得好西利..佢讀SHCK, 不過佢我估係阿媽教得好多過間學校教佢LA...

多謝Ian, 你真係好西利, 好熱心, 請保重身體, 多謝你既細心分析(ABCD朋友逐一分析), 我又成為左你的Fans

之前我既諗法好表面, 淨係單為了唔想小朋友升學問題而煩,諗深一層,其實我覺得要小朋友學懂包容和感恩比成績好更難,自己會比較鐘意能夠重視與家長溝通的學校,因為我個女而家返既PG,我每日係課室出面睇閉路電視觀察佢,老師又會比好多意見同耐心聽我地教小朋友遇到既問題,等佢放學既時候又可以同其他家長分享我地教小朋友既方法,就係因為咁,我先更清楚了解自己既小朋友,呢樣野對我真係好重要,呢間PG就好似變成左我既助手一樣

其實我都覺得校工好有愛心(唔係因為笑容)->因為上次Interview完之後我個女自己去洗手間見到校工,佢見我個女識用腦諗下個水龍頭係有紅外線感應,用隻手去惦下個紅外線位,佢又讚下我個女.我個女好有自信咁出番黎,校工都咁識同小朋友溝通,真利害!

其實我係第二個post話其他學校interview做得好, 唔係想話SHCK做得唔夠好, 因為那間學校申請人無咁多,好似得七百幾,咁佢地當然有咁多資源去做多D,我覺得去完SHCK既interview,感覺好好,問既問題一樣(問白菜,我個女都唔識答,佢見到個切切玩具係茄瓜,佢話係辣椒, 都收左佢AM,可見答得岩唔岩唔係真係咁重要,老師問小朋友既問題一致),過程流暢(我地下午兩點IN都係等左5分鐘)

原帖由 iantsang 於 11-2-17 07:42 AM 發表
That's a lot of questions especially I used lots of energy and courage to reply the last one.....  let me try my best before I head back to my sick bed

The reason to explain the low percentage of M ...
‹ 上一主題|下一主題