用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 融合教育做得好嘅小學介紹
go

融合教育做得好嘅小學介紹 [複製鏈接]

醒目開學勳章

其實港島區都有學校係主流學校,當中都有小朋友係特別需要的。但係當中,教師受過專業訓練,又教導小朋友去接納其他小朋友。唔駛怕港島區無似類型學校^^

原帖由 gho 於 09-8-29 11:12 發表
IC.  其實我地喺住港島區,但如果間學校可以令個仔(同埋我)舒服啲我都會考慮。 當然也要睇間學校收唔收我個仔啦。 想問吓如果我再有關於日修小學的問題,可否麻煩你幫我問你嘅朋友? 謝謝!

...
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

醒目開學勳章

個人不建議這間學校
因為~站在主流/融合學校立場
呢間學校教育理念與實行不符..
當然~好多學生都會揀因為呢間學校係宗教背景
雖說推行小班教學,但Teacher's Attitude麻麻地.......
同埋無咩心....-口-

(因為以前有學生係呢個間學校..所以D家長話我知..
加上之前係Bk Forum睇到該學校d老師...
所以就係甘喇..)

原帖由 nkm 於 09-9-2 15:21 發表
If hk side, one BK mama share that 天主教總堂區學校, Catholic Mission School is good as well. You can also check this school.

一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

醒目開學勳章

蒙恩同鄭任安Is good~
不過前者始終都係重學校成績,但係校風好好。
後者~係宗教背景~師資可以~

原帖由 tonytony74 於 09-9-3 11:10 發表
屯門可考慮:
1. 聖公會蒙恩(下午校)
2. 何壽基
3.鄭任安((正校)
元朗可考慮:
1. 金巴崙長老會耀道
2. 香港學生輔助會
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

醒目開學勳章

其實如果有時間~
可以去Yahoo Blog度唔怕煩甘打下學校名search下
因為有時d媽媽都會Update/寫Blog
有時我都會因為甘而睇多左好多唔同學校既background
(當然~其一原因我要方便工作之用 )

原帖由 gho 於 09-9-2 22:23 發表
請問你有無一些這類學校介紹呢? 之前有人向我提過培橋及崇真, 但我有朋友的仔女在這兩間學校讀。 她們說學校的方向有點改變, 程度深左和功課多。

另 nkm, 多謝你的意見!  我會留意天主教總堂區學校。

...
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

醒目開學勳章

原帖由 Noemie 於 09-9-4 10:19 發表
不知道你是否指天主教總堂区學校?小女剛剛今年在這校畢業,老師、校長対小朋友很好、有耐性、有愛心。老師也要上ー些特別課程来照顧特別的小朋友。這是小女和我的経験。(小女是三年班轉到這校)

...

對呀,不過老師對你小朋友好就可以了。
因為我本身是在不同地方教授興趣班的,(除了個人補習外)
我只是客觀說出一些我看見的東西而已....
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

醒目開學勳章

原帖由 ChinPearly 於 09-9-4 17:05 發表
想請問各位媽咪 你地覺得小班/活動教學, 抑或是傳統式(30人一班)的小學適合有特殊教育需要的小朋友, 小囡的專注力及語言表達力較弱, 社交能力亦稍遜. 當然, 選校時我一定會填"有特殊需要", 以爭取資源.

因為怕大班 ...

小班一定比大班好,只少,老師會有更多時間看管小朋友,
加上,如果學校的老師有特別Training過或者是專門教授,
那就更相得益彰。^^
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

醒目開學勳章

hehe~放心~大家都各有不同見解而已~^^無問題的

原帖由 Noemie 於 09-9-9 09:07 發表
請不要誤會!我不是説你不對、因為大家都只是説出自己的感受。老師不只是対小女好、対其他学生也是一様。其実大家都是説出所見所聞和大家分享、没有対或錯、因為毎个人的感受都不同。:bashful:   

...
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

醒目開學勳章

哦~我之前都係媽媽會個邊Post過有Talk
但我不知地點~只知電話~
原來係呢間學校耶~~

從前也有這間學校既學生同佢地補習
家長們都很喜愛這間學校的
因為學校的同工真的很努力~
而且,這間學校有愛。

而家已經少左補中西區學生
但係我仲有keep contact(同家長)
聽見小朋友讀得開心,最緊要係有進步~
作為曾經的補習老師,就已經足夠了!!^^

原帖由 windyli 於 09-9-8 20:44 發表
考慮上環的新會商會學校。
本人從事教育工作多年, 從未見到一所那麼具熱誠的團隊。
這所學校由校長至工友均具熱誠工作, 一切也為學生著想。
新會商會學校於9月12日及19日均為開放日, 並邀請鄧藹霖小姐及狄志遠先生演 ...
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

醒目開學勳章

原帖由 beesiu 於 09-9-11 11:43 發表
我聽講馮晴好難入,將軍澳仲有咩好既學校介紹?

馮晴學生真係好好,佢地好乖
(以前教興趣班教過..)

另外有間我都覺得好好,校長同工及老師都好有愛心
係我教甘多間學校以來,係我認為有5間有愛心既學校
佢係其中之一,
就係港澳信義會小學
佢係甲子年中學隔離的。
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

醒目開學勳章

原帖由 amon28 於 09-9-11 17:21 發表
請問信義會小學是否活動教學?功課多嗎?我囝比較適合活動教學,溤晴雖然好,但我怕太傳統令囝囝讀得辛苦,另以下幾間小學如可,請給我意見,'甲子年中學'即是那間學校呀
田家炳
梁潔華
聖公會基德
播道書院
...

信義會唔係活動教學黎既..功課真係同一間普通學校差唔多。當然同馮晴俾,就無馮晴甘harsh。
你指田家炳個同聖公會基德,係指邊區?
因如九龍灣都有基德呢~
謝謝。
甲子年中學即保良局甲子年中學
佢隔離就係信義會~

^^
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

‹ 上一主題|下一主題