用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問邊間融合教育小學辦學好d呢?
go

請問邊間融合教育小學辦學好d呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我近排睇報紙~
話佢地今年辦私小一~
小一派位後佢地收到唔少叩門學生woooo
同埋~佢地自報導出街後,多左好多有心人士捐錢同幫呢間學校。
如果有興趣既家長,可以打去問/同埋佢地而家星期六有做幼稚園既活動~都可以去打去查詢下。
呢間學校我d學生家長都話真係好好,同埋我聽收音機,話佢地既小班教學模式真係小班教學,唔係用大班方法教番小班~~~
大家可以去了解下
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

醒目開學勳章

原帖由 pocoyo123 於 10-6-12 22:27 發表
請問呢間新商會在邊區?

上環~~

不過我知道都有學生係柴灣(唔知係咪叫東區)坐校車番學

p.s 前幾日聽881晴朗的一天,因為佢地之後有幫呢間學校做個專訪,佢地黎緊(如果我無記錯) 28/6 會係九龍區專接小朋友同家長去參觀新會商會學校。
(好似話有個張超雄先生(我應該無記錯)幫呢間學校搵有心人士sponsor 免費校巴係九龍接小朋友去學校(九月開始)
有興趣可以查詢下...我都係聽收音機的
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

醒目開學勳章

原帖由 rvp 於 10-6-21 13:18 發表
今日去咗新會商會睇,我覚得佢收好多a仔,差不多兩個有一個special咁,又d都好似好嚴重咁,奇實呢問學校hand 唔handle 到嫁。

我不是學生家長
我只是個補習教班老師
這間學校我一直有所聽聞及了解,因為我有家長都係呢間學校,我睇番d資料,佢同其他學校相比
佢既師生比例較少同埋有training既老師相對比他校較多,
所以又唔駛甘擔心

你未見過一d小朋友係一間話有融合教育既學校既上堂情況,我曾經體驗過,係其他小朋友唔識得去包容佢地..見者傷心..反而呢間學校係無~同埋小朋友真係有進步。無論成績品德及心智~
(個人見聞)
(我係bk度見過有家長話可以試堂?你可以睇下..)
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

‹ 上一主題|下一主題