用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 升班啦!! <創價 2007 K2 ~~ PART 1>
go

升班啦!! <創價 2007 K2 ~~ PART 1> [複製鏈接]

上午
oscar - 第二組

下午
銳恆-第一組

浩楠-第二組
啟軒-第二組

我都祝謙謙
生日快樂, 身體健康, 錫晒媽咪

jessie,

我都收到你d相啦, 真係唔該晒呀 有好多都係望住鏡頭tim呀, 好開心呀

msnicoleng

唔知我有無記錯, 之前我睇過我記得學校教個套操作式數學好似唔太prefer數手指架, 操作式數學和數手指好似話會混淆架, 唔知我有無記錯呢??
所以之前我教教下軒軒數手指, 跟住都停左, 無教到

原文章由 msnicoleng 於 07-8-16 11:25 發表
早晨呀各位

我呢2日有教呀仔數學加數, 10以內的加數, 即係3+4, 5+5...etc

so far, 佢都識計, 不過係數手指果隻

証明佢唔係數學天才

Good Morning!!

msnicoleng,
係呀, 因為最快得到答案的方法係數手指ma

原文章由 msnicoleng 於 07-8-17 17:46 發表
KaihinMaMa

我都已經叫佢儘量唔好數手指, 我都用類似操作式教佢, 但係當我用紙寫低:

3 + 5 =

5+ 4 =

叫佢填答案, 佢就數手指喇..........

前幾日我都有教軒軒玩新遊戲呀, 就係'come'棉胎, 軒軒好鐘意玩喎, 我覺得對他都好似幾好, 唔知可唔可以加強他的專注力呢 , 只要他一分心就輸啦.........

囡囡媽

軒軒都係跟第二組的黃老師呀(下午班), 星期日我都覺得他好好人, 好錫小朋友呀

之前聽過由k2升上k3是全班同學和老師一齊升的, 原來只係全班同學一齊升??

原文章由 囡囡媽 於 07-8-28 22:55 硐表
Oscar媽,

你小朋友是否第二組的黃楚華老師呢? 我囡囡上年k2就係黃老師,我個囡鍾意到佢死呀! 常常同我講黃老師好靚女呀!

囡囡媽

咁橋既, 軒軒k1都係李敏華老師教架 , 之前聽李老師講因為她生bb的關係, 所以會升上k2教

係喎, 今年你都要幫囡囡選學校, 希望他可以派到你心水的學校啦

原文章由 囡囡媽 於 07-8-29 23:56 硐表
Oscar媽,

8號車頭車在大水坑附近呀!

KaiHinMaMa,

i係呀! 之前都問過黃老師,佢都講好少會升上k3教呀! 多數教番
K2,不過李敏華老師今年就上左教呀! 我個囡K1係佢教的。

剛過去的星期六高班回校取書,看見今年k ...

Oscar媽

你點知Oscar係木馬組??通告就好似無寫, 係Oscar話你知??

軒軒就黎開學啦, 我好緊張呀, 他無返學咁耐, 希望他3號返學唔好 啦, 星期日他都唔肯比我走呀, 係到 , 真係失禮c啦

mimicheng

仲有軒軒都係跟第二組黄老師即木馬組呀, 第時多多指教呀

原文章由 mimicheng 於 07-8-31 23:44 硐表

nicol
浩楠,灝康,柏一齊都是第二組黄老師

第一組:
屈希潼 - WATHT
陳子維
湯持正 (Boosko) - Boosko

第二組:
黃家聰 (Oscar) - Oscar媽  -- 木馬組
鮑禮桓(Liwood) - liwoodma
陳俊滐 (Catis) - jessieoh

第三組:
黃丞佑 - ophelia
莊子韻 - chongtszwan
何晉毅 - OscarHo
何梓雋 (Marius) - mayleung
胡卓鋒 - icytam41
LingLing - LLYY

下午
第一組:
沈銳恆 - billysim -- 滑梯組
陳樂軒 - ponysee
伍晉樂 - b_B
羅凱庭 - TingTing55
陳科諺 - ForYinMaMe

第二組:
浩楠 - mimicheng
洪啟軒(Marcus) - KaiHinMaMa---- 木馬組
陳灝康 - candy9666
趙詠彤 - chiuwingtun
郭子琳
張柏熙

第三組
佘卓盈 - hanshing
柳詠珊 - shanshan1010
楊其謙 (Oscar) - msnicoleng - 搖搖板組

jessie
慢慢黎啦, 可能早得滯, 他都無胃口食, 比時間滐滐適應下啦, 應該都唔會餓親佢既, 學校有茶點, 又或者試下比d他鐘意食的餅乾, 面飽之類, 食少少都好呀

滐滐覺得好快放學即係返學返得好開心啦, 你唔使擔心啦

原文章由 jessieoh 於 07-9-7 09:21 硐表

滐滐今日自己7:00am起身, 但後佢唔肯飲奶, 咩都唔肯食就番學, 好驚餓親佢呀, 飲咗奶又怕佢嘔

滐滐話返上午班, 好快放學喎:)  

msnicoleng,

係呀, 預產仲有一個月咋, 心情真係好緊張, e+個肚好大個呀(比起軒軒個時大好多呀), 個個朋友都話成個西瓜咁呀
如無意外我都係想好似上次咁自己生, 人地話復原會快d
今次呢胎, 最開心應該係軒軒, 因為可以做大哥哥, 他會覺得自己好威架 所以他真係好期待妹妹的出世  

原文章由 msnicoleng 於 07-9-7 11:34 硐表
KaiHinMaMa

就快生喇喎........今次自己生, 定係開刀呀?

msnicoleng

既然謙謙都想要, 你咪比他威下囉 , 我覺得環境許可的話, 兩個係好過一個的, 有時見到軒軒一個人玩的時候, 我都會覺得他幾悶咁架, 再過多兩年你就唔會生架啦, 到時謙謙都大啦, 你就唔想由頭再黎過架, 謙謙仲要幫弟弟改埋名tim, 他都真係好恨下喎

原文章由 msnicoleng 於 07-9-7 13:39 硐表
KaiHinMaMa

人地話蘿咁大個肚係生女丫麻, 所以 ......係架, 呢d 威, 謙謙都想, 但係我未諗定仲生唔生.........謙謙連個名都改埋, 佢話一定要brother, 佢個名叫 楊其虎--------因為佢每晚攬住睡覺既公仔就係Tigge ...

Oscar媽

相差六年, 話多唔多話少唔少, 我有個朋友, 他都係有左(遲我兩個月生), 他個大女e+9歲tim

billysim, mimicheng

收到你們的祝福, 真係好開心好開心, 多謝你們
其實之前一直都考慮左好耐, 要唔要多一個
自己有諗過要, 不過無人幫我湊, 我老公就無咩所謂, 所以一直都無決定, 不過我set左個時間比自己, 如果今年無就算架啦, 點知就………
知道個一刻, 真係唔係好接受到個結果

其實我好善慕你就真, 我覺得做家庭主婦好幸福架, 可以睇住自己的小朋友長大, 可以有多d時間去教他, 我知如果我生多個的話, 做家庭主婦的機會真係好微

Oscar媽

係啦, 你參加啦, 我們一定支持你架!!如果到時要幫手, 你盡管出聲, 我幫到的都會盡量幫的, 大家都係想為學校出一分力

原文章由 Oscar媽 於 07-9-10 08:40 硐表
各位早晨,

我想參加 pta 選舉, 但又怕自己日後既時間應付唔黎..
點好呢??

[ 本文章最後由 KaiHinMaMa 於 07-9-10 12:53 編輯 ]

liwoodma, msnicoleng

我和你們都係一樣, 軒軒好少會主動講學校的事比我聽, 除非個日講開一d關於他返學的野, 就會講少少, 如果唔係

除了學校的事之外, 同學的名我都好少聽到

原文章由 liwoodma 於 07-9-13 14:19 硐表
msnicoleng

My son also doesn't say anything about his school life.

之前姑姐買左部nds都有比軒軒和表姐玩, 但他們都好沈迷下, 成日都要玩, 直頭打電話比姑姐問姑姐返唔返屋企食飯, 因為想打nds , 結果姑姐話送左比人唔比他們玩lu........

呢排d空氣真係太差啦, 希望浩楠和oscar快d好返啦

原文章由 mimicheng 於 07-9-17 21:27 硐表
:loveliness:
Oscar媽
我个仔都好小咳,今曰都咳,
oscar多点休息。:loveliness:

我想問下係咩比賽呀??學校的通告??我好似無咩印象喎

原文章由 liwoodma 於 07-9-17 15:22 硐表
你地有無參加全港兒童健康比賽?

咁攪笑, 黃老師叫軒軒做熊熊, 等我今晚問下軒軒先, 多謝報料

原文章由 mimicheng 於 07-9-18 10:50 硐表

KAIHINMAMA
黃老師叫軒軒做熊熊,我問浩楠去話係BEAR BEAR熊。
‹ 上一主題|下一主題