用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2007 K2 ~~ PART 2
樓主: Oscar媽
go

創價 2007 K2 ~~ PART 2 [複製鏈接]

恆恆呢個星期係屋企休息多d啦, 到復活節好返晒可以去玩啦

原文章由 billysim 於 08-3-13 13:07 發表

佢睇左醫生其實無咩事喇, 不過個鼻仲有小小塞而咳就好返好多啦, 我諗佢都應該返到國語班既, 康康爸爸點呀要休息多D, 希望個個都快D好返啦.

呢段係我5點幾入去學校網頁www.soka.edu.hk時睇到架喎, 無理由無架 你再試下呀

原文章由 Oscar媽 於 08-3-13 17:36 發表
KaiHinMaMa,

THK !!

點解我入學校網頁見唔到..

你講到好吸引呀, 不過軒軒對火箭唔太大興趣, 不過想比他見識多d野, 唔知帶他去會唔會好悶呢

原文章由 msnicoleng 於 08-3-13 16:52 發表
咁就要帶佢去喇, 有楊利偉既返回艙, 1:1既神舟飛船, 1:2既長征火箭, 都好值得睇, 我覺得.........

因為我都好鍾意, 如果我有錢, 我真係好想去太空一次

...

nicole,

因為我個e-mail成日都有好多junk mail, 唔識的人我唔會開, 我諗左好耐邊個叫細粒蕉.......原來係佢

.....我都好驚呀, 軒軒表弟今天發燒呀(無咳, 無鼻水, 無病徵), 唔知係咪流感呀

原文章由 Oscar媽 於 08-3-14 19:12 發表
今日聽新聞講流感潮會去到下個月底...
真係有排驚...

好似都幾高燒呀, 39.幾差唔多40度, 因為他本身都比較容易病, 所以都幾擔心

原文章由 billysim 於 08-3-14 22:32 發表

表弟高唔高燒呀, 真係聽到發燒都驚呀, 我有個朋友個女又係發燒真係鄧佢地擔心, 希望個個快d好返啦.

我都收到黃老師的電話啦, 和你講的一樣, 真係唔該晒D姨姨呀

原文章由 Boosko 於 08-3-17 11:07 發表
剛剛老師打黎. 寄功課到家. 鞋姨姨代洗.

真係有d唔好意思添.

係度講聲老師, 姨姨辛苦哂. 多謝.

會將表弟隔離, 不過連我都要隔離呀, 因為連我都病埋呀 , 我呢兩次病都係喉嚨唔舒服
我發覺生左呀囡之後身體真係差左好多呀, 真係唔知點算  

原文章由 jessieoh 於 08-3-17 11:17 發表

滐滐都有d咳同鼻水, 不過就無發燒
比著我見到小朋友發燒都會好担心, 軒軒同妹妹都係唔好同表弟玩住, 費事交义感染呀

新的通告出左啦......

緊急通告

香 港 創 價 幼 稚 園

通 告

各位家長:
為減低流感在學校繼續蔓延,教育局已宣布幼稚園、幼稚園暨幼兒中心、小學及特殊學校於 3 月 13 日 ( 四 ) 起開始放復活節假期。本園的安排如下,請家長詳閱並給予合作:

• 復活節假期

3 月 13 日 ( 星期四 ) 開始至 3 月 28 日 ( 星期五 ) 止,其中包括復活節公眾假期。
  • 復課日

3 月 31 日 ( 星期一 ) 為復課日。復課後,家長請替子女每天量度體溫及填寫體溫紀錄表,請各位家長切實執行以保障學童健康。褓姆車於復課日照常服務。
  • 放假期間安排

本園在放假期間,會安排教職員當值,處理校務及回答家長查詢,亦會清潔校園及消毒。
  • 懷疑染上流感處理

如家長於放假期間懷疑貴子弟染上流感,請即時通知本園 ( 電話: 2336 6090) ,學校會通知衛生署及教育局。
  • 復活節假期作業

本園於 3 月 17 日 ( 星期一 ) 寄出假期作業, 完成後於 3 月 31 日 ( 星期一 ) 復課日交回班主任。班主任把已批改的作業於 4 月 11 日 ( 星期五 ) 發回。
  • 園內鞋處理

本園於復活節假期清洗園生的園內運動鞋,家長無需回園領取。
  • 幼低、高班圖書歸還

園生存放於各班由公共圖書館借閱之圖書,本園會代為歸還。如過期歸還的圖書,罰款由校方支付。
  • 更換夏季校服

3 月 31 日 ( 星期一 ) 更換夏季校服並於當日派發已訂購的夏季校服。 ( 如暫時沒有合身夏季校服的園生可繼續穿著冬季校服回園 )
  • 填寫園生健康調查表

為了解園生於復活節期間的健康狀況,請家長填寫 < 復活節假期園生健康調查表 > 於 3 月 31 日 ( 星期一 ) 復課日交回班主任。
  • 第一次中文評估

原定在第 6 、 7 週進行的中文評估將順延至復活節假期後進行。
  • 3 月份英語活動暨生日會

原定 3 月 19 日 ( 星期三 ) 舉行之英語活動暨 3 月份生日會,現把 3 月份生日會改為與 4 月份生日會一起舉行;英語活動則改於 5 月 16 日 ( 星期五 ) 王子‧公主會暨 5 月份生日會舉行。
  • 「探索大自然 - 全港幼稚園創意繪畫比賽」

由嗇色園主辦 < 可觀自然教育中心暨天文館 > 舉辦之「探索大自然 - 全港幼稚園創意繪畫 比賽」,園生作品請於 3 月 31 日 ( 星期一 ) 復課日交回班主任。
  • 填寫學生請假記錄表

園生於 3 月 12 日 ( 星期三 ) 前如因病或私事請假,請家長填寫手冊內「學生請假記錄表」,以便班主任記錄。
  • 星期六英語班 ( 幼高班 )

於 3 月 15 日 ( 星期六 ) 取消之英語班,不會安排補堂,稍後將退回費用 $70 給家長。
  • 發放最新消息

在放假期間,本園會透過網頁發放最新消息,請垂注。
  • 溫馨提示

於放假期間,請家長注意以下事項,以盡量減低貴子弟感染流感的機會:
    • 維持良好的個人衛生,打噴嚏及咳嗽後應洗手;
    • 保持家居空氣流通;
    • 透過均衡飲食、適量運動、充足休息,以增強身體抵抗力;
    • 避免前往人多擠迫、空氣流通欠佳的地方。

祝 假期愉快! 身體健康!

香港創價幼稚園啟

2008 年 3 月 17 日

今次真係食少左D補品, 一黎無諗過真係會差咁遠, 二黎諗住妹妹食人奶唔敢食好似軒軒當時食咁多, 當年, 軒軒食到個面一粒粒, 我們估可能係D奶補得滯

原文章由 jessieoh 於 08-3-17 13:31 發表

生完囡囡之後有冇食補品呀? 我果時都無呀, 所以依家的身體真係差咗

多謝你呀, 我係屋企都有帶口罩, 最驚係傳染左比D細既

原文章由 Oscar媽 於 08-3-17 14:27 發表
kaihinmama,

你要保重身體呀!!多 d 休息...

都係既, 今次我病的時候我都諗住唔餵啦, 食藥又驚, 唔食藥又唔得

原文章由 msnicoleng 於 08-3-17 18:16 發表
咁不如你都停餵人奶啦, 你既身體都好緊要架

妹妹5個月大啦, 唔知仲補唔補到呢

原文章由 mimicheng 於 08-3-17 20:19 發表

軒軒媽
小心身體,今日d天氣好谷好悶。好返都係補多d好,女人生完真係無咗好多鐵質。浩楠都無飲人奶,自己身體都好重要

candy9996, jessieoh, oscar媽, billysim

復活節你們咁多個都去旅行,真係好呀, 你們去玩得開心d啦

你講呢d食物, 我都知係有營養的食物, 不過唔知真係對身體係咁好, 等我都食多d先

原文章由 angel510 於 08-3-19 00:14 發表

KaiHinMaMa:
其實我地平時遺忘咗啲好普通而又對身體好好的食物,
例如紅棗去核煲水可補血,雪耳冰糖燉木瓜,又潤幾時都食得,而雪耳木耳雲耳可補充身體的膠質,尤其是關節的軟膠,相對比花膠更好,因為純植物而非動物對身體會更好 ...

祝浩楠爸爸生日快樂

原文章由 mimicheng 於 08-3-19 00:05 發表

星期四隻C佬生日,浩楠話同爸爸去坐電車興祝。都幾好。拾蚊唔洗攪掂!

係琴行學琴一般有無得陪架??
如果有都幾好喎, 我都可以學埋一份  

原文章由 jessieoh 於 08-3-20 09:03 發表
Carolcheang, msnicoleng

我格個價架, 結論係公共屋村商場的琴行收費會比私人屋苑或地舖平, 因為羊毛出自羊身上吖嘛~ 不過最緊要都係個老師教得好, 滐滐學個度都ok, 老師都幾有心機教, 家長又可以陪佢上堂 :winner ...

啱啱睇到有新的通告

緊急通告

香 港 創 價 幼 稚 園

通 告 (2)

各位家長:
  • 本園把各園生假期作業及通告已於 3 月 17 日 ( 星期一 ) 寄出,如於 3 月 21 日 ( 星期五 ) 仍未收到,請盡快致電 2336 6090 與本園聯絡。
  • 如家長仍未交回「兒童發展定期評估表」,請於 3 月 31 日 ( 星期一 ) 復課日交回班主任。

香港創價幼稚園啟

2008 年 3 月 19 日

e........似乎好多都可以陪喎, 都好吸引下喎 , 不過我諗短時間內都安排唔到他學啦, 呀妹仲咁細, 又唔可以安排他放學後先上興趣班(他會好累)

原文章由 carolcheang 於 08-3-20 19:40 發表
Hi,
我嗰間琴行都算大,房間有大有細,家長亦可以
陪上課,這樣我可以回家教他...(唔知是否覺得
他細先可以,可能遲D唔得都唔定)

我同你剛剛相反, 我的血型無咩人啱使

原文章由 mimicheng 於 08-3-20 22:37 發表

真係很久無損血,生完仔後。
我係0型血庫好須要我
‹ 上一主題|下一主題