用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請各位幫忙比d意見 : 關於 Jolly Phonics or Letterland ...
go

請各位幫忙比d意見 : 關於 Jolly Phonics or Letterland ? [複製鏈接]

Hi 各位 ,

請各位媽媽幫忙 解決以下疑問,因仔仔今年升k2想比佢好d英文,其實之前都有比佢上開playgroup其後因妹妹出世時間唔許可停左,有好多時見到好多討論關於 phonic 但因 phonic 不止一種教學方式,較多人知道有 Jolly Phonics or  Letterland , 我其實一直有留意bk 內有關資料, 大約都知少少關於兩者教學分別, 如我係另一topic 有位媽咪既發表如下 :

我嘅理解phonics係從字母睇到個字点讀,例如A係'呀' B係'Ba',當然唔會咁簡單得A-Z嘅發音,例如兩個響音加埋又唔同讀法,至於jolly phonics or letterland 都係唔同嘅教你点去記呢D發音,如係jolly phonics 裏 發音便用Daction去令人記得D發音,如A嘅發音會叫小朋友想像有隻螞蟻爬上你嘅手咬左你一啖,你就會'呀'一声叫出來,letterland就用人物和故仔教你記D發意,如A用一個人物annie apple代表。

1) 兩者邊種形式對於小朋友較為易學及易掌握

2) 對於日後發音方面較為準確

3) 是否美式同英式分別

4) 如果日常較少能與小朋友用英語溝通 / 協助學習是否較難學得
    好

5) 請各請比d意見點解選兩者其中一種形式比小朋友學
     其實除左以上兩種形式是否有些課程如playgroup都可
     以學習到好發音、認字、講....

6) 係九龍區 (如 : 觀塘、黃大仙、九龍城、九龍塘、旺角 or   
     太子..... ) 有冇小朋友而家讀緊讀得幾好可以推介下? 但價
     錢方面合理唔係太貴。
   3    0    0    0

唔知係咪係之前都有topic問過所以冇回應 請各位有呢方面資料媽咪希望可以幫幫忙解答

Hi,

唔該晒 ! 你既意見好好咁我知點幫仔仔選擇,但可否pm我
告知你女女係邊到學 資料 thx !

原文章由 beebee_mami 於 07-8-17 15:51 發表
Hi ForYinMaMe,

你說的對。phonics係從字面拼讀。如果覆蓋範圍不廣,很難令小朋友見字能讀及對串字的幫助不大。

我兩個仔女分別學過 Jolly Phonics 及 Letterland Phonics。想在此分享我的經驗︰

數年 ...
‹ 上一主題|下一主題