用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下!
樓主: GaryF
go

小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下! [複製鏈接]

超級版主

我個仔都係小一學生,依幾個星期真係日日都好似打仗咁。
一早要起身整早餐,叫醒佢食,又要同佢check多次書包,預備水、毛巾盒、小食、紙巾同手巾仔,有時佢食得慢又要不時叫佢食快d。

午餐又要整飯盒俾佢,日日都食淨,只係試過整韭菜煎蛋個日先食哂。

放學就成日唔記得清櫃筒,要我係學校門口即時check佢書包見冇帶齊功課再入番去攞。剛剛星期二佢daddy接放學,daddy問佢帶齊野未佢仲好快應執好哂,番到屋企先黎冇,daddy話唔理佢要佢自己受教訓等佢下次記得喎!

返到屋企佢做功課又唔專心,對住個窗發呆,唔係一對一睇住佢做就會神遊。人地做個零鐘頭功課,佢就要做2個幾3個鐘(寫字勁慢),搞到冇哂時間玩同溫習,跟住又眼訓喇......

學校生活方面,佢俾人攞過八達通黎doo野飲,又唔同我講(學校一早提左家長要教小朋友,我一早多次吩咐佢唔好,都次次都話記得),等件事過左成個星期到我check卡時先發現洗左至少30蚊先知,人地要求阿仔請飲野就攞黎doo,doo左兩包就有時俾一包佢飲,死唔死,而家唯有用哂d錢等佢淨係用黎點名

跟住又有同學係學校長不文歌'see my fly 個羅柚跌落街......'同埋有d死死聲ge唸口黃,返到6299度仲懶醒唱俾阿叔聽,當然俾我訓話一輪,仲要教佢唔好學唔好聽。

最激心就係,俾d新文具佢用,俾同學惡意整爛,仲死口唔認。個位男同學自己都有新ge就係都要攞阿仔個d黎用,新擦膠筆擦斷左就俾塊舊擦膠,點知又俾佢整爛。全新ge doraemon間尺就俾同學係櫃筒度敲到凹哂花哂!問阿仔點解俾人地咁整,佢話自己冇俾人做不過就係唔出聲(omg!!),我興到寫手冊同老師講,個位同學就梗係唔認架!老師問多幾次,阿仔仲驚俾先生鬧竟然認借俾同學時已經係爛左!!好在有另一位同學目擊依件事阿仔同我先至唔會俾老師誤會我地屈人。

超級版主

原文章由 YanYan0116 於 07-9-27 12:25 PM 硐表

你個囝有無因為呢d嘢而唔開心呀, 你唔好比有$的八達通佢帶返學啦, 會令小朋友更加無$的概念架.

佢冇因依件事唔開心,好快仲忘記左,不過佢同daddy講返學唔係咁開心,覺得上堂好悶(d野一早係高班時識哂),而且又對住d自私ge同學,平時樂於同人分享快樂ge阿仔覺得人地好冷漠而冇咁活躍。開學初番到屋企好開心同我地講同邊個同學玩乜野,而家就日日都返黎同我地講邊個教邊個唱不文歌,邊個搞邊個d文具,邊個上堂周圍走,邊個成日同人鬧交

超級版主

原文章由 GaryF 於 07-9-27 01:33 PM 硐表
召藥師,
睇到都登妳煩!
不如叫班主任調位啦, 唔係就真係仲有排煩呀!

班主任打左電俾我問件事ge始末,班主任話班裡面有幾個un皮學生,佢都打算再調位,希望阿仔唔會再俾人恰啦!

超級版主

原文章由 jk923 於 07-9-27 03:10 PM 硐表

我個仔既情況雖然未至於好似你個仔咁,我都好明白你既擔心,但我更要明白去到邊度都會有乖同唔乖既學生,只係希望個仔知道唔岩既野唔好學,其實倒返轉頭你個仔唔同人爭執已經好好,起碼佢無做錯過,唯有當學習之一啦! ...

我擔心都冇用,處處都有咁ge學生,避無可避,只好教佢要保護自己,有咩事一定要即刻同老師及父母講,遲左就幫佢唔到。

而家當係等佢學精d啦!不過依一代真係多左好多自私ge父母教出自私ge細路。

超級版主

原文章由 銘銘媽 於 07-9-27 10:29 PM 硐表
召藥師,
唔好咁激氣啦, 我個仔同你個仔不無多樣, 只係佢無俾同學仔 du 八達通, 而變咗係唔見咗八達通, 由於我個仔間學校係用八達通返學點名既, 所以一定要帶.
可能因為佢係男仔, 對用既野無咩要求, 我知佢又唔係好 ...

我阿仔都係要用八達通點名先至俾佢帶咋,否則我唔到要搭車都唔過佢手,而家要開多張卡俾佢用。

今日阿仔又俾個位同學蝦佢,個男仔用間尺拍阿仔跟住講'對唔住lo!',妳話死唔死。

希望大家都能放鬆d去面對啦~

[ 本文章最後由 召藥師 於 07-9-27 23:36 編輯 ]

超級版主

原文章由 GaryF 於 07-9-28 08:38 AM 硐表
咁橋既!  我個仔都係細仔呀, 佢12月出世的!
好彩佢在學習上都無乜問題!

我個都係細仔 9月尾出世。
‹ 上一主題|下一主題