用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 港大同學會書院!!!請入!!!
go

港大同學會書院!!!請入!!! [複製鏈接]

我都想知這間學校點樣?有無人比d意見?

佢地係band 幾呢?

有無人知佢屬band 幾呢?

Dear Charlotte

Thanks for your reply. 如果唔講成績講口碑呢?聽聞學校不錯? 但唔知收多少外來生,要什麼成績先可interview?

星期六參加左個briefing,內容都係講d學生讀得好開心亦邀請兩位家長談及他們的小朋友在此校讀得如何開心。但好多家長最concern係開心還開心,但佢地能唔能夠同其它traditional schools 競爭,學校的prospects點行?校長都答得無寧兩可。始終學校太新無乜數據支持,我驚佢地班小朋友又變左新的一班白老鼠。校長好想引入燿中的教學模式,但又要跟隨香港的教育制度而行,感覺有點怪怪,我怕最終高不成低不就。這個粹是我本人意見。

我的朋友話佢個女已經收到電話開始interview la.

Dear suenfunglam

請參考下你個女的成績是屬於band幾?我friend個女係band 2 頭。佢地話多數in 女仔先唔知真定假

Can you share?

聽聞比得你見多數都得。你對這學校有什麼睇法呢?你個女是否屬於band 1?網上得知此校多收band 1生,但有d家長話屬band 2想了解一下。Thanks for your comments.

Thanks for your sharing.

我都有apply這校但未有著落。我想問下band 1尾 and band 2頭即係要平均分有幾多呢?同中、英、數起碼要有幾多分呢?thanks.

我個係仔。佢五年級大概平均分得八十。今次小六進步左英文全科有九十幾,中文就差得七十幾其它都有八十五以上但未有成績表可能影響。我都未知佢係屬於邊band.

想問下interview問d乜野同in左幾奈??要預備d乜野?你幾時先知到得唔得呢?我都好心急唔知有無機會

Tommy

很多謝你的祝福。你真是太好了。作為父母現在的心情真是七上八落。因為害怕派不好學校而這間校實行creative teaching我學得幾適合小兒(起碼係英中), 但又未有消息。我也希望你和你兒子很快有好消息告訴給我們。

Dear Tommy

Do you have any idea of St Stephen Stanley? For comparision, which one is better?

Dear Suenfunglam

Many thanks for your sharing. 我也希望你和女兒很快有好消息告訴給我們。

All the best!!

從中學概覽知道HKUGA

班級結構(2008/09學年)

中一班數 6  學額數目192

但小六只有四班(128人),會唔會chance 大d??不過聽briefing話今年開五班,唔知有無人知今年其實開幾多班中一?

Dear suenfunglam + Tommy

你們好!很開心終於收到interview電話la, 想問下知唔知in 完後幾時公佈結果呢? 你地有無信心呀?

Hello Tommy

點解咁無信心呢? 起初我見你地都有得in我的心情都好失落,但終於都收到電話。 而且你的表現不會直接影響小朋的面試和校長收生的決定。再者聽seminor的時候校長都有提及叫得你in收你的機會很高。不用太灰心相信很快到好消息。

Thanks Savoy

想問下小學部直升中學部由那年開始?你覺得小學部的成績同教學怎樣呢? 我對這學校沒有太多資料因上網口碑好很多人都話band 1 學校。所以試投教。請指教。

謝謝你的祝福,我都想成為你仔仔的同學。

原帖由 savoy 於 08-12-16 10:45 發表

Dear 狄麗絲

08/09小學部有6班6年級, S1便順應開6班. 而09/10便只辦5班S1. 希望這資料幫到你.

祝你兒子面試順利, 能成為我仔仔的同學仔. :)

Dear Savoy

另外忘記問點解08/09小學部有6班6年級, 09/10得5班,小左成班??
‹ 上一主題|下一主題