用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯中學 中一入學講座
樓主: kksjennifer
go

伊利沙伯中學 中一入學講座   [複製鏈接]

minjieji 發表於 16-12-18 21:29
有誰知道伊中面試的內容?
當日校長有分享面試內容,但我無影低,其中有一題問奧數,有D難,但現場有小朋友答到。見現場好多聯繫小學的學生聽講座,聽講今年呢位係新校長,幾nice,把聲好柔和....差D瞓著

我讀書果個年代呢間係神校,唔知而家成績點呢?

fatman69 發表於 16-12-19 10:14
有邊幾間係聯繫小學?留幾多位比聯小?
我唔係太清楚,但上網睇資料有:(九龍城區16個位):馬頭涌官立小學、農圃道官立小學、馬頭涌官立小學(紅磡灣)、九龍塘官立小學、(油尖旺區7個位):廣東道官立小學、佐敦道官立小學、塘尾道官立小學,一共23位聯繫位,如有錯請指正

我反而想知近年QE的成績怎樣?

小鹿揀學校 發表於 16-12-19 10:15
個人覺得面試出奧數有d商榷餘地
小學甚至初中正規課程都冇涵蓋奧數,面試出奧數只是測試考生有冇讀過奧數, ...
農場裏有100隻豬和鴨,豬和鴨的腳加埋共有250隻,請問農場裏共有鴨多少隻?
上述題目是用英文問,我數學唔叻,我唔知咁樣算唔算係奧數?但現場的確有小朋友即時答出正確答案

fatman69 發表於 16-12-19 10:53
75鴨25豬,小四奧數題。
中學二元一次聯立方程問題。
但用英文問就另一層次,加上若有沒筆算只用心算,難 ...
There are 100 pigs and ducks in a farm.There are 250 legs for all the pigs and ducks.
Find the number of ducks.

問法唔算難,但要即問即心算即刻答就有D難

IloveJJ 發表於 16-12-19 10:59
我响阿仔既數學功課見過類似呢條題目,不過係中文,我諗小六應該唔算深。
...
我數學差,唔識答,所以覺得難

我都覺得學校唔應該考學生奧數,因為小學根本唔會特別去教,用奧數去考核學生只為揀一小部份尖子,對其他學生唔公平

YDLFATHER  認同! 有啲尖子都未必學過奧數  發表於 16-12-21 20:34

IloveJJ 發表於 16-12-21 14:44
我唔係話贊成唔贊成。不過,我仔當年考小學,發現大部分學校考既都係超出正常幼稚園課程既野(我仔當然考唔 ...
坦白講,直資學校考神題目,我無話可說,但如果我讀普通學校,靠自己努力入到band 1個pool,諗住正正常常考返D津校官校,你自行無端端考我奧數,我小學又無學過,又無錢响出面補奧數,講真....其實真係有點兒那個

YDLFATHER  認同  發表於 16-12-21 20:39

不過有家長話呢條係四年級嘅方程,唔係奧數⋯⋯我真係唔識呀

RelaxHippo 發表於 16-12-21 16:17
我都無接觸過奧數, 忘記大部份中學數學, 我係咁解題既:
let x be the no. of ducks, then (100-x) be the n ...
Revised
‹ 上一主題|下一主題