用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
樓主: MimiCactus
go

09~10 P.1D 家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 MimiCactus 於 10-2-17 10:44 發表
NEWFATHER, 新的一年恭祝你 : 萬事勝意, 身體健康, 囝囝聽教聽話, 學業猛進, 太太青春常駐, 美艷動人~

我想問問上星期五(5號)的英文功課第四項WS(1), 囝囝說是假期功課, 但我翻轉阿仔書包也找不到WS(1), 想求證是 ...

謝謝你的祝賀, 我都祝你青春常駐

關於2月5日的功課, 應該2月8日已經交晒;
假期功課是寫於手冊的2月8 及 9日中.

做咩事 csk 成 59 人請病假?

灣仔高主教書院小學部因為有40名學生有流感病徵,由明日開始停課七日,以防流感在校內傳播。

又要驚驚

原帖由 MimiCactus 於 10-4-8 09:53 發表
時間真係過得快, 話更快就過完Easter啦, 聽日又要返學.
功課一早已做完.
我想問下,
係唔係要默中文呀, 但我在網上功課到搵唔到既, 但印象中好似15號默, 想問下究竟幾時默和默那兩課呢? 唔該!  ...
4月15日中默 (七) 及 (八) 課, + 趣味默寫 (地點), 手冊有可能小朋友抄漏了

仲有4月14日數學評估呀.

原帖由 MimiCactus 於 10-4-16 09:33 發表
Newfather, 之前無收你message 回覆, 放假哩?   下星期開始測試, 今日開始我又要同囝囝溫書啦.  預左今次成績應該會趺既, 因為開始無得讀題, 囝囝平時又粗心大意, 但都希望同上次更上下就好啦.  ...

唔係, 一直都係屋企, 不過一時忘了上來睇睇

測驗既野, 盡力啦, 好多時就算佢識, 臨場又可以答錯, 最令人氣餒既係有d填充題, 有詞語照抄都可以抄錯, 咁樣比人扣分真係嘔血.

原帖由 MimiCactus 於 10-4-17 14:34 發表
我依家就同囝囝溫生字啦, 可能今次填充題無詞語提供架, 另外做多D閱讀理解同迫囝囝自己睇題目.

而家既小一 ...

原帖由 Funny 於 10-4-19 12:08 發表
MimiCactus / Wensi,  

Thanks for your reply.  請問你們有無用過lego 書包? 不知是否適合? 我見而家d家長好似要好早買定書包, 係唔係等到暑假會無晒貨?
一般小學生既書包都係得一個 size (大路來說), 唔好買有車轆既就可以了.

其實都唔駛太心急而家要定買書包, 暑假亦唔會話冇貨, 只是暑假近開學通常有折扣姐.

依我所見大部份小朋友都係用卡通書包, lego 書包我未見過.

八月底會有兩日小一適應班, 家長亦有講座, 到時先再決定買乜書包都未遲.

anyway, 唔好太緊張.

原帖由 Funny 於 10-4-19 15:01 發表
newfather,

Thanks for your reply.  我真係幾緊張, 好驚個囝到時搞唔掂, 因佢好"論盡"!!  仲有, 第日訂飯又驚佢唔健康, 帶飯又驚佢搞唔掂個飯壺!! 唉!!

暑假開始要同佢一齊去買飯壺(如送飯的話) 同水壺, 咁有成個暑假比你 train 佢點開及收個壺.

k3 上小一係有d難度, 尤其是細bb, 要比心機暑假內 train 好佢.

呢幾日測驗, 冇乜人會上來

原帖由 Funny 於 10-4-21 14:28 發表
多謝你地d意見呀!!

wensi, 想問吓妳仔仔而家係唔係自己帶飯? 點樣安排?

你看看這個帖就知

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2157927&extra=page%3D1

原帖由 MimiCactus 於 10-4-23 16:38 發表
呢兩日同囝囝搏擊左好耐, 威逼利誘, 自己都身心疲累, 先叫溫完書.
但今朝再同佢串英文數字, 都係唉一聲…..唔知佢考成點.
英文數字好似唔係測驗範圍喎

不過30號都要默, 讀定冇壞

原帖由 MimiCactus 於 10-4-26 11:42 發表
唉!!!
問囝囝英文識唔識, 佢好老實話有一部份唔識, 我話我好驚, 個仔先答英文閱讀理解我睇左廿幾次先答, 所以呢部分我識架.
我又問英文閱讀理解講咩?
佢就話講 “ My Toy”.
希望D分啦上補下, 唔好太低分啦.
...

我情況同你差不多, 問親都話識, 其實佢話識, 我仲驚

不過呢 ... 我地成日問呢D問題, 又表現出擔心既樣, 佢地會唔會有壓力? 最驚佢地怕左讀書.

原帖由 MimiCactus 於 10-4-26 16:24 發表
唔會既!  正話問囝囝識唔識數學, 佢話very easy同埋得五張紙, 所以好淺......希望真係啦

咁先至驚

今日 1D 派晒四科

仔仔 total mark 低過上學期測驗, oh no ...

原帖由 sandylam 於 10-5-26 11:40 發表
我都想知, 小一要打2支針?

針咭有寫要打埋呢枝加強劑

原帖由 MimiCactus 於 10-6-18 16:24 發表
時間真係過得好快, 考完試, 好快就派成績表, 暑假後就升上二年級。
由小一開始初期到尾升, 由咩都唔知, 傻下傻下緊返學; 依家好快就要告別小一生活, 告別1D班。  唔知小二生涯如何, 功課會多嗎? 會有密集式默書和背 ...

我諗小二都應該好忙卦, 因為呢度都唔見有小二家長出帖

請問乜野係 "訂正試卷" ?

通告中 6月22及23日月出現的:
http://58.177.86.203/websysvii/schweb/circulars/2009-2010/CM051.pdf

咦? 咁 7月6日派左成績表係咪唔駛見家長架喇?

原帖由 csk家長jj 於 10-6-21 11:21 發表

以往下學期沒有家長日,但有結業+頒獎禮

一年班都要結業?

原帖由 csk家長jj 於 10-6-21 12:44 發表

以往P.1-P.4都是隨機編班的,每班課程一樣,但不同老師教出不同的效果...
放心,我校「嚴」的老師唔多,看你的幸運指數喇!
..

但可能大家都想要 "嚴" 的老師啊
‹ 上一主題|下一主題