用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
樓主: MimiCactus
go

09~10 P.1D 家長交流站 [複製鏈接]

已經派左數學試卷喇

原帖由 MimiCactus 於 10-6-22 09:23 發表
結果如何?  阿仔原本可以高D分, 但做橫式加減時貪快, 寫少一個step, 扣一分, 睇住題題一分一分緊扣, 我好心痛.  佢唔係唔識, 而係貪快累事.  

me too

佢都係懶叻累事

原帖由 MimiCactus 於 10-6-23 08:58 發表
尋日幾乎要打仔……中文科唔係唔識, 但成份卷阿仔好似發夢緊, 漏晒標點符號.
全份卷, 正係扣標點已15分…..十五分…..大拿拿唔見左十五分呀!
作句3分一題, 正係句號, 逗號都扣到死啦…….真係被佢激死。  都係怪阿仔 ...
ME TOO 啦

四份之中, 中文係最差 .

原帖由 MimiCactus 於 10-6-24 10:32 發表
唔知點解, 總覺CKS小一生活太輕鬆, 寫生字太少.  所以考試抄都抄錯啦.  自己小學時逄星期二全校默英默, 逄星期四全校中默.  每天還有各科背書, 如自然, 健教, 社會等, 中英生字薄各兩本, 日日有生字功課..... 可能依 ...
嘩乜你小學D野仲記得咁清楚

不過呢, 而家既小一既課程已經係我地當年既小三喇, 如冇記錯, 我地小三數學先至有文字題. 同埋再高D年級先有閱讀理解.  所以呢, 佢地已經好叻架喇, 唔好比咁大壓力佢地, 一陣搞到冇興趣讀書就大件事.

但係又話分兩頭, 雖然佢地學既野深左, 但係一D基本功就弱左, 好似寫字既筆劃, 以前我地好注重, 而家就冇左.

所以唔知好定唔好, 或者根本針冇兩頭利.

原帖由 MimiCactus 於 10-7-7 16:44 發表
阿仔升2B........有無人同班呀!

2E
‹ 上一主題|下一主題