用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行後備生問題
發新帖回覆
go

自行後備生問題 [複製鏈接]

回覆 pepper_mama 的帖子

首先早幾年, 係無正選通知lee 樣野, 所以結果都喺七月公佈。而放棄津校轉直津的情況仍會發生
而不嬲都有正選同後備名單, 只係以前唔會通知, 變成宜家正選會收到通知而已。

另外家長收到自行正選通知, 係無得揀要唔要 (就算家長話唔要, 由於學校已將名單交上教育局, 所以係改變唔到學校收左個學生的決定)

後備的用處, 其實係增加學生入讀心儀中學的機會, 中學又唔駛浪費左因為心儀學生比自一收左而騰出的學位. 如果無後備的話, 中學又浪費左部分自行學額, 想入心儀中學的學生又要喺大抽獎同其他學生爭入心儀中學

回覆 qinqinyan 的帖子

所有自行收剩的學位, 會撥埋入大抽獎, 叩門正式黎講, 唔屬於教育局學位分配程序, 所有唔會有派位學額留比佢, 係學校用留級中一收 ( 中一每班一個) + 最後無去註冊, 或者註冊後轉走 的 學額收, 係一個校本程序

回覆 gracelam 的帖子

這個當然, 但機制上自行收唔曬都唔可以預留比叩門

回覆 hkhk8888 的帖子

其實已經同步處理左, 只係家長唔知而已. 而為免家長有假希望, 所以唔會通知後備. 而後備入左的學生, 教育局唔會通知中學, 所以中學都通知唔到家長
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊