用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-14 13:33 發表

哈哈~哈, 我嗰個都係, 本來俾佢帶咗件羽絨背心朝早起身時披, 佢都攞咗返香港.
我打算寄件fleece俾佢, 不過佢爸爸話佢地D細路仔唔怕凍喎!有件glotex就得嫁喇!

原帖由 joenjac 於 10-11-16 10:33 發表
昨日收到 Canford 通知,唔收我第二個女,心情跌到谷底,yr9過唔到去,都幾麻煩,再報多間,又怕截晒止.今日點知收到通知,家姐讀緊個間話收.於是,一陣請晒d同事食飯,亦打一段同大家分享下呢份喜悅 ...

嘩! 你開心,d 同事重開心!

原帖由 msmchan 於 10-11-17 10:54 發表
我囝先系漏氣大王, UCAS到現在還未submit, 見你們己開始有offer或在等offer, 他還未交, 激死

我問他幾時交, 他說做好便交, 還叫我不要再問他了, 他攪好會通知我

...
咁即係佢已經大個仔, 有分數, 叫你唔使擔心囉! D仔多數都係咁架!       

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-11-30 22:19 發表
英國哩兩日好凍呀! 你哋小朋友可好?

係呀!個仔話昨日幾大雪喎! 我之前寄左件好薄嘅羽絨俾佢,點知佢踩單車弄穿了(搞到要去醫院照x-ray) - 而家得番件Glotex 同薄fleece, 唔知點算?

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-12-1 15:09 發表

你囝囝冇事吖o麻?

我囝囝今次連羽絨都冇, 因上次帶咗返香港冇再攞返去, 又係只得glotex & fleece, 我叫佢如太凍就去買衫同duvet吧!

照x-ray 就冇事, 不過据"探子"回報-要用三角布吊住隻手.
唉! D 男仔都係咁-懶得帶衫!激死!

原帖由 msmchan 於 10-12-1 17:27 發表
好詳盡的資料, 唔該哂
多10KG, 佢地都唔會帶多件衫嫁啦!

原帖由 honeybeemom 於 10-12-1 20:55 發表
你囝囝照了x-ray無事呀?
好在我個囝暑期時無攞件羽絨返港,不過上星期五exeat時,佢無攞件羽絨去homestay到,到星期日他在回校時就要去mall買件sweater頂住.佢話已有羽絨所以唔會再買大衣.激鬼死我.
...

學校第一時間捉佢去照x-ray,應該冇事掛!
D 靚仔都係一樣嘅!唔識照顧自己!試過今次, 希望會好D啦!

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-12-1 22:58 發表

而家CX好縮骨, 樣樣數都諗到盡的, 上次我囡見閒日返港, 試下用分upgrade business, 點知位就有得up, 但冇business o既餐, 話冇spare喎, 唯有放棄唔up囉!

冇理由囉! 咁mean!點會冇spare喎, 唔俾D business man 食多份咩?

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-12-1 22:50 發表

男孩子都係咁的, 唔會事事同屋企人講, 可能佢哋覺得樣樣同屋企人講好冇型啩! 我個囝都係咁的, 好多時人哋父母知佢喺嗰邊啲嘢仲多過我, 激C我.

哈哈! 真係架! 据佢話係唔想我擔心喎! 地我重要唔俾佢知邊個係我"線人"添播!

原帖由 Pizza_Hut 於 10-12-2 11:24 發表
各位早, 想講下呢排我嘅黑仔故事
亞囡自10月起因腰痛不止, 經學校護士診斷, 話係肌肉痛, 無大問題, 但後來痛到連床都落吾到, 但學校成日話吾係好嚴重....後來去GP照xray, 驗尿, 驗血...佢地話驗血有d問題.. ...
唔使太擔心嘅, 如果話驗血有d問題, 好可能係有d小結石, 交俾香港嘅醫生, 你囡囡好快會好番!Take care!

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-12-2 12:11 發表

唔好咁講啦, 剩係你囡囡識諗, 孝順已經係我啲仔女所不能及, 我對你羡慕不已(由衷的), 我咪又有我啲激氣嘢不足為人道  

到我哋哩個年紀, 有時真係會有好多煩惱, 唔單止要諗細的, 我哋o既長輩, 到哩個年紀亦都 ...

完全同意! 我地最緊要保重自己身體, 事關責任重大!

原帖由 Pizza_Hut 於 10-12-3 14:53 發表
大家甘話啦  返黎儲肥d

見你開心番d, 我地都放心D!

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-12-3 17:59 發表

香港太多好嘢食啦! 打邊邊又得, 韓燒又得, 馬泰菜又有, 日本嘢又得, 上海嘢, 牛扒, 意大利餐, 真係應有盡有, 仲有好美味的雪糕呢? 仲未計零食, 想唔肥都難, 最重要係~喺香港冇乜運動做! ...

基本上, 佢地每日都係會對住部電腦和電視, 個maid又特登煮D好野佢食 ,唔肥都難   

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-12-6 15:17 發表

暴君都變慈母啦! 口硬心軟!

佢地心目中, 亞媽通常都係暴君, 訝乍”, 又最八卦果個!所以我個仔係同亞爸friend D!

我仔有個朋友就比較好彩, 只係delay咗兩個鐘,今日晏晝已經番咗港.希望你地嘅囝囡都可以快D返啦!

Honeybeemom,
看到你個囝的經歷, 真係"鄧"佢慘! 幾經艱辛, 終於返咗嚟!可以共聚天倫, 一齊過冬.希望其他囝囡都陸續回來.唔使父母再掛心!

原帖由 honeybeemom 於 10-12-22 11:01 發表
Yes,今天還是我的生日,所以可以說是一份好好的生日禮物.

生日快樂!雙倍開心!

DoReMi媽媽,
I love your wall paper!!!

Hi all parents,
Happy New Year!
All wishes come true!!!
‹ 上一主題|下一主題