用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兩間聖家其實邊間較好?
go

兩間聖家其實邊間較好? [複製鏈接]

有關功課量,初小仍可以,但到高小就.....其實,好睇小朋友個人學習態度,有人每日六至八樣功課都叫多,有人每天十二至十四樣都叫少!!
基本上,嘉諾撒女修會其下嘅中小學都唔會輕鬆得去邊啦!

magfan 發表於 19-4-14 01:28
其實唔係咁多功課,囡囡好多時喺學校已完成
初小?高小?

honeybibibibi 發表於 19-4-14 16:23
邊間廣?邊間普?
九龍塘聖家普教中,聯合道聖家粤教中。

sibylyau 發表於 19-4-15 04:15
係得呢個校網既學校點會比你hea住讀,我有朋友囡囡讀緊,成績跟吾上學校會喧退學生...所以入得去讀,家長學 ...

同意!喺 #41 要生存點會輕鬆,再加上嘉諾撒女修會其下學校𠻹!勤退的確係是實,但家長面皮夠厚,學校都冇你符。

mayyylai 發表於 19-4-18 08:42
回覆 nelsonlum 的帖子

不是 banding 問題,是學校比較傳統,若小朋友是活動型,要她們坐定定及在框框內就 ...
其實,傳統修女學校一般都要求妹妹乖乖坐定定。

^GGmami^ 發表於 19-4-20 06:34
真人真事,同事個女成績唔掂,每科老師輪流call你,最後頂唔順走人

其實,好多有名嘅官津校都有這現像。但家長面皮夠厚,學校又冇你符!

cdleep 發表於 19-5-6 08:36
九龍城教得淺考得深,功課為做而做,功課淺,做完無用浪費時間。學校冇資源配合,要靠家長,加上某部份老師 ...
那間傳統官津學校,家長可以不用背後發功,單靠老師及小朋友自己能力就可以有好成績?請指教!
‹ 上一主題|下一主題