用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教各位關於九龍塘聖家
樓主: patsm
go

請教各位關於九龍塘聖家   [複製鏈接]

suki.ywk 發表於 19-1-23 20:31
咁一定會有,所以講到尾都係睇下小朋友既號碼係前中定後,又視乎個年既家長填表心態係進取定保守。所以搏 ...
兩所聖家叩門真係好易嗎?您之前試過成功叩門兩所聖家?

suki.ywk 發表於 19-1-25 09:33
我抽中,冇叩門經驗,不過睇上年叩門入既,都覺得比起其他學校,唔算難叩。
...

據我了解,兩所聖家叩門小一要做筆試。九龍塘聖家考中英數,筆試兩小時。聯合道聖家,不是人人有得做筆試或面試;首輪揀人進行筆試,隨後第二輪才面試,第二次面試要見校長。

Fire2013 發表於 19-1-26 08:37
回覆 apple1990 的帖子

請問如果無選过九龍塘聖家,接受叩門嗎?
兩所聖家都唔睇 111

Q4 發表於 19-3-10 00:29
回覆 ja2oct09 的帖子

想知道, 有15 分, 確定是可以入到九龍城聖家?THANKS
就算有人15分成功入到兩所聖家,都應該只得幾個。

Q4 發表於 19-3-10 23:54
回覆 josephbaba 的帖子

請問 填九龍塘聖家第一,第二九龍城聖家, 15分大抽獎,  安全的??? ...
統一派位(即大抽獎),只按住址區分,與計分係完全冇關係。若計分的話,係自行分配階段。
您對香港小一分配制度仍未了解。

Q4 發表於 19-3-11 12:44
我41網, 囡囡15分, 如果乙一九龍城聖家.   安唔安全??
#41 乙一放兩所聖家必入!

Q4 發表於 19-3-15 23:19
回覆 SandyBabyChu 的帖子

多謝你意見。得15分,會唔會自行小學無優勢。等大抽獎。

Yes, #41疊埋心水等大抽獎,乙一抽兩所聖家必入。

Q4 發表於 19-3-16 23:13
回覆 apple1990 的帖子

41 NET..九龍城41網 ,統一派位首三志願比率56.9%, 773人申請派位只有440人獲派首 ...

樓上63已講出其中一個原因。另外,個別家庭因傾情兩所男女神校而搬遷至#41,所以大部分家長抽得#41 都會把兩所男女神校及拔小喺大抽獎時放乙一,因此令到#41其他學校放乙一的話差不多必入(除了拔小外)。若#41有學童700+,假設當中女生佔400人,根據之前資料用中奬來標籤入到女神校或拔小女生,400女生當中保守估算有250人放 MCS 或拔小喺乙一(用MCS 大抽獎有70學額及只有1/3 機會中奬推算得出250人,因1/3中獎機會其實中獎機會已唔細,所以一定多過250人揀MCS放乙一),而兩所聖家喺大抽獎提供約100學額,因此如下150人若大抽獎時,乙一揀兩所聖家的話,係好容易中。之前嘅資料也沒有人提及乙一揀兩所聖家而唔中嘅個案。

Q4    發表於 19-3-17 22:47

patsm 發表於 19-3-23 06:51
请問兩間聖家係米自行20分都必入?有冇試過邊年係20分入唔到?九龍塘聖家20分是否大机会d?
...
20分不是必入兩所聖家。

patsm 發表於 19-3-23 12:51
機會大嗎?我見有時jm話15分入到
每年資訊都不同,有人話15分入到,但同年又有人話20分收唔晒要抽!

Shellimay 發表於 19-7-5 11:33
請問知唔知佢地數學係中文書定英文書?
中文小學除了英文科外,其他全部用中文書。
‹ 上一主題|下一主題