用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5 呈分試
樓主: vet
go

P5 呈分試 [複製鏈接]

原帖由 mshong 於 09-7-7 11:00 發表
Hiedi 媽, Candytl, asinai, Martina

很開心呀! 我囡囡自行第一獲派MCS.

謝謝你們的支持. 也多謝在此分享過經驗的媽咪們.

mshong

mshong,

恭喜恭喜, 恭喜晒呀

今早已恭喜過兩次, 其中一個同你囡囡一間呀!

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-7 12:02 發表
mshong

恭喜晒, mps 有小學都比你女入到, 你女一定好叻

btw, 我係路過, 本來想看下升中的資料, 看下d 中獎機會率
點知係樹, 見到好多係小學果邊的members

原來甘多人走左過黎呢邊

係小學果邊個topic, 有人話中文 ...

hinhinmummy,

相信作文差幾分, 對次第排名影響不會太大. 不過P5成績表會show出來.

原帖由 hinhinmummy 於 09-7-7 14:30 發表

我吾知佢地學校作文計幾多個%, 但好似全級都好差, 無人8字頭...........

係個成績表show 個c 出黎, 差一分有個b都好看d甘解law

點都好, 已經考完, 唯有六年級再努力過

我個女問我, 佢份作文, 有好多紅筆間住,  ...

我女上次成績表咪b-囉, 全級都唔好, 你定好多.
你女係咪似我女上次咁俾老師講離題或唔扣題呀? 題目係乜?

原帖由 neighbour931 於 09-7-12 16:18 發表

多謝各位的資料, 我小朋友都係P5升P6.
另外, 第二次填表的PART A , 學校是根據什麼選學生的 ? 是不是教統局把學生成績直接交到所選學校?

neighbour931,

你是否指自行揀兩間中學階段, 我嘅理解是教署根據學校呈交的分數, 做調整, 然后排出全港次第, 中學會向教局取學生的排名次第作参考.

原帖由 Skywan 於 09-7-12 13:28 發表

21.咁如兩個小朋友同样考 85份 一起計banding 會否有影响?
2.數知 A 校因為有聯系英中 及 聯系 BAND 1 中中, 所以往往派位都好好, B 校就無聯系加上學校從來不會把升中結果於校內公報, 咁點样先可以知道呢?

如果間學校唔將升中結果披露, 家長唯有打聽讀過的學生, 得到嘅數據當然係不太准确.

如冇理解錯, 校內呈分試嘅成績高低, 只會影響校內排名, 不會影響全港排名. 即是你學校第1名係98分同第1名係90分去到全港排名係冇分別的.

原帖由 neighbour931 於 09-7-13 10:36 發表

candytl,
多謝你的回覆, 想問多樣野: 呢個排名(教統局)係根據平均分計算還是每科計算 ?

我也很想知. 我估係根據一定的比例計平均分計算. 如有綱友知道請告知.

原帖由 Martina 於 09-7-14 21:54 發表
Hi各位,

收到成績表, 心情有點....??
大女數學失手, 同上次exam相差18分,  唉 !
拉低了排名相當多,  一向排在她後面的同學考到第3,  我女大约跌到2x.   上自己中學都sure win, 亞女喊歺死.   我都係保守d ...

Martina,

你囡屬band 1 頭, 來緊第=次呈分仲有的追. 全港排名係計第一及第=次嘅呈分, 暑假抽些時間操數學吧. 數學係最易提升排名, 相反亦最易拉低排名.

原帖由 Heidi媽 於 09-7-15 14:20 發表
咁誇張 !

一啲也不誇張.
由此可見, 照睇分數, 個個也被操得差不多的.

原帖由 neighbour931 於 09-7-15 14:50 發表
果日我返去攞成績表, 個班主任第一句說話就講:你小朋友今次失手喎........................平均分退左................0.35分.........唉..........都唔知點答佢.

嘩, 個班主任嘅反應就認真夸咗啲.
我哋通常係家長緊張, 老師叫家長放鬆.

原帖由 Heidi媽 於 09-7-15 15:06 發表
我都想問問大家, 呀女話原來佢取成績表時, 老師問佢有無諗住去考其他中學, 呀女當時答佢唔知道. 其實老師點解咁問, 我女咁答有無問題呢!

你囡囡答得醒目, 我覺得冇問題渦.
老師可能极想你囡囡留低讀.
‹ 上一主題|下一主題