用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖公會林球謀家長交流區
樓主: winplace
go

聖公會林球謀家長交流區   [複製鏈接]

有英文拔尖班及中,數補底各一班. 拔尖及補底約2x人一班.

據成績不好是否不能參加課外活動呢?>>>>>沒聽說過.

請問校內同學到補習社補習情況普遍嗎?>>>>>>相比名top 校, 補習情況可能小巫見大巫

同學兼顧活動和學業情況又如何呢?>>>>>好睇個人能力, 能力高的相信冇問題, 能力稍差的, 睇個人取捨.

老師鼓勵同學投入搞活動還是以學業為重呢?>>>>>同上個問題大致相同, 取决於個人能力, 總的来說, 學校是注重學業的.

我諗到可能的原因: 地點係私人屋苑, 近馬鐵, 交通方便, 聖公會辦學, BAND 1B校, 成績尚算OK. F3 揀科較多選擇?(純個人睇法), 男女比例不會太懸殊, 這點對男仔有利.

dse 一定唔會差過你提兩間。功課量的多少通常同學校banding成反比。

October. 發表於 15-7-22 08:32
請問一年有幾測幾考?
兩測兩考

October.  THX  發表於 15-8-4 19:41

中二或中三分班>>>>>只知中二有一班精英班, 有中英數補底.
D.T.  和 H.E. 有咩分別>>>>>>H.E.有針指, 煮食, D.T.唔多清楚做咩.

a班係精英班, b班冇人補底, 但聽聞名次有低過c,d班的.

應不是全部人, 知有幾個. 不知學校點分班.

ChioMaMa 發表於 15-11-17 17:26
回覆 candytl 的帖子

Dear Candyti
Sorry, 宜加先回覆. 老師>>>>我冇親身接觸過, 多是聽翻来或感受的. 大多數老師嚴謹教學, 也關心學生. 相信同绝大多數學校一樣, 總有個別老師係被差評.

學生>>>>>絕大部分来自區内小學, 胡素貞, 馬主, 馬循.

yf03 發表於 15-11-20 15:53
謝謝你!
請問可以從何得知学校中三選科的配答呢??
你可以上校綱睇今年f4分班情况, 里面可睇見每班所讀科目. 總括選科組合幾靈活下http://www.skhlkmss.edu.hk/schhome/Classes/classlist/F4.pdf

‹ 上一主題|下一主題