用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 面試考的咩
樓主: Nique
go

面試考的咩 [複製鏈接]

咁請問ziyi爸爸,校車經清水灣半島同坑口嗎?

原帖由 yummyyum 於 11-9-11 00:10 發表
so does girl need to wear jeans for part 1 first round?

有着牛仔褲,亦有着裙,短褲都有!
個look斯文大方同smart,着乜都冇所謂喇!

多謝ziyi爸爸回覆!
又想多口請教,因屋企人都鍾意港同。但睇番校刊,發覺而家嘅校長已經係第三位。校長轉得咁密,會唔會喺政策上有好大改動?有冇影響小朋友呢?
仲有最近有學校因為有派糸斗爭,教師有大量turnover,唔知港同有冇類似情況呢?

唔好意思,小朋友都喜歡港同,但又唔識朋友有小朋友喺度讀,希望選擇正確。所以問題比較直接,希望各位港同家長唔好介意。

多謝ziyi爸爸,因為好擔心小朋友會受學校人事改變而受影響。

好多謝Charlotte_mom嘅回覆,個心定咗好多。我已經一把年紀,比較喜歡實力派。
作為現屆學生家長,可分享一下你對學校頭兩至三年,輕鬆愉快學習到高年班嘅銜接經驗嗎?
因為小朋友生性活潑(即係坐唔定! )。作為家長一定會努力督促,但驚小朋友慣咗無壓力學習唔識轉mode。你嘅寶貴經驗,一定可以作為參考。

真係好多謝Charlotte Mom咁詳細解說。

原帖由 Charlotte_mom 於 11-9-19 11:27 發表
唔好客氣, 簡介會有時難免"講D野好似好深好難明" , 我相信我地家長D實例會易明D
港同唔係無功課的, 不過功課設計會比較開心D, 用返簡介會既說法就係所謂"誇學科", "活動", 例如: 我女小一時, 英文科其中一個M ...

多謝Charlotte Mom,我另一半越黎越鍾意港同,覺得好適合我地小朋友嘅性格,佢應該會讀得好開心。
‹ 上一主題|下一主題