用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校疑問....
樓主: 月希
go

選校疑問.... [複製鏈接]

fionakong2008 發表於 14-12-15 16:07
好神秘的學校呀
係啦...
講真...我有好幾年冇係HK住...
家人亦冇相近的小朋友...
起碼有10幾年冇理過HKD學校係點...

完全唔知..搬返黎HK時都係搵就近的小學就算...
本來都諗住升中去海外.
但係老公又話唔想我去陪讀...分開太耐...
仔又話我唔一齊唔去...
老爺之前話資助又反口....

最後都要係HK磨升中INFO...

上年老師話係唔會講...所有學校都係..我都信佢..
點知今年(係依2,3個月)..真係決定STAY係HK...
上黎EK睇....
點解個個家長都知成績知排名?我乜都唔知?
點解人地學校有講...我仔學校唔講架

LAZYBBB  都唔係間暑肯講, 我仔學校都係唔   發表於 14-12-16 12:52

ellang 發表於 14-12-15 16:39
回覆 月希 的帖子

銘賢是你心儀, 博的成份居多, 自行一你博硬,(你只得自行一及甲一有得選, 但機會唔高, 當 ...
我就係知..如果自行二收左...我就冇得博甲一抽銘賢....所以先煩....自行二都博本區B1...還是保守B2
博...如果自行衰左..派又衰左...咁點好??
唔博...B2收左...第三呈分上番黎...又唔甘心

悠悠110409 發表於 14-12-15 16:57
舊年家人case, 自行1) band 1c (要挑選, 最後冇得in)  2) band 2a.家人囡 band 2b
乙1 選 自行1), 最後派到 ...
你家人好好彩丫...
我仔係咪都應該博呢?今年都係出生率唔高的一年...

ellang 發表於 14-12-15 16:57
有學校好open, 亦有學校收收埋埋
好在我女學校是open的, 考第幾, 幾多band1好清楚, 過往幾年派成點, 集合所 ...
問緊上年的家長...
話好多同學都派..甲,乙頭1,2意願..
不過都唔少B1同學揀B2...想小朋友冇咁辛苦..

ellang 發表於 14-12-15 17:09
自行二不會選B2學校, 其實中學唔知你小朋友是B1定B2, 佢地只有教育局的成績次第, 及你提供的成績表和資料,  ...
問緊..上年大多數同學都派到理想喎...咁上年全港派到首意願的%都高架...

但我依家問的家長..仔係B1尾...佢揀左2B學校比佢小朋友...
佢想小朋友開心D唔想太辛苦喎..

不過佢仔本身係好乖的...會自動溫習....

同我仔唔同...我仔冇壓力唔會SHOW我

悠悠110409 發表於 14-12-15 17:22
我會搏, 唔好令自己後悔. 家人同學都派到同一中學, 佢兩個同學係band 1b, 就係太保守, 自行收左(該校有2nd  ...
但係上年派得好...今年係咪一樣會派得好呢博左2間B1的...最後派B2又係

khmama 發表於 14-12-15 19:00
如果你係band1, 去搏band1失敗入咗band2都叫盡過力,如果你係band2, 搏band1成功係bonus,搏唔到最後入返ba ...
問題係我唔多信老師話的2A..因為未座談會前...
我有問其他老師.我仔咁既成績係B幾...
老師答1尾的...果個老師冇教我仔...佢純聽我講的成績答我...

我今日再問左師兄的家長...咁既成績..佢話係B1尾....
點會跌去2...除非今年真係勁多人全A....

Maggie3493 發表於 14-12-15 19:09
樓主,其實我情況同你有d 似,第一次呈分ok, 第二次勁跌,仲係唔小心嘅錯誤,所以自行都好猶疑。我係沙田, ...
我覺得你都好過我啦..點都係B1生...應該入番B1學校唔難...
但係我仔係1C,2A咁....想入B1學校就難囉...

又因我仔性格...佢入B1學校...對佢會好D...

c.sweet 發表於 14-12-15 21:24
我地學校老師就鼓勵學生自行博高一線,話去到抽獎時先保守。
我仔班主任唔係...
今日先有個同班家長打比我...
呻老師亂黎...考頭十都提意1C中學...話老師求其

wonglily  Bank 幾除校內排行,仲要睇校網,:   發表於 14-12-16 10:55

引用:可能學校d+老師都唔清楚中學banding +

原帖由 c.sweet 於 14-12-15 發表
可能學校d 老師都唔清楚中學banding
咁就害死班學生

lcwz01 發表於 14-12-15 22:07
樓主,依小弟愚見,一D透明度低既學校,好多時係因為派得唔好, B1生比例偏低(eg, 全級考20, 派b2,b3學校, ...
我都唔知...但係老師又成日話學校BANDING唔差...每年都好多同學派B1...

不過無論我同師兄的家長傾,師妹的家長傾..還是同級的家長...
大家都覺得學校好神秘....師兄要知其他同學去邊...係同學間交流...唔係老師學校公佈....而我地...只有睇學校LIST...但從唔SHOW幾多人入到邊間....只知每年D學校大約去左邊...

我今日又問左另一個老師...佢都叫我唔好本區...太多人爭...去東區會好D...
我問民生..佢話我仔機會都大...首選銘賢就...真係要試...如果我仔英文好...機會又大D...

hong2002 發表於 14-12-15 22:38
乜你間學校咁架,好離譜下!
原來...年年都係咁喎
琴日問上年的師兄...情況同我差唔多..
但係佢話成績同我仔差唔多...佢仔係B1C囉...為乜我仔會係B2A?
師兄家長話..老師提意的學校完全唔理...根本老師都唔知有冇諗過揀埋D完全唔岩佢仔的學校...
我仔果2間又係....今年同學..問左2個..都話唔理老師提意的...因為離心水太遠

奥脫福 發表於 14-12-16 14:19
自行二不妨試下九龍城銀禧,1c學校,全in,去年都有B2生入到,亦有一程巴士
返將軍澳。 ...
我仔會暈車...雖然唔係次次...但係佢一精神唔夠就會...所以我盡可能搵地鐵加步行到到的學校...

今日同學校另一個老師傾完...
依家改變大約係...
自行1銘賢,2港島民生
甲1銘賢,2港島民生3宣基..

咁排唔知O唔OK

總之學校的老師都認為今年東區EASY D..
東區其他學校勁D..我仔未必OK...但係民生就機會好大..
如果都係博...民生好過宣基...

因我地依區依家係大約8個人爭一個位..東區係4個爭一個

mcl203 發表於 14-12-16 14:39
多咀一句....學校都要揾生意爭客嫁嗎....好過人當然大大聲....咁細細聲又未必差過人既....要小心d分析下.. ...
冇得參考學校冇SHOW實際幾多人入乜學校..最多咪話入到首選的有幾多%...

我問上年師兄家長...佢都話佢地都唔知..老師提意的學校又差好遠...
都係自己選自己心水...
不過師兄家長都話學校係派得唔錯....
佢識的都唔少同學入到B1中學...

所以唔明...又唔係真係差..點解咁神秘?

TomatoCat 發表於 14-12-16 15:28
回覆 khmama 的帖子

如果小兒是BAND2A,是否在統一乙部搏BAND1B-C,最差只是回BAND2校?
搏...當然會搏...目標係B1學校....

不過最差係咪只係回到B2就唔知...黑起上黎...去B3就真係唔知點算

lcwz01 發表於 14-12-16 17:54
樓主, 可以試下係本區中學簡介會既時候, 問下小朋友入讀的機會大唔大,一般中學都會了解到各間小學程度。  ...
THX...我都有咁既打算...不過淨番既簡介會唔多
之前有D有興趣的又報唔到名...
有D又撞左仔仔學校去CAMP的日子

依家得番一間今個星期六去咋..

安格斯媽媽 發表於 14-12-16 19:40
要看地區,b1及b2學位是否足夠,抽獎時過進取有機會入b3的
咁點填先叫安全?

39113911 發表於 14-12-17 08:48
月希
請問你讀邊間小學
我唔講啦....總會有D家長讀同一間小學...

不過我間小學...3,4年前轉左校長...之後行政,活動上...都越做越差
‹ 上一主題|下一主題