用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的女兒現時18個月大, 聽覺出現嚴重問題, 可否幫忙 ...
樓主: joey0311
go

[聽/語障] 我的女兒現時18個月大, 聽覺出現嚴重問題, 可否幫忙 [複製鏈接]

原帖由 joey0311 於 08-10-4 01:44 發表
請問香港聾人促進會 是否在將軍澳的那間, 如果是我已經去了, 是那裹的社工轉介去瑪麗的. 也去了峰力, 問了金生, 他建議先用助聽器, 看看效果才決定是否做人工耳蝸,但要兩歲前做.她已足了18個月,得半年時間唔知夠唔夠 ...

Joey0311你好

首先, 弱聽BB要先戴助聽器, 看看反應、發展速度才會決定做不做人工耳蝸。所以不用猶豫, 快快為BB配戴助聽器,雙耳戴會有更大幫助。

半年時間好難講夠唔夠...不過你可以從另一個方向去諗。一早比BB戴助聽器, 令他可以首次接觸"聲音"。這半年可以為他的聽覺訓練打好基礎。之後若決定做人工耳蝸,聽得再清楚o的, 就會發展再快一o的。

言語訓練方面, 除了宣美, 應該還可以去白普理? 私人聽力中心如峰力, Melody也有言語訓練的....他們也是很有經驗的! 要繼續努力呀!!

原帖由 MRS.MAK 於 08-12-4 17:24 發表
I heard that there is a new hearing aids called Naida which is go ...

Naida是瑞士峰力出品的強力數碼助聽器
如果戴之前的助聽器不夠力, 可以試試Naida, 而且佢係咁多隻助聽器中唯一有"移頻功能"。好多小朋友聽唔到/s/ 音, 都可以試試呢隻機, 看看可不可以幫助聽到高音, 幫助言語理解及發音。

不過, Naida始終是一隻助聽器,不能取代人工耳蝸。如果戴了六個月以上, 仍然幫助不大,可能仍然要考慮人工耳蝸。

希望以上資料幫到你....

原帖由 B女KOEY 於 09-3-18 17:17 發表
其實助聽器同人工耳蝸處理器(CI), 都有好大分別. 我個囡就會話俾我聽CI大聲D, 助聽器細聲D, 變左助聽器係輔助性質. 助聽器係自然聲音擴大, CI就因為經過電子, 所以發出的聲音亦不會是自然聲音. ...

文獻指出,做了CI後用者會對高音頻敏感一點,e.g. /s/ 音。而助聽器則是較自然的聲音,對於音調、低音都會敏感一點,因為廣東話有六調(e.g. 詩,史,市,時,試,士),以助聽器更能令小朋友掌握到音調。

所以就算做了CI, 都儘量要鼓勵小朋友戴埋助聽器,不要放棄另一邊的聽力呀~
‹ 上一主題|下一主題