用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區Band 1位夠吾夠本區b1學生
樓主: 豬大媽
go

中西區Band 1位夠吾夠本區b1學生   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-1-2 12:59
如果肯定係B1學生,除非小朋友真係鍾意SLS,無必要咁早放佢。可以先放晒鍾意既學校,再放SLS,因為B1學生一 ...
唔一定喎,如果所有B1生都揀KC同SLS先,你放到第10,隨時入唔到

yianleen 發表於 18-1-3 16:49
係呀, 聖保祿出過DSE狀元!
但小朋友宜家好細, 仲未知佢係龍定鳳, 捱唔捱到!
唔好睇狀元,實際意義唔大,睇4+ 5+實際好多

PP媽媽 發表於 18-1-5 23:31
其實中西區BAND2女仔仲麻煩,根本無得填!
預咗跨區啦,鴨真唔錯

王家爸爸    發表於 18-1-9 21:27

artroboy 發表於 18-1-10 12:38
呢間長期少人㨂直資,主攻KC , 聖鄧。不過舊年KC 收少咗好多,近年派位最弱一次。以前中西區睇佢做火車頭 ...

其實彼得仔一般都係KC先,SLS放後,舊年KC收少咗,SLS多咗,會唔會只係隨機號碼差而已?並無跡象顯示聖彼得成績下跌至好多學生跌到B2而先揀SLS

mcl203 發表於 18-1-10 12:50
我無一間間去睇了,睇左亦唔會記得,印象中救恩直資率係極高,但又未必全係B1生。中西區我唔熟,只睇表面 ...
救恩入直資當然高,因為大部份學生都係上返去匯基東九龍

王家爸爸 發表於 18-1-10 16:35
隨機號碼差只會影響個別同學,同一學校一定有人差,有人好,但係每年整體比較應該無唔同。 ...

大抽獎睇運氣,唔排除呢班入SLS嘅都係唔好彩嘅B1仔,若果佢哋好彩全部入晒KC,成個PICTURE會好唔同。又或者入KC嗰班一個唔好彩,都可以跌晒落SLS,咁個PICTURE就好恐怖。我就唔知SP有幾多人係B2身份入SLS嘞。

如果睇多兩年,顯示SP真係持續多咗學生入SLS嘅,咁我就傾向會相信佢哋B2生多咗。

hkpapa852 發表於 18-1-10 17:51
男生B1位唔夠, 點都有一定數量既B1男生要去SLS

情況隨住升中人數上升, 只會越嚟越差

其實教育局應該都會睇到呢個問題會持續惡化,唔知KC加班機會大唔大呢?

CatCatBB66 發表於 18-12-18 14:53
St Clare 級十,這樣可行嗎?
自一 英華女、自二聖提女/MSS
甲一 英華女、甲二聖提女/MSS
如果你唔會因為入咗自二入唔到英華而感到失望的話,係絕對可以的
‹ 上一主題|下一主題