用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 弱小學升名中學機會 暨 為出場入D2或為環境入D1抉擇 ...
go

弱小學升名中學機會 暨 為出場入D2或為環境入D1抉擇 [複製鏈接]

去到中學,再無出賽機會(代表學校),當然還有其他公開賽啦...

你還會讓他們繼續訓練嗎?
一般訓練,可能是一個星期三/四次,每次兩粒鐘...要爭標的,可能一個星期五/六次...

Yanamami  五六次無可能奪到標了……  發表於 16-5-15 21:11

回覆 MASAYA 的帖子

對小朋友,當然會是興趣為先.
但對家長,往往會多一重考慮..例如,對升學有沒有幫助.

小學階段,往往都係由家長去drive 呢樣野,會多方面配合.加堂/加操/搵私人教練...
但上到中學,卻又是家長主動去stop呢樣野: 無用架嘞/嘥時間啦/得閒睇下大學出路仲好啦

如果小朋友到中學仍然想繼續,那管進步空間很少/沒有出賽機會,而且還頗需時間,大家還會繼續支持/配合嗎?

另外一樣,就是所謂"存在價值"...

當去到一間學校,會唔會怕個小朋友苦無機會?

不是你個小朋友差,只是對手太強,以往的"強項"原來天外有天;
再去學新的就更加追不上了.

而其他機會,往往就是給一些風頭躉攞晒....

回覆 Yanamami 的帖子

無錯,要接受現實:

大前提是,還有路揀:(如果係有特異功能,就冇乜所謂啦)

如果係啲比上不足,比 下有如呢?

還可以揀一間冇咁神的,有機會去做風頭躉...
定係都係入去神校做啦啦隊員?

假設埋...如果本身係讀到書,去另外一間學校,師資未必係最好,配套未必係最完善,但一樣可以入到U.

‹ 上一主題|下一主題