用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行面試時明示或暗示會收生
樓主: yee8001
go

自行面試時明示或暗示會收生 [複製鏈接]

myzoe222 發表於 16-5-19 11:14
同意!!!!
自行只睇到呈二, 唔睇呈三成績. 其實四五月已經可以公佈.
...

大抽獎前出自行結果,當然可以減少不必要猜測.

但如果小朋友/家長知道有學校收了,他們還會認真對待呈三嗎?
如果一間學校最TOP的20名自行都成功了... 呈三的排名會否大執位?

如果填完大抽獎,考完呈三,還有沒有必要提前出自行成績?

王家爸爸  唔得掂雖然唔掂,但係佢啲馬又唔係全部都白痴既。  發表於 16-5-19 13:07
王家爸爸    發表於 16-5-19 13:02

Band5 發表於 16-5-19 13:51
我又睇唔到有公平嘅考慮,應該只係想保持神秘感同混亂,唔想人清楚知到邊間小學比其他小學成績高或者低。

...
1. 抽獎前公佈自行成績,就算考了呈三,家長得知學校的自行生資料,總會左右他們之後的選擇:
例如有一間中學和兩間小學有聯繫,其中一間有很多TOP的學生已有自行位,這會變相鼓勵其他同學搏聯繫中學位;反之,如果學校少自行取錄生,競爭大了,變相多了同學揀其他學校.

2. 公佈學生Banding 同隨機號碼,是抽獎前?那樣便會重行標籤之路(不論是小學或是中學)...當然有些家長是想知道的,但這個機制正正就是要減低標籤嘛...

Band5 發表於 16-5-19 15:21
. 抽獎前公佈自行成績,就算考了呈三,家長得知學校的自行生資料,總會左右他們之後的選擇:
例如有一間中學和 ...
"任何改變當然會影響競爭形勢"

-- 大前提是,所有家長/學生能接受相同訊息(不論是自己學校,還有其他學校)...又或者,禁止公開已被自行取錄.這可行嗎?

"只通知學生同家長,有何標籤?"
"你唔講,邊個知?"

-- 現實是,真係會唔講嗎?由人云亦云變是公開的事實,標籤會否加劇?

某程度上,公開些,家長/學生知道多些,起碼少了要"認命"的心態.
但同時會加重了一些學校/學生/家長的壓力

大家都想攞個平衡.
到最後,大家都想仔女好.

王家爸爸    發表於 16-5-19 16:04

Band5 發表於 16-5-19 18:47
大前提是,所有家長/學生能接受相同訊息(不論是自己學校,還有其他學校)...又或者,禁止公開已被自行取錄.這 ...
"我係講自行結果,所有家長都收到通知自行成功與否,唔係相同訊息嗎?"

- 無疑,家長知道子女自行結果,成功便收工.但失敗了,便要為大抽獎盤算.
  我相信,十個家長中,九個總會返學校八下其他人結果吧.(或者被八下)
  如果要繼續玩大抽獎,家長能有的資訊,便取決於自己的接受能力吧 (學校,朋友,EK...)
  所以我會說,最終要玩大抽獎的,他們不能接受相同訊息去應付大抽獎.
  這會否造成不公?

另外,你說學校一向有數據但有權唔公佈有幾多B1,B2,B3,我就不知道了... 教局說這個banding在電腦抽獎過後便會銷毁,不會留底,但背後是如何,真係要局內人先知.(我覺得學校只能從派位成績估算學校B1/B2/B3生數量.)

P.S. 中三已經半上岸了...我都未正式玩呢個遊戲.

‹ 上一主題|下一主題