用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 廬峰畫廊(觀點中心)
go

廬峰畫廊(觀點中心) [複製鏈接]

我小朋友滿三歲便開始在廬峰畫廊學畫畫﹐現時已上了兩個多月。一直覺得兒子在視覺藝術/畫畫方面沒有特別的天份﹐送他去畫班其實只是想培養他多方面的興趣﹐希望他學會一些基本繪畫技巧﹐懂得欣賞別人的畫作和努力﹐並懂得在不同的事情上認真學習。

現希望有其他家長(尤其是孩子已在廬峰學了一段頗長時間的)可以分享一下在廬峰學畫的過程和進度/得著。對廬峰的評價如何?

謝謝。
   9    0    0    1

apm旁邊﹐觀點中心八字樓。只接受親身到畫廊報名﹐weekend classes隨時要排幾年。

原帖由 candy9996 於 10-5-29 19:43 發表

Hi ohmygosh,

我小兒對劃畫好有興趣呀,可否告知盧峰畫廊地址及電話,
thank you.......very much

有廬峰的家長可以一起分享下學習繪畫的過程嗎?

謝謝。

有其他家長可以就這樣的情況分析一下嗎?

原帖由 judy 於 10-5-31 10:43 發表

呢間係エ廠,如果附近有其他画室,不用考慮他。

我有熟人介紹,唔使排都入到。阿仔學了半年。我有去接佢,見佢和出來的小朋友画作一模一樣。大概是教師先帮學生起草,再填顏色。 ...

mrnosey

多謝你的分享。其實我觀察得到他們在同一主題下﹐裡面的細緻內容都不一樣﹐我個人覺得這樣也頗合理﹔不過因為我自己小時沒學過畫畫﹐真不太懂孩子應該怎樣學才好﹐所以希望有多些家長一起分析一下﹐尤其在廬峰已經相當日子的學生家長。

So far,我兒子已畫了十副圖畫﹐最初幾堂下課時老師都會跟埋出黎﹐同我講個仔上課的情況以及哪些地方老師有幫手畫。

原帖由 mrnosey 於 10-5-31 16:29 發表
抅圖幾乎一樣 .... 回應你這點.

其實堂堂都有一個主題, 大概構圖是一致的, 但是如果你細心留意, 除了你看到的顏色不一樣之外, 老師係會讓小朋友自己發揮創意的部份, 例如, 有一次畫restaurant , 出來個個都係有塊  ...

原帖由 ILBC 於 10-6-1 14:06 發表
盧峰畫廊 tel:23899759
觀塘觀塘道410號觀點中心8樓802-804室

之前都有其他家長同我建議過﹐先取weekday 然後再轉weekend﹐有興趣的家長不妨試試﹗

P.S.我個仔會繼續上平日﹐不打算轉weekend。

原帖由 ShinTeresa 於 10-6-1 17:16 發表
同康寧道個間係米same management? 我女係呢間學緊, ok 見佢而家drawing真係有文有路左, 個人都定d, 你先學住weekday先, 比較易有位, 有weekend 先轉番去 會快d ka   ...

請問你小朋友0係廬峰學左幾耐?現在幾歲?

原帖由 ShinTeresa 於 10-6-1 17:16 發表
同康寧道個間係米same management? 我女係呢間學緊, ok 見佢而家drawing真係有文有路左, 個人都定d, 你先學住weekday先, 比較易有位, 有weekend 先轉番去 會快d ka   ...

$420 / 4 lessons (1.5hr)

原帖由 brima 於 10-6-2 11:40 發表
Not yet, because I want consult more before I go.  But I think I have to go in person tomorrow since I can't get through the line.

Anyway, how much is it?  My girl is 3.5 years old.

請問盧峰的分班是﹕基礎﹐初﹐中﹐高﹐這樣嗎? 通常學幾耐才升班?

我個仔上緊基礎班﹐每堂老師都會比兩分﹐我只知道將來會合共計算起來﹐但詳細情況便不太清楚。

原帖由 ang_chiu 於 10-6-2 13:11 發表
小兒是初班巳畫了3個月, 之前巳在其他畫室畫了4年了.  說真的, 畫不及以前學校靚, 但他十分喜歡盧峰.  每次出來, 一班的主題是一樣的但畫出來的人型, 圖案, 顏色是不一樣的.  我也問他是否所有自己畫.  他告知除了第 ...

多謝分享﹗現在清楚多了﹗

你個仔本身是否很喜歡畫畫?還是一般?

原帖由 foster_ma 於 10-6-2 23:52 發表
我個仔都是上緊基礎班,學了約九個月,考過一次試(一年兩次試)。 
佢多數取2分∕2.5分,最高分是5分。

我成個家族都無人畫野得﹐我自己仲要係好怕畫畫﹐讀書時好怕上art堂(因為覺得自己不懂得畫﹐以前d art teachers求其比個題目就叫d學生自己畫﹐有天份0個d就緊係畫到啦﹐但我完全had no idea﹐好慘)﹐到個仔而家三歲幾我都完全看不到他有這方面的天份及任何明顯的興趣(個人本身很定﹐學任何東西都很專注﹐很喜歡音樂﹐語言﹐閱讀﹐劃線和寫字﹐但畫畫塗色之類就比較求其﹐我自己又不懂得教)﹐也是這種種原因﹐我更加要讓他長年在畫室裡上課學習。我不冀望他這方面會有什麼成績﹐只希望他能盡責地向老師學習﹐令自己進步。

原帖由 foster_ma 於 10-6-3 01:28 發表
我個仔都喜歡畫畫。雖然冇乜天份,但每次落堂都會好開心同我分享乜乜顏色的分別、點樣溝色、線條點畫、乜乜表情等,有時老師又會比佢加野,有佢自己的創意。

其實我比個仔學畫畫,都是希望讓他更專注,因他個性比較好動。 而 ...

謝謝分享。我也希望個仔會越來越喜歡畫畫﹐和懂得欣賞畫作。

原帖由 tungwai 於 10-6-9 13:20 發表
我個女及個仔都在康寧道學緊, 我講我個女呀, 佢由4歲學到現在 10歲 (中班), 佢由唔鐘意塗顏色, 到現在好鐘意畫畫, 就算平時在家或出街都會拿本簿或紙出來畫, 重要畫得似模似樣, 佢開始去蘆峰畫學時, 又哭, 差不多次 ...

有其它家長可分享一下小朋友的學習經歷嗎?

至少一年。weekend classes仲耐d。

你小朋友幾歲?

原帖由 creamychoy 於 10-6-27 00:50 發表
最近先排隊(平日), 唔知要等幾耐...

我小朋友已經在廬峰學了數月﹔不過我自己完全不懂畫畫﹐當初選廬峰最主要都是因為有很多家長向我提起/推介﹐口碑好加上價錢相宜﹐所以便讓孩子去學。

原帖由 Yacult 於 10-6-29 00:37 發表
其實很多畫室都教到小朋友畫出來的畫各有特色,我仍然不明白點解要揀廬峰?有冇真正懂畫的家長可以分享一下它勝人之處。

你排weekdays都要等0甘耐???

原帖由 baby2046 於 10-6-30 21:42 發表

我亞女3YRS開始排, 上星期打比我有位呀! 比個時間我, 仲要係亞女都未放學, 佢話時間唔OK可以後備等, 等等...等, 我女而家都8YRS喇, 由未讀K.1等到P.2, 仲要等. ...

多謝您的分享和意見。

昨天﹐我小朋友第一次在盧峰考試﹐朱太話八月底左右會出分數﹐同埋決定升邊班。

原帖由 cicada 於 10-7-7 15:10 發表
我有2個小朋友都在康寧道盧峰畫室學畫, 大的學了7年(中班), 細的學了5年(低班), 如果有"接放學"的家長就肯定可以講出同一班同學, 每人的畫都是不一樣的.  (除了第一堂, 因為那幅畫主要是教塗色技巧)

例如今周畫"世 ...

一般要等至少年半兩年﹐weekend的班仲誇張。

原帖由 cheuklokmom 於 10-7-10 10:07 發表
我仔而家5歲半, 請問要排幾耐先有位呢 ? Could you please pm the contact details to me. Thanks !

你可以先打去問下

原帖由 Yacult 於 10-7-10 00:58 發表
謝謝分享。請問如果小朋友11歲才join是否要同細的小朋友一齊學還是要評估再編班?我的小朋友以前學過,但由於冇時間於是停了頗長的時間,不過始終都好鐘意畫畫。 ...
‹ 上一主題|下一主題