用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 讀 enopi maths 好, or 公文數好 ?
go

讀 enopi maths 好, or 公文數好 ? [複製鏈接]

我孩子剛三歲半﹐我為他選擇了Enopi Math﹔喜歡它的理念﹐英語教材和教學﹐和critical thinking方面的東西。

原帖由 叮噹2000 於 10-9-23 11:51 發表
讀 enopi maths 好, or 公文數好 ?

您好﹐我小朋友三歲半﹐今個星期起會開始返Enopi Math﹐導師讓他從level 3 學起。

我見您提到您的小朋友已學了一段時間﹐想問一下﹐一般一個level會學幾耐?

原帖由 Tata1668 於 10-10-13 23:48 發表
我個仔3歲9個月, 佢讀左 enopi math 8個月, 由 level 1 寫數字-->數點點-->數100-->加數 (+1, +2, +3), 開始學-1, -2, -3... 去到level 5 進度好似好快, 但老師覺得ok, 咁就繼續落, 有時我地都會拖慢d做, 因為覺得冇 ...

謝謝回覆﹗我也更明白了。

原帖由 Tata1668 於 10-10-14 00:21 發表
我地通常一個星期做2本 basic, 一個level 有18本, 即約2個月完成一個level.

您小朋友本身很喜歡數學嗎? 除了Enopi Math﹐您還有安排其它課外活動給他嗎?可否分享一下?

原帖由 Tata1668 於 10-10-14 00:33 發表
不用謝.  有機會大家再交流交流
level 3, 即係由 +1 開始學起, 加油加油! 我個仔學加數 (混合+1, +2, +3) 時, 夢遊左成個月咁滯, 就係個時我有打算停一停, 點知佢突然開竅 ...

阿仔前日上了Enopi Math﹐第一堂﹔今個星期有兩本basic, 一本critical要做﹐開始要養成做Enopi功課的習慣。

努力﹗努力﹗

原帖由 Tata1668 於 10-10-14 23:41 發表
佢阿媽我以前就好喜歡數學, 佢一般啦, 叫佢做功課都ok, 但都係要金晴火眼陪住做, 如果唔係, 你一行開, 佢個心就跟住行開

我同我個仔較鍾意 hea 既課外活動, 我個仔玩過/緊 gym, music, art, lego, danc ...

我小朋友三歲半﹐剛剛開始了enopi math

原帖由 coco209 於 10-10-18 19:58 發表
其實小朋友幾大先適合學kumon or enopi maths/english?

您好﹗我仔由basic level 3.6﹐critical level 2.19 開始

原帖由 yp26 於 10-10-19 11:20 發表

我仔仔讀緊公文..每日都係要做功課...日日做20 張..都OK...不過就要提佢先開始做..我林 E.NOPI 功課會小D..你仔仔 E.NOPILEVEL 幾開始..我仔11月開始 ..由LEVEL 2..開始...CRITICA 就 LEVEL 1 開始..希望可以比心機讀啦...唔好再轉.. ...

請問是什麼類型的DANCE?在哪裡學?我打算小朋友四五歲時開始學跳舞(芭蕾舞)。

我個仔都係對畫畫不太感興趣﹐上畫畫堂就好OK﹐做功課要填色/畫圖的我都訓練到他起碼滿足到老師/學校的要求﹐但額外(即是他自己意願/興趣的)就真係沒有了。不過就係因為0甘﹐我自己的視覺藝術也是很差的﹐我會堅持他一直上畫班。

其實暑假前﹐孩子滿三歲﹐我已想讓他上ENOPI MATH﹐不過當時0-9這些數目字﹐他還未能書寫全部﹐但暑假後期﹐他突然全部都學會了﹐所以上個月入讀k1﹐學校生活都適應了後﹐今個月便開始上ENOPI。他都很喜歡﹐也主動做功課。

原帖由 Tata1668 於 10-10-19 22:01 發表
因為之前佢都未會同我講佢想學咩, 咁有時間就試下唔同既野, 佢最鍾意就係 gym 同 dance (dance 只係剛開始), 因為都係跳來跳去 畫畫就真係唔鍾意, 分別上左2期之後, 佢就同我講佢上左啦, 唔上啦... math, ku ...

我係等到個仔最近完全懂得寫0-9才讓他開始Enopi﹐他現時三歲半。星期五4pm的班﹐一共5個小朋友﹐老師上課用全英語教我的小朋友。

我個人也是prefer Enopi。而坑口個centre就在我們樓下﹐很方便。

原帖由 coco209 於 10-10-20 19:52 發表
請間坑口個centre好嗎? 我問過佢哋一班有成8個唔同級數嘅小朋友一齊喺個課室上堂, 中國人用英文教! 我個仔仲未識寫字, 唔知係時候讀未! 仲諗緊返公文定enopi, 其實我prefer enopi, 但返公文就唔洗搭車而enopi要囉!
...

您在哪個centre上呀?

我個仔上左兩堂﹐已經很鐘意﹗

原帖由 yp26 於 10-10-25 14:47 發表

我終於都報左 E.NOPI 啦..11月開始..希望OK啦…

我們的centre十月已開始收$650。

原帖由 Tata1668 於 10-10-25 23:21 發表
咁幾好啊! 好既開始係成功既一半! 你地11月係咪開始加價到 $650?

我小朋友十月join﹐兩個月學費+enrollment fee($100)﹐$1400

原帖由 tabolau 於 10-10-27 16:38 發表

10月 加啦~~

我小朋友三歲半開始上﹐一開始就學+數了

原帖由 tabolau 於 10-11-25 17:00 發表
想問下你地小朋友上咗幾耐(enopi)開始教+數呀?

我小朋友學到Level 4了﹐不過都仍然係+1﹐+2﹐+3﹐好似不停重複又重複似的﹔不過我見課程是這樣﹐應該要繼續學多一個月﹐才可以開始學減數。

係呢﹐您小朋友本身喜歡數學嗎?上Enopi上得開心嗎? 之前上過公文數? 我們的小朋友年紀很相近呢﹐又是男仔﹐您的孩子還有參加什麼其它的課外活動?可否分享一下?

謝謝

原帖由 tabolau 於 10-11-26 16:04 發表

你小朋友咁快架!
我仔都係3.5yr, 而家上咗2個多月, 開始咗+ 數, 我仲諗緊會唔會太快呀?
因為公文數好似有排先教+/-數呀~

我個仔除了Enopi Math﹐另外有上Yip's Music, Yamaha JMC, Hooked On Phonics, Lo Fung Art Gallery 和church choir。

原帖由 tabolau 於 10-11-27 21:49 發表

上得都幾開心下呀,而家暫時都係只有2個小朋友上堂呀。公文冇上過呀,好像好悶咁,呢到又可以學到英文,幾好。

而家有上phonics, 下月開始係家附近報drawing玩下呀!下年會去學游水同音樂。
好像好忙呀!
你小朋友呢? ...

我個仔都係WOR ﹐您小朋友幾大呀?學左幾耐?

原帖由 iris0703 於 11-1-24 13:54 發表
我的小朋友在將軍澳新寶城地下個間

謝謝回覆。要考試??? 我未聽過bor。什麼時候考架???

我個仔K1, 至今學左就快四個月了﹐Basic 5, Critical 3。我都吾知叫做快定慢﹐不過我個仔好鐘意﹐所以會keep 住返﹔功課就每星期做兩本basic,一本critical。

您小朋友本身喜歡數學嗎? 有打算一直繼續上enopi 嗎?

另外﹐除了enopi﹐您小朋友有上其他課程/興趣班嗎?可否分享一下? 讓我參考一下? 謝謝

原帖由 iris0703 於 11-1-26 12:05 發表
差不多年半了...不過上得好慢(我覺得)...而家K3 B9 C7...上次考試又唔係好得又要補考 mouth:" />

當初報名時﹐個導師都好坦白問我﹐怕吾怕小朋友將來在學校裡覺得學校教的數學太淺會無興趣﹐影響學習﹔可能我小朋友仲細啦(K1)﹐我又覺得無所謂bor。上到小學﹐我可能會重新考慮。

原帖由 ha! 於 10-12-26 22:16 發表
大家有無惗過學到幾時 ?  我亞仔現在k2, 因為鍾意數學的緣故, 所以我報數學班俾佢去玩玩... 現在想, 如果學得快過學校...到小學上堂會唔會好悶 ? 是否應該cut 左去, free d 時間/資源去其他興趣班. ... 有無過來人可 ...

原來係0甘﹐ 謝謝分享。

我都係打算等阿仔大個比他去學奧數﹐最好仲係學校選中他加以培訓﹐不另收費就更加好了 。 另外﹐我個仔都係返緊JMC呀 ﹔兩年來﹐您每星期都陪您的小朋友去tom lee上課嗎? 我個人很喜歡Yamaha這類課程﹐小朋友也學得很開心。至於鋼琴﹐就係阿仔要求我教他﹐至今都學左大半年了。

原帖由 iris0703 於 11-1-27 15:42 發表
佢地每年2次考試(有證書出)...會在手册上通知你...份試卷好似會寄返去korea個邊...如成積不大好 (好似我個小朋友咁)就會比你報考..務求可以出到張cert...你個小朋友可能讀到半年左右就會叫你考架啦...不用擔心, 會有 ...

We go to Kowloon City Baptist Church

原帖由 tangerine 於 11-1-30 11:36 發表
ohmygosh, may i know where i can find the class for "church choir"?
‹ 上一主題|下一主題