用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Enopi Maths 程度
go

Enopi Maths 程度 [複製鏈接]

Hello 心朗小B
May I know how much homework your son's Enopi teacher gives each week?
P.S. My boy is 2-3 months younger; he's doing 2 basic and 1 critical each week; started Enopi last October; moving onto level 9 next month.

原帖由 心朗小B 於 11-8-19 15:10 發表
My friend's son is studying Kumon and he started to learn Maths in last year Oct. 2010 (that means he already studied 10 months), same age as my son, he can also calculate addition and minus for the n ...

Thanks for sharing

原帖由 心朗小B 於 11-8-20 09:21 發表
Normally 2 basic and 3 critical each week, or  1 basic and 3 critical each week; so 4 or 5 booklet every week.

1:6 (max.)

原帖由 creamychoy 於 11-9-5 21:36 發表
我想問你地既師生比例係點?我想幫亞仔報,但有9個小朋友加2-3個老師,係咪到到都係咁?

我個仔每星期兩本basic﹐一本critical﹔個個老師做法不一樣﹐而且也會因應小朋友個別情況加多/減少功課。

基本上學完一個level就去下一個level﹐偶而assessments都只係作參考。

原帖由 piggypigbaby 於 11-9-7 15:41 發表
想知Enopi功課量係幾多? 點樣先可以升第二個level?

我小朋友剛升K2﹐做到level 9﹔有時都會想﹐當他升小一時﹐起碼已經做到level 二十幾﹐可能真係會同學校差好遠...

不過我覺得﹐如果學enopi不影響小朋友在學校上課時的表現和態度﹐而作為課外活動﹐時間上也安排得當﹐這些額外練習並未影響小朋友應付學校的功課和溫習﹐小朋友在數學方面又真的有如此興趣和能力﹐就不妨讓他繼續學下去﹗當然您也可以考慮將學enopi的時間和金錢轉投到其他興趣學習上﹗

原帖由 motorola 於 11-9-13 20:59 發表
小朋友剛升小一,basic: level 15, critical: level 13. 感覺比學校教的深太多,是否應該停一下? 還是應該做慢D?

ok_ko ﹐謝謝您的意見和分享。其實我又無0羊所謂﹐當初比阿仔學Enopi 都係因為他常常思考和發問數學問題﹐我想滿足他的求知慾和讓他學習合適的運算方法。而家學開左又吾想停﹐我覺得快慢都吾緊要﹐最重要是他有良好的學習態度和追求進步的心﹐我都會儘量配合老師的教法和建議。

原帖由 ok_ko 於 11-9-15 16:22 發表
如果他真的有興趣,建議讓他繼續。到小一,時間沒有這麼多的了。不過上到level 12之後,因小孩太細,可能未必能跟現在的速度一樣。

原帖由 ha! 於 11-9-17 15:24 發表
totally agreed with you!

其實好難講...最緊要係您覺得﹐您小朋友這兩個月以來是否有所得益和表現出穩定的進步? e.g.做功課的習慣﹐對數學的興趣﹐做算術時的準確性和耐性﹐對數學概念/邏輯上的理解及有關方面的思維﹐等等。

原帖由 manfatcentre 於 11-9-28 13:55 發表
如果小朋友升P.1 ,上了2個月enopi math ,只是 level 4  老師話想佢打好個低.. 大家有無浪費金錢之感,有意見嗎 ?

過來人經驗﹕待孩子能自行寫出數目字0-9才開始吧﹗

原帖由 SaSa930 於 11-9-28 23:05 發表
我個仔剛三歲,仲未可寫字,現在開始學會唔會太早呢?

或者試下叫老師每次比多一兩本作業﹐進度可以快少少﹗

原帖由 manfatcentre 於 11-9-30 00:49 發表
謝謝你的回答, 基本上我小朋友係一個好自律的人, 所以他很自發地做習作. 99% 答案是對的, 不用我們教.

我給他join enopi 因為他 幼稚園 是讀IS 怕他上小學追不上,, 不過他又完全catch up 到, 而且好像簡單到他不用 ...

我小朋友也是剛剛升讀K2。

上年十月由level 3開始學﹐現時做緊level 9﹔導師都算係有方法﹐因為我個仔好快就由數手指﹐改為心算﹐以及利用‘合十法’去處理加減算式。

我小朋友可以全英﹐所以導師一直都係全英講解和教授﹐阿仔也懂得自己讀題。如果未習慣全英的﹐可以要求導師堂上用中文輔助。

原帖由 funbeauty 於 11-10-4 12:48 發表
請問Enopi maths係咪有d方法or方式教小朋友計數. 還是只是不停操練讓他熟練吧了.

另外如果一開始用英文學計數是否很難, 又要理解英文又要學數, 我怕k2小朋友應付唔黎.

你地覺得是嗎? ...

Hmm...吾可以話係叻﹐只係孩子天生對數字和數學特別敏感和有興趣﹔我覺得大部份係遺傳和家庭環境因素 - 孩子爸爸擁有英國大學經濟學和統計學雙學位﹐以及倫敦商學院精算masters degree畢業﹐從事金融行業﹔而我自己入大學前的數學成績也是挺不錯的﹐不過我最後選擇了修讀音樂演奏。

只希望孩子能珍惜每一個學習機會﹐發揮所長﹐堅守和尊重自己的位份﹐長大後對社會有承擔﹐做到榮神益人。

原帖由 ParcoBabyBaby 於 11-10-8 11:10 發表
剛升K2 就LEVEL 9
叻叻

They may offer a free assessment to decide with which level your child should begin.

原帖由 Pertra 於 11-10-28 00:03 發表
My son has learned kumon for 5 months. Now he is 3 yrs and 10 months. He is learning +1 math at Kumon level.

I want to let my son to switch to Enopi math. Should I need to let my son start all over  ...

神賜下智慧和恩典﹔做父母的常常為孩子禱告﹐就必蒙福。

原帖由 ParcoBabyBaby 於 11-10-29 11:11 發表

我地呢D中學會考得幾分的,都吾知講乜好了
‹ 上一主題|下一主題