用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 7月份適應班
樓主: ck07hk
go

7月份適應班 [複製鏈接]

係呀, 我個女都返屋企喺度唱太陽伯伯, 同埋快樂小小!!! 我問佢開唔開心, 佢話開心, 我鍾意York 咁喎... 笑死我.. 不過我都好開心佢咁快適應左學校!

原帖由 rosebud 於 10-7-7 18:20 發表
請問你囡囡本身有無返n班架 ? 咁快適應左, 真係好 !

我個女有返PN架之前, 所以佢第一日都無咸.. 而家仲連byebye都唔講一支箭咁衝左入學校.. 爸爸都話激死!

我只係帶左衫仔同埋褲仔, 如果未介片, 我諗都要帶埋片片! 另外可以再放小小餅喺佢書包, 老師話可以喺小食時間比佢食喎..

o, sorry, 可能我講得唔係咁好... 學校有預備茶點既, 但係學校都好似仲有個休息時間, 咁小朋友可以再食自己帶既食物, 不過我就無預備.  有咩問題你仲可以問我, 希望幫到你地!

原帖由 Straysheep 於 10-7-17 00:14 發表
唔好意思!想問吓...乜學校無提供茶點咩?如果其他小朋友有帶嘢食,自己小朋友無咪好可憐?咁即係駛唔駛帶?

其實如果佢返過N班, 應該唔會驚既, 老師都好nice, 你唔使咁擔心, 話雖如此, 之前我個女第一日返學我都好擔心, 佢之前都返左半年N班....而家仲要搭校車...唔擔心就假既..不過第一日之後見佢無咩野, 都放心左好多.我都好明白你感受, 你可以第一日問下老師當日情況, 傾完之後你會放心好多!

另外, 我都想問下要上樓梯既新校舍係唔係比K1既同學呢??我之前仲以為係比K2 同埋 K3 既同學上堂用既....

原帖由 Straysheep 於 10-7-17 17:14 發表
謝謝!
其實阿仔都返咗成年n班,但唔知點解都好擔心...怕佢搞搞震...
今日帶仔仔去取校服,在新校舍,他很開心...
但我怕佢喺學校會自己周圍走,學校咁大,又咁多樓梯...
唉!希望只係我擔心得太多啦!

...

會呀, 呢個我諗都好重要的, 我好想去!

原帖由 poon小朋友 於 10-7-18 11:51 發表
你地7月31日會唔會去聼講座呀....

係呀, 打通左好大好靚, 仲好新添, 希望呀女讀得開心啦!

原帖由 Jeco 於 10-7-17 23:22 發表
係呀! 亞囝今日返到學校都勁開心呀! ^^ 唔知攞書果啲職員係咪老師黎呢? 我見佢哋好有愛心呀! 係咁逗我囝囝...仲叫囝囝擁抱添! 我囝囝好開心呀! 走時仲遠望囝囝goodbye kiss添! ^^ ...

你地個B都咁大件.. 我個女全部都係4號... 細細粒咁..

我想問下係咩禮物黎架??我個女無既??

我都有問女女茶點食咩.. 佢每日都話餅餅.... 都幾悶..

我女女返PN 班嗰時都咸左一個星期, 都係會話唔要返學, 一個星期之後便沒事了, 還很開心可以返學, 所以你地唔需要咁擔心, 初初係會唔慣, 比多小小時間小寶寶啦!

聽你說你的小寶貝已有進步, 而老師的評語也很好, 我相信問題不大吧, 放心吧, 你也不要給自己太大壓力吧, 這是人生必經階段, 我們和寶寶也要學習適應哩!

原帖由 rosebud 於 10-7-23 15:24 發表
 真係要比d時間佢,我昨晚已專登在書展買了幾本唔同嘅”小寶寶上學去” 密集式輔導佢,話佢聽返學好開心架,但佢一見到小朋友排隊同放學搭校巴果幾頁,又開始扭計話唔返學。

好彩今日老師話佢上堂好乖,冇扭計,放學時仲冇 ...

我個女個毛巾合同埋個柸唔見左.. 又揾唔返..好慘呀!

我已經訂左Label, 不過未寄到黎... 諗住無咁快唔見掛... 點知真係唔見... 之前佢返PN都試過咁.. 都係無貼label..

I ordered from below website, the quality is quite good.  You can try try!!

http://www.joinlabel.com/qmenu18.asp?id=

原帖由 Miuccia224 於 10-7-31 01:27 發表
Hi ck07hk,

Hah? 訂左Label ? What are these, I have no idea for the labels as the PN that my daughter studied before has arranged all for her.

If i want to buy? Where can i buy the label ? and how's ...
‹ 上一主題|下一主題