用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學生八達通
樓主: 慧妮會員
go

學生八達通 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 as2009 於 09-8-3 16:05 發表

HI,

但我7月頭曾經去mtr取個form,佢話個張唔update只系俾我參考,到9月會有新一張的,要用中學學校蓋章,咁點解你又可以申請既,我以為學校會派form咖,乜要自己去羅咖,巴士又要另外申請,咁麻煩,我地以前咪好咯,學生全 ...

去年上網睇過,應該一年全年都可以申請,但攞咭就只可以一個站取,好似只有金鐘可以取咭,如果九月全港學生一齊做,就可以揀港鉄站攞咭.我係去港鉄站取申請表,填左返學校蓋印,再交去港鉄站,好似十月定十一月,就可以去攞學生八逹通.
不過我個囡要到11月足12歲,唔知可以申請定先.

醒目開學勳章

原帖由 popokit 於 09-8-3 19:02 發表

要足十二歲先可以申請, 上年學校派表, 填交去港鐵, 點知寄信來叫我取回已交費用及申請表. 原來話我個囝未足12歲所以 reject . 如果你囡囡11月才夠12歲, 我諗可以等學校派表才申請. 應夠時間. ...

真係要足12歲先可以申請,不過唔緊要,個囡返學都唔使洗搭車,咁等遲d足歲先去做.

醒目開學勳章

原帖由 lovingyou 於 09-8-25 13:59 發表
如果我個仔年底先夠十二歲, 咁我係唔係申請唔到中學的八達通呢? 搭巴士時係唔係可以用回小童的八達通俾半價偵錢呢?

打過電話問過,可以照申請先,因為16/16至28/11取卡.未夠12歲都可以用小童八逹通
‹ 上一主題|下一主題