用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 純呻:考直私真係身心疲累
go

純呻:考直私真係身心疲累   [複製鏈接]

終於完哂所報學校嘅第一次面試,今日仲要走兩場,真係身心疲累,其實大人同小朋友都辛苦每次都問小朋友識唔識,考咗啲乜,次次都唔知佢講乜,完全估唔到佢表現成點,又唔可以不停問怕俾太大壓力佢,唯有等公布結果...
   9    0    0    0

moledy 發表於 18-10-6 17:46
其實k1 時都係要in咁多間,現在又重覆呀!

K1時無而家咁緊張,始終當年小朋友太細,個個都差唔多,但到咗5歲,開始發現唔同小朋友分別可以好大,有啲小朋友講嘢真係好叻。

LedTV 發表於 18-10-6 17:59
攰吖,我都覺~~好彩2場中間有得返屋企抖75分鐘~

如果無人接送, 連抖都無得抖,轉定場都差不多 ...

今朝6點起身,第一場 in 0800,之後再趕第二場,中間無得休息,踩足7個鐘...大人都呆呆滯滯

fred1920 發表於 18-10-6 18:09
有同感,講出我心聲。真係心身疲倦, 但見到佢天真爛漫,每次仍都好努力做好自己,乜都值得。努力吧大家。
...

大家都要努力呀!

LedTV 發表於 18-10-6 18:32
明天後天仲有各1場

跟住差一間就已經完成晒d first in

完哂有如釋重負嘅感覺,但又有開始擔心面試嘅結果,好想快啲完結呢個遊戲...

Tant 發表於 18-10-8 14:26
所有 interview result 都係 reject,真係好灰。小朋友每次 in 完都話ok,但結果卻令人失望(emoji)
...

小朋友真係唔知咩叫啱,佢地都好純,以為答左老師就係識哂,我小朋友次次出黎都話識,聽完咪算囉!
雖然我地剛剛先完成所有報左既學校第一次面試而家等緊消息,但我都成日同自己講萬一全軍覆沒,都要堅強面對,繼續努力預備統一派位同叩門,一日未到下年9月,一日都仲有希望,就算開左學,之後都可以插班,總之只要唔放棄,都會有機會成功!唔好灰心,加油,大家都要努力呀!

pancake5354 發表於 18-10-7 00:22
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

——-

SzeForCat 發表於 18-10-8 16:17
一星期五間真係好多... 佩服!  我一星期兩間都覺得多

總共報咗6間,咁啱5間都同一個星期

sailormercury 發表於 18-10-8 16:50
X2, 我都好大壓力,但感覺到同學仔啲家長都唔係太想講,屋企人又唔覺得考小學好大件事,所以都無從傾訴。 ...

好認同

sailormercury 發表於 18-10-8 19:06
最怕同人訴苦時,有啲人會話 "駛咩驚,實會有書讀"!

鬼唔知有書讀咩!針唔㓤到肉唔知痛!考得直私當然係想讀先考,啲人講就天下無敵囉~

bobbyyy1111 發表於 18-10-8 20:42
同你一樣,我只報6間,反而俾家長朋友話少,唔想報太多,見有些一日由朝到下晝走幾場,家長和小朋友太辛苦 ...

唔好理人點講,大家睇法唔同,自己清楚知道自己做乜就可以!

bobbyyy1111 發表於 18-10-9 08:57
一齊傾下 互相鼓勵 去到面試場見到啲小朋友,感受到咩叫一山還有一山高,一堆證書獎狀...今時 ...

係呀,就算有whatzapp group,同校/同班家長都唔會問或唔會分享有無考學校,大家都只會問下功課上嘅嘢,甚至喺bk都愈來愈少人分享,因為大家都驚講錯嘢引來罵戰,攪到個個都一係唔出聲只讀不回,又或者講完都會加句「不喜莫插」。

hkpapa852 發表於 18-10-9 13:26
"考直私真係身心疲累"

那請問樓主, 有否反思過為何要去考? 唔考就無書讀? 考唔到學校就一定讀唔到書/無出 ...

每日都會反思...究竟小朋友係適合邊類型嘅學校?我地對小朋友嘅期望?我嘅小朋友受唔受谷?
點解我只係揀6間直私考,而唔係十幾廿間,就係因為我真心想讀先去考,我好清晰自己心儀學校,我揀學校,學校亦揀我地,除咗呢幾間學校之外,我都會有心儀津校,所以唔會話因為考唔到心儀直私就係世界末日,覺得自己小朋友差過人!相反,呢幾個月,我對小朋友嘅表現好滿意,我自問我自己5歲時一定做唔到佢而家嘅嘢。

fadgare 發表於 18-10-9 13:36
所以我都唔會強求,有就當然好。有嘢喺手同冇嘢喺手嘅策略可以好唔同。只不過係嘗試將個保險線set高少少。 ...

我同你嘅睇法好相似!
希望大家都會收到好消息!幫小朋友搵到一個好學校開開心心學習!

puiyee61 發表於 18-10-9 15:43
回覆 helloeunicebb 的帖子

我都同你地一樣咁諗, 不過家下冇一個有2nd in, 仲有餘下的也是沒有希望的, 所 ...

明白你嘅感受,個個參加得面試都會希望有offer,有希望就會有失望,人之常情!柳暗花明又一村,可能之後抽獎同叩門會有好消息。我之前都同自己講萬一無offer而抽獎又未如願,咪努力喺二線津校考第一,都可以入到band 1 中學,仲可以培養到小朋友自信心!
每個人行嘅路都唔一樣,但只要堅持,一定會行到終點,你同你小朋友要一齊努力加油!

suslau2004 發表於 18-10-9 17:56
我仔係蛇(中B),暫時全軍覆沒,亦預計黎緊果幾間都凶多吉少……
睇左很多留言,我自己意向有少少轉變,唔知 ...

我都係摸住石頭過河,成日都反思究竟乜嘢係最適合自己小朋友,用邊種嘅教學法先係對小朋友做好,但當你玩過呢個遊戲,就會知道好矛盾,唔谷又點會過到面試或考試,唯有自己攞個平衡!

suslau2004 發表於 18-10-9 18:13
如果讀小一,去報返小一,好似只係英華吾得……我要求不高,只心儀音小一間。
所以呢個計畫,吾知work 吾w ...

我都識得幾個朋友嘅龍b今年再考小一!

Mie1107 發表於 18-10-10 21:45
大家考小學,幼稚園有冇咩support?

我地係學券邨校,9月時學校有講座講有關自行分配學位,遲啲12月會都會有講座講統一派位,但有關考直私就無特別講,所以都係靠自己搵資料,留意下心儀學校嘅網頁。

misham 發表於 18-10-23 01:00
睇完大家分享,原來 i am not alone

小兒細蛇,本身都知大龍同細蛇都差成年會輸蝕少少,但諗唔到真 ...

我第一次收reject時都好在意,花咗一段時間先令自己平伏,因為一直覺得最有把握,點知事與願違,到而家終於接受現實,唯有靜靜地繼續等消息,有無offer都好,起碼可以放低呢件事...等待既過程好難熬,希望時間快啲過,快啲到下年9月就好...

回覆樓主

大家都要加油呀!一日未到下年9月,未入學,一日仲有機會!(emoji)(emoji)
我相信呢個世界咩事都有可能發生!
俾心機繼續培養小朋友,呢啲知識、技巧、親子時間係唔會白費,小朋友都一定會有所得著!
‹ 上一主題|下一主題