用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間收咗而值得放棄聖保祿?
樓主: princesscupcake
go

邊間收咗而值得放棄聖保祿?   [複製鏈接]

無呈分而又唔收,的確煩但不是好灰,詳情看hkpapa 的文章有詳細解說。 即使唔收但經SPCS 訓練6年我相信考一線學校無問題。更何況升唔到中的人真唔多。

ASBB2012 發表於 17-3-30 21:26
我識有人抽到瑪利諾神父而放棄spk~

合理選擇, 同級數但免費。

熊牛不兩立 發表於 17-3-30 14:52
真係全部都是學校幫學生增值?家長沒有幫佢地在外補底。

補習好多人都補, 亦不是某幾間神校學生至補,亦不是因為新界區補少d, 香港區補多d 所以香港區有多d 名校。而且補習社認錢唔認人,spc 學生補得天小圍官立都可以補。

我認為是同學校有關,"學校"指教師,教材外,亦包括同學,校園氣氛等。

SPCS 的強不可單看DSE, 入U 率,而是個文化,個氣氛, 同能令入得校門的幼稚園/幼兒園生,到離開SPCS 出來時都是品學兼優學生。試想幼稚園收生(接近亂揀)同小學抽獎派位(無得揀),學校對學生的選擇都差唔多接近零,有幾多學校可以亂揀下又持續培育到B1 a學生?!應該唔多。

troubledaisy  Agree. “接近亂揀”相信是用家謙遜之言而已。  發表於 17-3-31 08:34

Happy_Charles 發表於 17-3-30 22:52
唔好grade, Maryknoll fathers 係brand 1c , St. Paul brand 1a, but may be have brother

sorry 搞錯左

mcl203 發表於 17-3-30 23:01
嘩,你用亂揀去形容paul convent收生,係咪真係咁好景求求其先 ~

喇喇,我寫"接近亂揀",唔好屈我(emoji)(emoji)
2歲幾3歲在兩三分鐘內老師睇到幾多,可以睇到她們未來讀書叻,接近100%上大學?!我較相信是SPCS 能為學生增值,令大部份入讀學生考到理想成績。
而且,我亦希望其他家長唔好再信要有關係至入到spk. 事實是除小部份是有關係外, 大部份是無宗教,無家底, 無關係,部分無讀N 班,家長是打普通工的。

princesscupcake 發表於 17-3-31 10:12
咁叫做接近亂揀?
揀中嘅大部份都已有出名嘅龍校offer在手,單獨小組閉門面試無家長在旁係最睇得出小朋友性 ...

你主場,你話唔亂咪唔亂。

請教你點知大部位(最少過半)有龍校offer?

其實又有好多小朋友都做到單獨面試,又是否全收? 不是,禁2-3分鐘又點揀較好/最好。

我亦無貶低SPK 之意,相反我一路都讚SPK 可以培育到好學生出黎。我反而唔明樓主仲咩之前話Spk 又黑又細感覺麻麻,出面路經常塞車,interview 又快,又話"收生並不是決定於快過打針嘅面試", "唔覺呢間好頂尖...神速及神秘感覺多d". 突然轉晒口風,係唔係有新睇法?

ChocoMilk33 發表於 17-3-31 12:02
回覆 catcle 的帖子

我的小朋友正正是8月B。
SPK是好學校, 但好學校不只是SPK.
不同學校收生標準各有不同,唔收不代表小朋友差,只是小朋友的優點未被發現,或不是這學校所重視的。我當年被好多名校龍校reject都是禁同自己講的。

雲牛 發表於 17-4-7 10:13
St Paul Primary 好多年都係私校. 早年大眾對私校的理念, 同今日的不太相同.

講番是否"值得"放棄聖St Paul ...

我覺得好視乎你邊個年級入。
若幼稚/兒園入,女仔更好的選擇不多,我唔會因為PC,SC,GH,MS,KV,LH,VIA,而走。有CCKG,寶山或會走。
若小學,中學入就有更多選擇。比方升中一我可能寧入地區名校如鄧顯,林護。
‹ 上一主題|下一主題