用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 vs 培正 vs 民生
樓主: Soming
go

根德園 vs 培正 vs 民生   [複製鏈接]

回覆樓主:

學術上講,都係想小朋友大左讀大學, 不如參考數據皇(hkpapa852)的入U率。 你會發現培正入U率是穩勝民生, 雖不包你入硬U,但贏面較大。同時亦反映中中並不影響升大學,亦有好多人講讀中文難過英文。講真爛船都有三斤釘,培正學生應pass 英文唔難, 反而滿口英文的名校生pass中文就難。
除非會再考更好學校,否則我揀培正。
Ps:不是任何一間學生。

Soming  培正最近呢年突然勁左。DSE後, 早幾年民生勁d.  發表於 17-1-21 23:26
73662710  2016: 培正dse好啲
2014 and 2015: 民生好喲  發表於 17-1-21 18:28

73662710 發表於 17-1-22 14:28
雖然只保証99個位,不過每年都穩定140-150人升上民中。民小一向是開六班的,到小六時變5班,小五37人/班, ...

我都唔係好明你個增值論,可以解釋嗎?

我想出一個無聊比喻民生同培正的情況。學生是材料,最後入三大的成績是食家食評。基本上,兩家都是差多咁好味, 但一家是無添加,有機,自家制煮十五年。。另一家是中途有加味精至咁好味。 咁你話邊個廚房好功力? 唔好介意比喻有點不論不類

回覆樓主:

大家理性討論,請不要人身攻擊。

http://applications.chsc.hk/psp2016/sch_detail5.php?lang_id=2&sch_id=104
根據教育署資料民生15/16年班級結構是7,6,6,6,6,5. 16/17年是7,7,6,6,6,5. 只以兩年資料睇,民生真係有一路縮班的傾向,當然兩年不是好有代表性。而培正是全8. 而民生是如何/為何7變5呢?培正又是否一路加入外來生呢?我唔知。

73662710  2015年開始開七班,而每班人數相應減少  發表於 17-1-24 14:15
73662710  2016年先開7班,之前一向6班,小六就5班,幾年後小六應變6班。  發表於 17-1-24 13:54

kiki826 發表於 17-1-24 18:51
咁17/18會唔會77766, 咁即每年加左一班上?

學年        總數        小一        小二        小三        小四        小五        小六
2013        35        6        6        6        6        6        5
2014        35        6        6        6        6        6        5
2015        35        6        6        6        6        6        5
2016        37        7        7        6        6        6        5

https://www.schooland.hk/ps/munsang

最終會否變全部7班,真係要問民生。 但睇發展方向就似點都揸細一班。過往表現並不預視未來表現。

73662710  2015: 36 766665  發表於 17-1-24 21:08

其實討論左好耐, 看官自有判斷。

-Johnnywalker- 發表於 17-2-13 18:45
討論官小有幾多入伊中已完全out of the topic.我只可以講你再一次資料失實(指不可能多過5人入伊中)。
唔 ...

人地句說話是"....而且呢3間最多個間可能都不過5人可升讀伊中..." 講左"可能". 同你句"....不可能多過5人..."有不同意義。

可能你太上心喇。

hkpapa852 發表於 17-2-18 22:35
你一直話我錯? 請問錯在那裡呢?

我既分析全部都基於客觀事實和數據去推論, 一切有根有據, 當然你可以唔認 ...

講得好。

dreamdream081 發表於 17-2-13 21:34
而且能看到學校家長的質素

一路睇,你句說話不斷被證實,我不斷的搖頭及明白到我無緣是有原因的。

73662710 發表於 17-2-19 09:18
民生這樣的小池,又點會同你有緣,你家孩子應有更大的發揮空間!你當初報民幼已經是一個錯誤,好在無緣, ...

首先,你回覆的內容是你或你們的意見, 與我無關。我唔知你在校受左咩委屈,所以有此心聲。

我犯的錯,比你想象中大 :) 因為我連報都無報過。信唔信由得你, 反正我都無得證明。當年都知MS 好出名又是龍,當然有考慮。最後因為知功課多,亦因為有人說只教"好學生". 自問自己時間不多,又怕競爭所以決定唔報。無野既,咸魚青菜各有所愛。

做大人唔好咁小學雞啦。

greentea000 發表於 17-2-19 12:23
而家D家長完全唔考慮交通時間嗎?

這3間都算附近, 分別不大。好多家長太遠就已經唔報。

突然想起pcforsure這位jm, 若她仍在會點 :0 :) :)

hkpapa852 發表於 17-2-22 18:13
其實呢個做法先聰明

如果人地唔係心儀你, 你一早俾人考入咗, 人地遲D考到另一間同你講放番個位, 學校又要 ...

係, 我覺得是信心的表現。

聽講某黃大仙私小好多人講, 多人考因為佢早in 早出offer,家長抱住搵水泡的心情去考。到入直路,名校,神校津校出offer,就會放棄學席。

Soming  想知邊間tim  發表於 17-2-22 20:51

hkpapa852 發表於 17-2-23 09:13
你講呢間大眾水泡, 其實我以前都唔多睇好. 但近年見佢中學部既成績, 比起大部份新開辦既直資都要出色, 又真 ...

嘩, 如果係咁間學校都真係幾好。

可能有人講過,其實家長考慮選校時,是否都應該考慮學校給學生的"增值能力". 小朋友本身係天才,考到全5** 有咩出奇? 但若學校可以將B2-3學生,教到有B1B-C 咁間學校咪仲勁?!亦好似幼稚園LH 會有考小的訓練, 都是一項增值服務。
‹ 上一主題|下一主題