用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請賜教如何推動動力去溫習
go

請賜教如何推動動力去溫習 [複製鏈接]

中五,可以開始講「感化」說話。

我阿爸阿媽小學已經有同我講「老竇老母年紀過半百,身體唔好,陪唔到你幾耐,仲有幾年就退休,到時冇收入,要靠積儲生活。你如果讀唔好書,搵唔到份好工,咁我地兩個兩腳一伸,剩低你孤零零一個人點算?」

又或者用苦情計

「如果你 DSE 考得唔好,我地都會畀你出國讀書,有學位,d 老闆先會請你,唔洗擔擔抬抬捱驢仔,臨老都唔夠錢洗。不過老竇老母辛辛苦苦儲左 20 年的 100 萬同埋呢層樓,就投資落你身上啦。不過為左父母臨老唔洗為錢愁,臨老連棺材本都冇,可唔可以答應我努力少少,香港有大學讀?一年 4 萬幾,讀四年就十幾萬,老竇老母仲負擔得起,可以供你讀完大學,唔洗一出來就欠政府錢要密密打工還債。」

如果咁樣都唔生性唔開竅一滴眼淚都冇,就真係搵定後路,自求多福了。

不過話說會來,我都係中六先正正式式發力,激左阿爸阿媽十幾年先開始生性。

回覆 mother904 的帖子

同佢講,外國大學都要睇邊間同讀咩科。好果堆,Elective 至少 2 條 5 先有得入!(大學課程網站有直接講 average offer 幾多,好大學好課程通常都要 AAB,即係 554,有d大學依家仲講到明 5 係 B,4 係 C)你要同佢講,如果係野雞二線大學/foundation/讀 A Level,你唔會畀佢讀,然後叫佢自己睇下人地大學咩要求,自己達唔達到。如果學校成績表唔靚仔,d大學可以「獅子開大口」 offer A*AA 畀你都得!到時候你有 offer 又點?(我 EK 日誌都有講到自己 UCAS 同學校代表面試喔)
雖然父母有提供到經濟來源,但係學位係自己爭取返來,我差一兩個 grade 都要去教育展見代表,除左「演戲真誠」,仲要夠料,唔係你叫人地代表點樣幫你同大學 department 求情?我都想咩都唔做呀,但係為左將來,都要爭氣。

mother904  係呀,已經成日講,成日哦,同佢講左,我唔會供佢讀外國二、三線大學。好在佢仲細,今年S2,仲有時間洗腦。   發表於 17-1-14 07:59

回覆 JoseHui 的帖子

其實讀書呢家野,永遠都唔夠時間,讀唔完,只不過係你讀完之後可以吸收到幾多。人人都唔同,有d 人臨尾爆 seed,有 d 人笨鳥先飛。
如果 DSE 咁遠(多過 1 年),個學生唔會感受到 deadline 果種感覺, 死期越來越近先會識得驚。我呢d正衰女就等到 12 月先開始發力,肯自動返學校溫書,好彩有同學肯陪我一起坐係學校到。

如果想溫習記得入腦,一定要先清 concept,有選擇題的考卷就做呢一部份,咁樣就知道自己係邊到生疏,發現之後仲可以即刻搵老師(除非你老師係典型朝 8 晚 4 放工即走),當面問清楚。同埋一定要夠訓,唔夠訓思考能力低好多。
‹ 上一主題|下一主題