用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 金庸以外
go

金庸以外   [複製鏈接]

唔知你仔仔鍾意邊類同埋幾多年班?睇左四大未?

我自己睇何紫多,不過佢描寫 60、70年代,唔係個個小朋友都覺得好睇。另外我都鍾意曹文軒嘅「草房子」同埋鍾肇政嘅「魯冰花」,我中一睇都覺得唔難(我中文一向差,果陣中文能力同小五、小六程度相似)。我睇中文書唔多,多數睇翻譯文學。

我記得老師以前推薦過西西、阿濃、龍應台(父母睇都會有深刻感受)、老舍。因為讀女校,同學多睇君比、馬翠蘿,不過我都記得有人睇佐賀阿嬤、狼圖騰、鏡花緣(講遊覽好多騎呢怪神話國家)、阿Q正傳。

回覆 IloveJJ 的帖子

兒童版同原著唔同,文言文為主,不過都可以睇下,當訓練定將來中學讀文言文。如果有唔明,可以上網睇解釋同埋睇兒童版「摸」下。不過呢 d 有三種,一種係兒童版,刪減左好多情節同埋精簡用詞,第二係成人版,基本上係全部翻譯,第三種係原本文章。單睇書封面好難分辨到底係翻譯文定係原本。
我講果 d 都可以參考下,因為我中文程度差,金庸我一本都冇掂過(覺得好難明),所以我所講果堆都係比較淺,容易明白。

回覆 little_yolky 的帖子

要阿媽陪我睇古文觀止,佢真係想死,我中文咁差都仲好過佢

little_yolky    發表於 17-4-5 09:05

回覆 October. 的帖子

我最鍾意睇《傲慢與偏見》!同好多中文書(尤其係香港 d 言情小說)根本冇得比。
《安娜卡列妮娜》就需要多 d 俄羅斯帝國歷史同埋文化知識(例如東正教、俄國皇室文化),尤其睇英文版,香港人如果事先冇任何呢類知識就去睇會有 d 吃力。《齊瓦哥醫生》《悲慘世界》我都覺得好好睇,不過好長。

我冇點睇金庸,即係劇情太多枝葉,搞到我好混亂(我中文又唔好),加上我又唔係太鍾意武俠題材,所以拒於門外。

唔知你女兒會唔會睇過 The Ink-Keeper's Apprentice?講一個 13 歲嘅男仔係日本點樣追尋漫畫夢(涉及少少愛情),不過呢本書比較罕有,圖書館未必有不過都可以試下。

little_yolky  我女都好鐘意呢套,不過佢睇中文版  發表於 17-4-5 09:29
October.  我介紹你推荐既書俾個女睇,呢本小小愛情可能會岩佢,佢唔多睇愛情小說的.佢依家睇緊卡夫卡   發表於 17-4-5 09:23
‹ 上一主題|下一主題