用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 男仔高度問題
go

男仔高度問題   [複製鏈接]

我雖然係女仔,但係我仲大問題。
我阿媽 155,阿爸 165,政府醫生計算過,我應該至少有 152-157,但係我依家得 144,中二到依家都冇高過。我小學同中學都打校隊籃球,但係就係得我唔高,所以畀教練踢走。阿媽煲田七同埋飲韓國營養劑,但係都係唔高。我生長激素係正常,但係腎上腺就偏低。我已經放棄左

我唔知關唔關事,我睇政府醫生驗骨齡,我 12 歲果年骨齡得 9 歲,16 歲就去翻 14 歲骨齡。

little_yolky  吓?  發表於 17-4-28 15:47

回覆 2jkidsfather 的帖子

我因為一直身高掂唔到最低果條線,所以 10 歲就畀私家醫生 refer 去廣華兒科。我一開始個醫生就話要排骨齡,一排就排兩年,好彩有人退出所有讓到個位畀我。

回覆 2jkidsfather 的帖子

田七唔係可以幫助長高,但係可以幫助骨骼強健。我個大伯係中山醫院做,佢話有 d 小朋友係因為骨質本身弱,所以長高嘅空間都留黎強健骨骼。
就好似如果你血虛而手腳冰冷,可以飲湯等等黎活血促進新陳代謝,但係唔係幫你製造血。

回覆 mshopuiyin 的帖子

打生長激素唔可以亂打,如果醫生 check 到係正常,點打都冇用。不過男仔呢個年紀應該仲有得高少少。

回覆 teabag 的帖子

腎上線素 500 係正常,我 330-480,偏低問題係我喉嚨疼/發燒/有炎症果陣,會拖好耐先好翻,例如人地病 3-5 日好,我可能要 7-10 日先好到。我以前真係咁,阿媽以為我潺。每次有病就一日食 3 粒腎上線素藥,提高翻。
剛剛複診,醫生話有機會腦刺激分泌唔夠或者腎功能差(簡單黎講,一係就腦殘,一係腎虧),未搵到真正原因,長期食藥都唔係一件好事,腎上線素偏低影響唔大,係驚我病得耐同埋做手術發炎身體都冇信號。

已經放棄搵原因同埋增高,touch wood 唔死得就算

回覆 teabag 的帖子

田七湯係唔 work,呢個係幫助骨骼強健,等你 d 營養唔好浪費曬去補骨骼,所以唔係用黎增高。睇醫生,話係咁高架啦,驗過曬所有指數正常(除左腎上線)。因為我阿爸阿媽都唔係高果隻,所以我矮係正常,只不過冇諗過係咁矮。
拉骨我就冇試,同埋我已經大學,所以放棄~

回覆 AC117 的帖子

我冇減肥,不過可惜我唔係食極都唔肥果隻,容易飽,更加容易肥,醫生話過唔識高就會增肥。不過我一直都係矮開,小一 105,中一果陣大概 130 左右,之後發育高左 10 cm。醫生仲問我家族係咪有菲利賓、印尼血統。
依家有幾個中學同學同兩個外國女仔同我差唔多高,都係唔過 155,大家都唔係早產嬰,冇早發育,父母唔係遲生(40 歲前生),冇任何病,飲食正常冇減肥,父母雖然唔係高但係都正常,佢地有兄弟姊妹,高度正常。所以唯一出事嘅,應該都係基因。

回覆 AC117 的帖子

問題好大,見工面試著西裝,畀人感覺係小學雞扮大人撐唔起,亦都好容易畀人感覺辦不起大事。出去樓下問 KFC、麥記、吉野家等請唔請人,就算出面寫住招聘,一係就話唔請童工,一係就一臉嫌棄話滿額。買衫買褲難,我依家外國想埋件大縷都冇我碼,有我碼都係小童裝,係粉紅色好卡通果隻。將來做老師,連小學生都高唔過,次次都要鬥智先可以獲得對方尊重。 前兩年剛剛開始接補習,家長一見到我都呆一呆,質疑我夠唔夠料。 我都明白身高不夠,要讀書搭救,但係有陣時諗落都覺得無奈。

回覆 妹妹頭 的帖子

167 總好過 142。167 唔算非常高,一山還有一山高,但係 142 就一定係非常矮,而且矮過我嘅健全成年人,基本上係零。

回覆 妹妹頭 的帖子

係咪小五開始發育?如果係的話,到中學畢業大概 175 cm。我見我班同學都係咁上下。17X 有好幾個。同我一樣矮嘅就真係冇,個個都起碼 150。我唔求生得高,我只求接近 5 尺。
我咁矮,同樣難認識異性,冇人當我係成年人,亦冇咩男仔會願意有個咁矮嘅女朋友,個個都當我 BB 仔咁湊。阿媽成日講,如果生得高,就算唔讀得書,都可以做 model、空姐,賺得未必多但係都搵到食。我之前個社工讀唔到書,但係生得夠高,都考到入 Emirates 空姐。我呢 d 唔讀書的話,就真係聽乞米。

男朋友高度我只求 160 以上。

回覆 aquarius828 的帖子

我諗我唔跳應該仲矮,我小學打籃球校隊 同 花式跳繩。
‹ 上一主題|下一主題