用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔40深水埗or 34九龍城,求意見,謝謝
go

男仔40深水埗or 34九龍城,求意見,謝謝 [複製鏈接]

不論男女,都係九龍城網升中比深水埗網好。不過 34 網唔中乙一就預派跨區,二線放乙一都未必中,冇私立/直資 offer 就唔好去 34 。

唯一兩個玩法就係:
手持 offer 搏 34/
派 40 ,到小五小六先搬去九龍城網(預左要辛苦 d 谷成績,SSP Band 1 尾生轉九龍城有機會跌 Band)。

回覆 cameo 的帖子

好多人 34 唔中第一,即刻跳落第 5 甚至第 10 志願。呢區唔中就 bye bye,除非你靈光、聖匠都接受到。所以入呢區一定要手持 offer,EK 已經有不少史例。
40 網的話,愛德係不少男仔首選,仲有瑪神、荔天、協和,但呢幾間近年已經乙一入唔曬 。放聖安德烈做乙一中嘅機會率頗高。旅小都 OK,但係乙二中嘅機會率應該都係唔多高?乙二可以用基愛止蝕。宣道同聖紀文都或者可以放乙二但係預左功課測驗多。

如果堅持讀津小/官小的話就考慮升小二插班去比較好嘅區/學校。

都係果句,攞左 offer 先去玩,否則 6 月大飛霜。

回覆 cameo 的帖子

CSK 當然多男仔心儀!合一堂乙二呢幾年中獎機會已經變為零。
另外會否考慮牧愛?雖然新移民係多 d,但係學生出黎質素好好,尤其中文成績。我母校係 Band 1 英中,有好幾個牧愛自行入,成績一直 keep 到好好,中文科係數一數二。班牧愛有幾個係內地出世,但係佢地都好好相處(依家唔咁保證),而且都話老師好好人。可惜位少,同樣要搏。

如果要係新移民同跨區之間做選擇,我願意入新移民多 d 嘅學校。跨區 d 學校好極有限,而且跨區個區份升中都唔夠位分畀 Band 1 生。

你唔考慮轉校的話,唯有自谷成才等升中。

回覆 貓頭雀 的帖子

瑪神所有科目都用下學期書?!
愛德你點睇?中學有好多愛德入我間中學,個個都好讀得書。唔知有冇教快呢?(佢地話冇,不過可能依家唔係)

回覆 貓頭雀 的帖子

親戚一對仔女讀瑪神(校內應該頗為出名嘅一對兄妹 )。我冇研究其他科,但係瑪神英文唔算深,同我接觸過嘅其他一線學校接近。親戚話小三先正式英文作文。“there are three elephant next to the pond” 小一作文黎講,算係正常吧?
‹ 上一主題|下一主題