用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係咪唔係咁易考到英國大學獎學金?
樓主: rubycourt
go

係咪唔係咁易考到英國大學獎學金?   [複製鏈接]

唔難,尤其係讀二線大學,不過通常 3 個 5* 就有獎學金,我果陣去大學 Pre-departure 會議,見到好多人攞到。

再唔係就係英國打 part time,返到黎香港暑假又打工,我一個暑假可以起碼儲到一年生活費。我有好多朋友(不論國籍)都係咁,呢度一路讀書一路打工。

回覆 rubycourt 的帖子

除非有英國居留權,家境好好,否則我唔建議去英國讀醫科,因為一來真係特別用好多錢(多多獎學金都唔夠貼補,讀醫科+住宿一年起碼要 40 萬以上,尤其係倫敦嘅大學),二來返黎香港個合格試真係難考。醫科獎學金特別難攞,Law、Engineering 果 d 反而會容易少少。
既然有能力係香港入讀醫科,不如留返香港,起碼 internship,將來畢業聘請都唔洗煩。英國醫院 internship 等全部都係本地人優先,你要爭到一席,GPA 唔爆 4 都冇機會。

想去英國留學,不如考慮大學時期去 exchange?咁樣一來有體驗,二來冇咁重皮,再者唔洗特別考慮家庭經濟。

回覆 rubycourt 的帖子

咁就要取捨,如果女女去英國唔讀醫科,會想讀咩科?介唔介意讀 d 比較便宜 d 嘅科目(例如 Law、Business?)要分清楚到底自己鍾唔鍾意果個科目,因為如果係鍾意留學但係唔太鍾意個科目的話,日子會過得辛苦。

作為父母,只能係經濟上幫忙,努力賺錢。我屋企都唔係經濟環境非常好,但係父母都照樣畀我去(當然唔係讀 d 貴價科目)。既然女女有時間,不如叫女女整份 proposal,立定會去邊幾間大學、咩科目,學費、生活費、獎學金、在學/暑假期間打工幫輕負擔等所有考慮。佢如果係有決心去,一定會整到份好好嘅 proposal去說服你。到時候大家攤開曬黎講,雙方顧慮都會少 d。

回覆 IloveJJ 的帖子

英國大學出嘅獎學金,應該夠畀大半學費,除非你真係非常出色,令大學肯畀更多。香港出嘅獎學金,應該剛剛好 cover 學費/出 3000-5000 鎊資助生活。
因為好多人去外國都係中學讀起+讀 Science/Business,呢 d 科目比較重皮,我讀埋曬 d 冷門野,唔住倫敦,又唔食中餐/shopping,3 年都需要 78 萬。

所以我咪 hur hur 聲返香港搵銀,剛剛個暑假先搵夠生活費(不包括住宿)。

平嘅科目就可以全數,醫科就應該得一半。

提前係你要攞到非常好嘅成績先得,唔係咁多人可以攞到,而且有 d 獎學金係有 quota,多人申請要抽籤。
暑期工同香港一樣,餐廳侍應、搬搬抬抬、Cashier。果 d 賺唔得多,除非你有英籍,可以打份長 d 工時嘅工,有或者你打 3 份 part time。不過唔洗旨意英國/香港 intern 可以賺到更多,intern 真係賺經驗,錢賺唔得多,我同學為期兩個月嘅 intern 先等於我一個月賺到嘅補習錢。

回覆 manning2014 的帖子

有,我之前報過兩三間東部、南部嘅二線大學,係肯畀 5000-7000 鎊資助,我又讀 d 最低等學費級別嘅科目。我上網都有睇過自己間大學,有幾個 Scholarship 真係可以出到 7000、9000 咁高,不過名額得 1-2 個,係一定冇我份。上面講得唔夠清楚,抱歉!

我意思係要三科選修科全部 5* 或以上(有 d 獎學金更要求全部 7 科 都有返咁上下先畀),獎學金額由 1000 至 9000 鎊都有,視乎讀咩科同咩大學,不過多數都係夠貼生活費/一半 or 1/3 學費。全額就應該冇咩可能,除非你係超級狀元+特意功能+特殊家庭(記得以前有一則新聞話有個學生好叻,英國某大學願意全資助佢過去讀書)。我個 Postgrad 朋友攞到 Nottingham U MBA 全額學費獎學金,所以都唔係冇可能,不過就個案寥寥可數。獎學金名額有限,有 d 十幾名,有 d 一兩名,所以唔係個個都攞到,我呢 d 讀冷門文科更加冇希望。所以好多人都會一邊讀書一邊打工。暑假有 d 會繼續留係英國打工,有 d 會返香港搵銀,我選擇左後者。

唔太清楚市場,不過一個星期打工足 7 日,每日 4-5 小時的話,應該至少有 200 鎊,不過 200 鎊對好多香港學生黎講,應該剛剛好夠一星期交租+食得清淡(住 studio 就真係 200 鎊全數交租)。

IloveJJ    發表於 17-10-13 16:58

回覆 etoile 的帖子

入到你女女果間,咩都抵!我阿爸之前講過:你入到牛記/劍大,咩都畀你,我將層樓轉做你個名都得!

回覆 noel2010 的帖子

我有咁嘅能力,要樓。車壞得快過樓,而且樓住耐左,都有機會用買入價/高 d 賣出去。

回覆 noel2010 的帖子

所以咪話「有機會」,車就一定冇機會

回覆 WeiSB 的帖子

我讀文科都用 Lab (當然唔係 d 咩大實驗),覺得我畀呢個學費,可以有機會用 Lab,已經萬幸,增進見識(尋日先去完 Lab,然後依家要寫千字 Lab Report )。
文科上堂時間的確冇咁耐,一星期 10-15 小時,冇咩機會需要連續上 4-5 小時,除非好似我同學咁,3 個 2 小時 lecture 直踩。不過我依家想打機都冇時間,淨係睇報告、文獻都搞好耐,一份都 3X 頁

做父母唯有努力打工賺錢。本來我阿爸都係話讀香港嘅大學就退休唔做,但係依家外國讀書就點都要撐落去,如果如我所計算,畢業返黎香港讀完教育文憑的話,佢應該剛剛好夠 2 蚊搭車。

etoile    發表於 17-10-16 16:54

回覆 cakecakemango 的帖子

香港同英國個教育文憑唔認證,所以一定要返黎讀一年。我打算教小學,不過父母想我教中學,話多 d 人工 wor...不過我鍾意教小朋友多 d,中學果 d 唔多聽你支笛。

我阿媽話「你自己賺夠洗已經 OK,唔拖累我已經還神拜佛。」
‹ 上一主題|下一主題