用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科,真是會由子女決定嗎?
樓主: wawaliluk
go

中四選科,真是會由子女決定嗎? [複製鏈接]

我讀中三嗰時都係放棄理科(雖然Chem考得好好),阿媽阿爸想我讀理科但係我完全冇興趣同埋唔想做SBA,所以揀咗BAFS Econ Eng Lit,係讀到死下死下,好多卷操同埋分數偏低(相比理科),但係我冇後悔過,我鍾意讀。事實係大學選科蝕底要同其他唔讀醫科嘅理科生爭位,但係父母都願意鬆手少少,俾我揀。本來阿爸好想我讀law,無論係香港定英國都想我報law programme,但係我唔鍾意,淨係鍾意讀語言,所以阿爸都最尾肯妥協,話「條路係我揀,你知道將來你可以做咩工,唔怕辛苦捱世界就得」。

CHANLAM0708    發表於 16-6-21 09:26

我明白父母會好心仔女將來,養兒一百歲,長憂九十九,但是必須學會放手,畢竟這條路是他的,父母親人朋友只是他道路上的指示牌和風景而已。既然他已決定自己的選修科是什麼,那父母便只有支持吧,他肯承擔這個決定帶來的結果便可。我爸想我讀law (理由為人工高,不需勞動,可以做consultant隨便簽個名見幾個客賺幾萬元一個月),雖然我英語是眾科裡最強,老師也表示我讀law出路會很好,但是這不是我的興趣,我一點也不想讀law,語言系才是我嚮往的領域,阿爸說我出來人工會好低,沒出路,但是我願意承擔一切,路是我走的,這條路或許遠,或許崎嶇,或許冷門,但是我走這條路是無怨無悔。

花老爺   好有主見, 亦肯承擔後果!!!祝你有美好前路!!!  發表於 16-6-22 16:38
ANChan59  無怨無悔   發表於 16-6-21 23:38
MC1128  祝你成功!放榜記得上來報喜!  發表於 16-6-21 23:02

不知道到底說你兒子聰明還是懶惰。
其實商科比其他可更花時間?我讀BAFS同Econ每兩三天溫一次書,不過如果數學好的話,BAFS只要上堂聽書和考試前三天操卷就得。

回覆 wawaliluk 的帖子

BAFS睇就容易,做就麻煩,學校一次測驗兩題一個半鐘,唔識一條或者計錯數即刻唔見咗5+分,目前為止我嗰班同學得最叻嗰幾個可以balance一題完整嘅題目,雖然balance唔到條數都可以攞5**。
Econ唔難,不過啲分爭得好緊,9成先有5**,不過明晒啲理論大考前兩日操兩下卷就已經坐底80分。

不是教得不好,老師教得非常好,不過讀BAFS都是這樣,連出面補習老師都說「Bal到數是實力和幸運,誰說Bal數先有5**」,其實Bal到數先驚,哪有那麼容易Bal到?上次我同學好開心地說他Bal到數,結果原來他漏了幾個數和剛剛好其他數字拉上補下巧合地Bal到,最後他成題數 22.5/35。

CE教的課題比DSE少,所以問得很深入,AL因為多了一年時間讀。2012-2016 BAFS DSE的範圍是CE+AL,範圍差不多,讀書時間卻少了一年,以前a-level年代mgt同acct係兩個獨立科目,但是現在要一起讀,只是各樣抽點,情況類似combine science那樣。其實BAFS(acct)深過LCC&I 3rd higher10倍,我做LCC卷分數高很多。

回覆 2女女 的帖子

呢個好睇個人。我朋友一點即通,唔洗操卷。我就需要更長時間去明白,所以索性操卷靠 “procedural memory”。不過,補習唔係包括操卷的嗎?
‹ 上一主題|下一主題