用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二英文可以點惡補?
樓主: irisw
go

小二英文可以點惡補?   [複製鏈接]

作文弱要多作文。英文詞彙可以每次作文都教一兩個新的生詞,要求作文時用到。生詞反覆運用,自自然然會入腦。
串字麻麻,可能是拼音底子不夠好,對於每個 vowel 可以製做的發音都不夠熟悉。試試自己教一教或是搵 centre 上幾堂幫補。

回覆 Phyllisyam 的帖子

有啲小二唔洗作文只作句子。有啲小二作文基本上洗抄書內容(知有神校同普通津校係咁)
有啲小二看四格圖作文
有啲小二已經一條題目自己作全篇

如果係看圖作文,冇特別寫作要求,字數大約 60-80 字,算正常。

下!咁就真係淺左啲。好多學校作文寫幾個創意句子都起碼 30 字。
不過我諗你學校係想三年級正式作文四格圖,到時候字數要求 40-60 左右,有埋 guiding questions。不過好多小學三年級已經脫離圖畫,要求寫 100 字。

咁學校教左 past tense 未?正常學校二年級未接觸 past tense,三年級先開始。但唔少一線官津二年級開始教常見嘅 regular 同 irregular past tense,三年級就已經全部學曬。唔少神直私就一年級下學期已經有學。

咁你學校屬於正常偏淺。作文 25 字要求又真係低左啲,每個圖寫三個句子,都唔止 20 字。

retriever 發表於 19-12-24 10:32
RUBY 老師, 其實以香港小4 標準, 一般英作要寫幾字? 有咩其他要求?

根據目前我知嘅一線校四年級作文要求:
東區某男女校作文要求 20 字續寫四格圖故事
九龍城某女校要求 120 字大題目作文,另兩間男女校 80 字四格圖
油尖旺女校 A 大題目作文要求 120 字,女校 B 唔太清楚字數限制,根據對上一次正常作文字數,可寫 300 字
黃大仙女校應該係 150-180 字大題目作文
沙田男女校 A 100-120 字左右大題目,男女校 B 100 字左右四格圖。

課程要求淺啲嘅學校,四格圖故事,60-100 字左右。深少少嘅就直接大題目,唔會玩四格圖。再深啲嘅,學校會玩埋 poem、riddle 作文。

1998Ruby1998 發表於 19-12-24 10:46
根據目前我知嘅一線校四年級作文要求:
東區某男女校作文要求 20 字續寫四格圖故事
九龍城某女校要求 120  ...

續:

四格圖嘅學校,要求不高,寫得出句子就冇問題。大題目嗰啲學校,部份要求普通,流暢便可。高階少少,老師有機會要求故事有 twist ending、用 as .... as (沙田嗰間男女校) 等等。

我認為一個程度中上嘅小四,大題目係可以自行寫到 120 字,有埋 guidance 一定可以過 200 字。

Cheeselover 發表於 20-1-9 07:50
我碰到困難不是字數,但坊間沒有太多好題材的四格圖,來來去去都是課室丶公園丶沙灘等公共場所,幾句交待 ...

我自己畫  

Cheeselover 發表於 20-1-10 07:56
非常有趣,如果我自己畫,花的時間比作篇文更多。我有想過老夫子,但一想起要给各人物一個名字就放棄..... ...

唔洗一定畫,上 youtube 搵啲動畫,靜止幾格畫面,copy 畫面落 word doc,再印出黎,加幾粒 useful vocab,搞掂。

我心情好冇野做先畫。平日一幅黑白圖算。叻啲嘅,我連圖都冇,一條題目算。

回覆 retriever 的帖子

唔肯作只有兩個原因:怕、懶
怕就即係語文能力唔夠應付,咁一步一步黎。

如果係懶,咁口頭匯報。如果連口頭匯報都懶得講,咁就係態度問題。
‹ 上一主題|下一主題