用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 聖三一中心幼稚園~09年N班家長大召集 ...
樓主: 貓咪館
go

聖三一中心幼稚園~09年N班家長大召集 [複製鏈接]

大家好啊!
我是NB班張墁庭媽咪呀. 之前在bk想搵"聖三一中心"的forum找不到, 我還以為沒有地方傾呢.
剛剛才發現原來大家在聖三一曾肇添這兒傾, 真好.

原帖由 kung678 於 09-9-19 00:09 發表
今晚家長會遲左去沒有看到短片

kung678,
上星期的家長會我有睇片, 不過原來有超過一半的片係拍K1班的, 所以我地N班的唔係太長. 我囡囡讀NB, 我只係在幾個shot度見到老師講故事時佢呆豬豬咁聽, 人地拍手佢都冇反應.

原帖由 AS_Baby 於 09-9-23 17:14 發表
我囡囡都是NB班的,我認得你呀,上次家長會坐你隔離的,我囡囡就是咩都未識講,又未戒到片嗰個law...

係呢,之前適應期見你都有試搭校車,而家有冇搭呀? ...

你好啊! 我記得你 (囡囡的大頭相同你好似樣啊!)

開學初頭囡囡番學放學都搭校車, 但校車常遲到, 好難預時間, 所以而家改為由印傭姐姐帶囡囡返學, 不過放學都係搭校車.

囡囡未講野, 記住請求照顧佢的人, 要佢講簡單的單字或兩個字才滿足佢的要求. (就好似張老師話小朋友想添飯, 起碼都要佢講"添"/"要") 小朋友返左學講野可能會快左, 但都要家人一起配合. 我覺得學校的老師都懂得怎樣教小朋友, 又有心機. 所以在教囡囡方面, 如果你有難題, 不妨找機會跟老師討論, 讓老師可以"過招"給你.

AS_Baby,
原來你的囡囡有兩個星期冇返學呀.

我囡囡呢個星期都冇返學呀. 上星期初囡囡開始有少少咳同鼻水, 諗住等多幾日睇下佢會否自己好番. 點知後來去睇醫生時, 醫生話囡囡有點支氣管炎. 昨天去了覆診, 醫生話仲係多痰.
學校話小朋友要食藥未好番都唔可以返學, 所以我囡囡呢個星期都冇得返學了. 睇怕下星期一佢都係未番得住. :cry:

剛剛的星期六學校校慶嘉年華會, 大家有冇番去玩呀?

我地差不多3:45才到, 雖然時間不多, 但哥哥同妹妹都一齊玩了幾個攤位遊戲. 到小學換禮物時, 可能已近尾聲而仲有好多禮物剩, 換禮物counter的工作人員畀左幾張貼紙, 又有毛巾筒同鉛筆. 兩個小朋友都好開心!

原帖由 貓咪館 於 09-12-17 09:05 發表
請問各位媽媽會否帶小朋友去打流感針呢??

我的兩個小朋友都有打流感針(是普通流感針, 不是豬流感), 因為我覺得小朋友返學, 有感冒的話好容易互相傳染. 妹妹已經是第二年打了.

最近有通告說nb班有3位小朋友出水痘, 好在我的囡囡在1歲時已經打左水痘針.

剛剛星期六的學校旅行好好玩呀. 校長老師們設計的幾個遊戲, 都很適合小朋友玩. 我們一家都玩得很開心. 不過我還未有時間upload相片.
‹ 上一主題|下一主題