用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒有人收到聖三一的信
樓主: DL00
go

有沒有人收到聖三一的信 [複製鏈接]

原帖由 babycoming 於 09-11-29 23:04 發表

我上星期五同老師通電話時佢又話12月11-12日左右先會知到waitting既收幾多個喎 !

係呢,即係話係咪12月10日前都會知呀 ? 咁如果唔中,係咪即係出年5月仲會有機架 ? ...

如果係報聖三一中心幼稚園的k1, 係大約12月11-12日可以知道第一輪waitting既收幾多個.

因為我囡囡在聖三一中心幼兒園讀緊預備班(2歲班), 學校有通告問小朋友明年是否會繼續在該校讀k1, 12月9日前要回覆.

咁如果有家長12月9日唔記得交回條, 可能學校要一點時間聯絡家長, 所以 "老師...話12月11-12日左右先會知到waitting既收幾多個".

另, 我囡囡考st. cat k1收了, 所以我地唔會在聖三一的k1留位. 希望waiting list的媽咪下星期收到好消息啦!

原帖由 babycoming 於 09-11-30 10:10 發表
係呢,點解你會想轉校既 ? 聖三一好不好呀 ?

聖三一中心幼稚園好好呀. 我囡囡好彩考到入去之後, 我才知聖三一中心幼稚園出名老師的關顧做得好. 我都覺得囡囡的兩位班主任好鍚小朋友, 小朋友返學好開心(其實我覺得大部份幼稚園小朋友都覺得返學好開心).

昨天晚上我同妹妹講話會轉去哥哥的幼稚園讀書, 佢都喊晒口咁話: "我唔要哥哥學校, 我要自己間學校. 我要返聖三一中心".

其實聖三一都好好, 兩歲班已經有(好似2位)英文老師, 又有普通話老師. 到了k1或以上, 好似可在學校參加課外活動添. (呢點我不太清楚)

我轉校的原因是哥哥在st. cat.讀緊k3, 一來我覺得st. cat.的academic強一點(我想target小一考直資或私校), 二來如果妹妹考到st. cat.唔俾佢讀, 怕佢將來大個會問點解哥哥跟佢是讀不同的幼稚園, 唔想將來俾小朋友以為我偏心.
我當初都諗住如果妹妹考不到st.cat., 就俾佢繼續在聖三一讀. 咁而家考到, 雖然好唔捨得聖三一的老師, 不過我都會同妹妹轉.
‹ 上一主題|下一主題