用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2010年升小一生家長區 - 請進
樓主: amypekkle
go

2010年升小一生家長區 - 請進 [複製鏈接]

大家好啊! 今天英華小學放榜, 我好開心仔仔被取錄了.

各位明年英華小一的準家長, 大家一齊傾下呀!

另, 我今早打過去學校問有關註冊的詳情. 繳交資料第(iv)項, 是要註冊前預早到銀行/自動櫃員機(或其他電子方法)過數的入數紙. (我初時誤以為 "轉賬確認文件"是自動轉賬form)
   1    0    0    0

原帖由 mayc 於 09-12-16 13:56 發表
amypekkle:
恭喜!恭喜!好好享受未來12年的英華生涯!

Era, mayc,
多謝你地入來增加人氣.

mayc,
噢! 你用"生涯"呢個term, 我有點敏感, 會諗到個"捱"字.
我識一個公司同事的仔仔讀緊p3, 佢話英華都幾多功課做, 同埋考試考得好深. 希望我(同)仔仔handle到啦!

我都收到統一派位的信.
我都係奇怪註冊了直資點解仲收到信, 打過去教育局問, 都係話可以ignore統一派位的信.

原帖由 patBmom 於 10-1-13 22:44 發表
因為我哋之前已註冊了另一間直資,
所以收唔到選校表,
不過就收到教統局職員打電話嚟,
通知我哋話之前註冊嗰個學校學位已被取消.

乜註冊第二間直資會令第一間註冊的直資學校學位取消?
因為在bk見過有些家長話可以同時hold 2間直資, 到好遲才放出位. 唔通今年教育局改了規則?
不過咁都好, 那些在waiting list的家長可以早日收到offer, 唔使等得咁辛苦.

原帖由 FlorashleyTim 於 10-1-5 22:37 發表
Glad to see U here!  Now, we're thinking if we need to move house as the school bus will arrive at our place at 6:50am ...

Flora,
係囉, 好開心在呢個topic見到你. 你第二個係囝囝真係好, 煩少好多. 現在智程會入讀英華, 3年後我地要努力幫妹妹報考小學. 到時小學申請的競爭會非常激烈.

你地組褓姆車攪成點? 係呀, 沙田上車的時間真係好早. 不過我住土瓜灣, 上車時間仲恐怖, 大約是6:40. 因為土瓜灣是頭站上車, 之後架車要兜黃埔同其他地方. 所以我同智程爸決定又要搬屋了.

原帖由 JJmama123 於 10-8-15 10:29 發表
開學後學校會安排集體影貼紙相.

JJmama123,
咁係咪即係家長不需要預先影定學生相?

我都搵朋友幫我check左分班list, 我個仔讀1E, 可惜不是跟佢的幼稚園同學同一班. 另外, 跟我識的兩個朋友的仔仔都不同班.

我剛才打電話問校車的安排, 負責人話過幾日佢地會寄信通知有關下星期一上車時間的安排.

原帖由 FFK 於 10-8-20 15:25 發表
我想問吓有冇同學住係4小龍(荔枝角泓景台)?
你地會唔會搭校車, 定係行路返放學呀?

FFK,
你好! 你是住泓景台的? 我們一家將於9月中搬到宇晴軒.
係呢, 請問你地泓景台上車的時間是幾點?

我有個朋友是住泓景台的, 佢的仔仔有搭校車.
佢知道我會搬去宇晴軒, 佢就話宇晴軒好近, 大可以不搭校車. 不過我未試過由宇晴軒行去英華.
唔係喎 , 就算我仔返學可以行路, 放學都係一定要搭校車, 因為工人阿姐要湊住妹妹, 咁冇理由帶埋妹妹行去學校接放學, 所以阿仔放學一定要搭校車.

我而家住土瓜灣, 上校車時間好早: 6:43 , 比我預期的6:45仲要早. 好彩只是"捱"兩個星期多一點, 到九月中就搬得.

原帖由 Zoe-Mummy 於 10-8-20 01:17 發表

Just to say Hi to you.  My son is also in 1E class.

Zoe-Mummy 你好! 有同班同學仔媽咪都上BK真好, 可以互通消息.
我仔仔叫智程/KENRICK. 你仔仔叫咩名?

原帖由 mamay 於 10-8-24 09:56 發表
My son's class don't have any sticker......he said it is boring : (

昨天晚上老公問阿仔返小學好玩嗎?
阿仔話唔好玩, 因為學校都冇玩具.

噢! 阿仔仲以為小學好似幼稚園咁, 正一傻豬!

原帖由 bbone 於 10-8-27 12:35 發表
I lost the note from school.  Does school finish at 12:00 or 12:30 next week?  Thanks!

1/9 ~ 3/9開學首三天 8:00-12:30.
帶備文具, 書本待通知才帶.

原帖由 FFK 於 10-8-26 15:02 發表
Hi, amypekkle
你囝囝係邊班呀?
我囝囝係1C, 各位1C的家長你地好呀
我問過校車叔叔, 佢話泓景台7:30am上校車
係尾2個站.
不過我冇JOIN到,因爸爸想佢行返學校,
唔好搭校車咁舒服
你住宇情軒返學校好近
你可以試吓 ...

FFK,
我仔是1E班的.
我都有諗過天氣涼些好天時可以同阿仔行番學校, 不過我想我會subscribe校車, 因為天氣壞時可以搭校車番學, 同埋放學我會俾阿仔搭校車.

上次家長會後我試過由英華小學行去宇晴軒6/7座大堂, 我行得好慢(模擬阿仔行得慢嘛), 約10分鐘.

我仔仔係1e班架.

我今日陪升k1的囡囡開學, 陪完之後, 我竟然忘記左阿仔1/9應該著校服定運動服添. 有冇家長可以解答/分享? 謝謝!

原帖由 salaryman 於 10-8-31 21:58 發表
Hi 我阿仔是1D班的, 佢剛剛失驚無神話1,3,5要著運動衫, 我覺得有D唔合理, 唔知佢有冇聽錯?

我阿仔是1E班的. 昨天下午問佢有冇話幾時有體育課/著運動衫佢話唔知.
檢查手冊時我見到佢那班星期一及五有PE, 即係一五要著運動衫.
另外, 由9月下旬(唔記得exactly邊日, 要睇番通告)開始逢星期二早上有早操, 全部一至三年級都應該係著運動衫.

昨晚漏夜簽了好多通告 . 只係欠2張過幾日才交.
我好乖呀, 即刻用PPS交了$500入阿仔的戶口.

原帖由 hkviv 於 10-9-2 22:31 發表
Its photo shooting tomorrow, remember to gel his hair up...:)

哎呀! 死呀! 今朝工人姐姐同阿仔著了運動服, 我番學途中才留意到 . 我唔醒起要影學生相, 諗住著錯左都算啦.

唔知學校的老師有冇為意, 會否幫阿仔換件恤衫才拍照.

原帖由 Zoe-Mummy 於 10-9-6 23:49 發表
我都係1E班嘅, 可唔可以叫你朋友send佢嘅contact比我, 又或者如果佢join咗我哋個yw group 嘅fb, 可以係入面搵到我.

Zoe,
我唔係太識點樣玩facebook, 我想請問我add左samuel係咪就得? 你可否睇下我係唔係在yw的group內? 如果唔係, 我要點至加入到? please help.
thanks!

原帖由 mamay 於 10-9-7 08:35 發表
does your kid like the lunch?  My son likes it so much and he ate a lot.

mamay,
我仔都話鍾意食學校的lunch呀! 不過我唔記得問佢有冇添飯.

原帖由 Zoe-Mummy 於 10-9-7 12:27 發表
你已經係yw group嘅member, 只要你係fb homepage左邊click入group就會見到, 唔ok可以打比我!!

ok啦, 我識入個group度睇了. 謝謝!

Zoe-Mummy,
請問你地星期六係唔係番左籃球興趣班? 學/玩左咩?
我好大頭蝦, 忘記check報名結果, 所以冇去到上堂.
‹ 上一主題|下一主題