用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 雞頭定鳳尾選擇...
樓主: jason1977
go

雞頭定鳳尾選擇... [複製鏈接]

分享/Repeat 一個真人故事,
友人長女幼子己入讀Local三大、成績差距小小,
就因選校十萬八千里.........

友人長女年年考第一,
終入BPS,後入中大法律雙學位五年課程,
幼子同一小學年年級3/4,
當年聖XX(1A)校長Open day暗示,
小學非全級第一叩門不考慮,
友人子非級第一,但有神技,
學界游水獎項....應全港前列
友人想入1C,老婆想入聖xx,
Finally聖×瑟,全家開心!!
三年過後,幼子全科平均分約八十,
如一般學,選科憂先no problem,
但係So, sorry....聖×瑟八十分係級七八十名
選不到心儀科目成績幾好都冇用喇,
只有再讀三年,大學有咩科remain咪.......
最後成廿幾三十分去三大商科,
當年同級次能力同学仔,
保守選高主ⅹ,
中四選科憂先,
出路反勝St. Joe..仔,

大部份家長只求名校神校,
又云唔試點知得唔得,
其實讀既係小朋友,
機會得一次,
你會選擇
1)大石砸死蟹(1A生去1B1C),(贏硬)
2)定試下先知得唔得,(可能跌死).............

wongkaka    發表於 16-6-28 18:07
sum-yan    發表於 16-6-27 10:31
   22    0    0    1

王家爸爸 發表於 16-6-27 09:26
係唔係谷出嚟真係好重要,見啲靠谷入SJC、LSC、兩間華仁、DBS既朋友仔都係好似局長個名咁。 ...

唔係吹水,友人說個仔當年分科平均分78.X都入的到頭兩班....

Daddle 發表於 16-6-28 10:10
樓主以為現令讀law的出路–定比讀商科好嗎?你深入了解過後,就知未必,每一科/系,都只有最鼎尖的少數有很 ...
Law 唔係主要因數。係分唔到心儀科目。
小朋友對非興趣科目不喜。
戰鬥力自然大降。
讀到心儀科。
友人阿仔可見唔止廿幾分咁小。。。。

Eat_Sleep_Play 發表於 16-6-28 13:54
我個女都係中文弱,從未試過9字頭,但已經成日睇中文書,英文都keep到9字頭,但死都唔肯睇英文書,點算?:s ...
我個女英文就年年合恪only。中文级頭三。
數中上。其他中中地都全合格。
只有補英文。不過佢中二。你個係小六嗎?

BallBallMaMa 發表於 16-6-28 19:47
睇返學校網頁,級七、八十名,選男仔熱門科phy, chem, bio已絶無問題,究竟你朋友個想讀乜野科揀唔到呢?

...

級七十幾已經入第三班,熱門科唔洗想,過來人一定知我講乜....

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

中文唔得最難攪,要捉專人隻揪(單對單),先可能攪到.....

回覆 October. 的帖子

嗰間係神校,當年排名仲高過庇理羅士,所以七十幾名選唔到黃金組合了,
其實兩公婆都選錯,
阿仔全港頭十游隊排名,
應入沙田體藝,Finally做過體育老師阿仔仲開心....

October.  可以再修讀教育文憑做老師架,不過,一般官津校體育老師要兼教其它科.  發表於 16-6-30 09:44
‹ 上一主題|下一主題